Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ρωσική πολεμική μηχανή στη Συρία και οι νέες προκλήσεις

Μετά την κατάρριψη του αεροσκάφους από τους Τούρκους, οι Ρώσοι ενδεχομένως να εντείνουν τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς προς τους αντικυβερνητικούς και κυρίως τις δυνάμεις που στηρίζονται από την Άγκυρα. Το οπλοστάσιο των Ρώσων στη Συρία.

Η ρωσική πολεμική μηχανή στη Συρία και οι νέες προκλήσεις
H ρωσική στρατιωτική «αποστολή» στη Συρία συνίσταται σε μια δύναμη της τάξεως των 4.000-5.000 ατόμων, η πλειοψηφία των οποίων σχετίζεται με την ενισχυμένη αεροπορική παρουσία της πρώην υπερδύναμης στη χώρα.

Επίσημα στοιχεία για τον τύπο και τον ακριβή αριθμό των αεροπλάνων που επιχειρούν δεν έχουν δοθεί, όμως θεωρείται πως στη Συρία βρίσκονται πάνω από 60 ρωσικά αεροσκάφη τύπου Su-27SM (μαχητικά), Su-30 (μαχητικά), Su-34 (βομβαρδιστικά), Su-24 (βομβαρδιστικά).

Από αυτά, τα Su-24 είναι ένα αεροσκάφος παντός καιρού που εκτελεί επιχειρήσεις αέρος-εδάφους (και αναγνωριστικές) και μπορεί να φέρει από απλές συμβατικές βόμβες έως και πυρηνικά.
΄
Όμως παρά το γεγονός ότι έχει υποστεί σειρά ηλεκτρονικών αναβαθμίσεων, δεν παύει να είναι ένα καθαρά «ψυχροπολεμικό» αεροσκάφος, του οποίου η σχεδίαση ξεκίνησε το 1961. Τέθηκε σε παραγωγή τη δεκαετία του 1970 και συνεχίζει να υπηρετεί τη Ρωσία αλλά και τις αεροπορίες άλλων χωρών της πρώην ΕΣΣΔ.

Η Συριακή Πολεμική Αεροπορία είχε στις τάξεις της (τουλάχιστον πριν ξεκινήσει ο εμφύλιος) ένα μικρό αριθμό εκσυγχρονισμένων Su-24.

Όπως εκτιμούν αναλυτές, τα «χειρουργικού» τύπου χτυπήματα ανατίθενται συνήθως στα σύγχρονα Su-34 και όχι στα Su-24. Oι Ρώσοι δεν διαθέτουν στο οπλοστάσιό τους μεγάλο αριθμό έξυπνων βομβών, συγκριτικά πάντα με τις ισχυρές δυτικές δυνάμεις και κυρίως τις ΗΠΑ (οι τελευταίες θεωρείται ότι χρησιμοποιούν κατά 90% έξυπνες βόμβες στις αεροπορικές τους επιθέσεις).

Παράλληλα και σύμφωνα με δημοσίευμα, οι Ρώσοι έχουν αποσύρει μεγάλο αριθμό drones από το «μέτωπο» της Ουκρανίας, τα οποία επιχειρούν πλέον στη Συρία.

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει την αντιαεροπορική «ομπρέλα» στην περιοχή κατεβάζοντας συστοιχίες S-400, που θεωρούνται από τις πλέον προηγμένες στο ρωσικό οπλοστάσιο αλλά και παγκοσμίως (οι πρώτες συστοιχίες ήδη αναπτύσσονται).

Τα S-400 έχουν εμβέλεια της τάξεως των 400 χιλιομέτρων και από την αεροπορική βάση της Λατάκειας έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν μεγάλο τμήμα της Συρίας αλλά και ένα (μικρό) κομμάτι της τουρκικής ενδοχώρας.

Αν και ο κύριος ρόλος τους θεωρείται η αναχαίτιση και καταστροφή βαλλιστικών βλημάτων, πυραύλων κρουζ ή στρατηγικών βομβαρδιστικών, οι δυνατότητες του συστήματος επιτρέπουν την κατάρριψη αεροσκαφών που πετούν σε χαμηλότερα ύψη, όπως τα τουρκικά F16.

Ξένοι παρατηρητές αναφέρουν ότι η στάθμευση S -400 πρέπει να θεωρείται μάλλον μια κίνηση προβολής ισχύος από τη Μόσχα.

Oι ίδιοι εκτιμούν ως πιθανότερη αντίδραση των Ρώσων (στο επιχειρησιακό επίπεδο) τον βομβαρδισμό των αντικαθεστωτικών (Τουρκμάνοι) που συνδέονται στενά με την Τουρκία και δραστηριοποιούνται στη μεθόριο με τη Συρία.

Ερώτημα παραμένει βέβαια αν η Μόσχα θα κλιμακώσει την αντίδρασή της περαιτέρω, δεδομένο που θα φανεί αν αποδειχθεί π.χ. ότι το χτύπημα των τουρκικών φορτηγών στο πάρκινγκ οφείλεται σε ρωσικές ενέργειες.

Η Ρωσία ανακοίνωσε ακόμη πως θα στείλει στα ανοικτά της Συρίας το πλοίο «Μόσχα». Το τελευταίο είναι ένα «πάνοπλο» πυραυλοφόρο καταδρομικό που διαθέτει μεταξύ άλλων και τη ναυτική έκδοση των γνωστών S-300.

Προφανώς η παρουσία του πλοίου στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα αλλάξει την ισορροπία στον εναέριο χώρο της ευρύτερης περιοχής, ωστόσο είναι ενδεικτική των προθέσεων της Ρωσίας, της επίδειξης ισχύος των μηνυμάτων που θέλει να στείλει στις ΗΠΑ και στην Τουρκία, σχολιάζουν αναλυτές.

Σημειώνεται ότι η παρουσία των Ρώσων στη Συρία δεν εξαντλείται στις προαναφερθείσες δυνάμεις αλλά περιλαμβάνει και μονάδες πυροβολικού, τεθωρακισμένων, οι οποίες όμως δεν φαίνεται να λαμβάνουν ενεργό μέρος στις συγκρούσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v