Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λιβύη: H ισχυροποίηση του ISIS και η «επέκταση» στη Βόρειο Αφρική

Ο κρίσιμος ρόλος της Λιβύης στη στρατηγική των τζιχαντιστών. Η επέκταση στη Β. Αφρική και το πέρασμα στην Ευρώπη. Τα πετρελαικά αποθέματα και το χάος στη χώρα.

Λιβύη: H ισχυροποίηση του ISIS και η «επέκταση» στη Βόρειο Αφρική

Η Λιβύη από το 2011 και το θάνατο του Συνταγματάρχη Καντάφι αποτελεί κατ΄ουσίαν ένα διαλυμένο κράτος το οποίο μαστίζεται από ένα εμφύλιο που διεξάγεται τουλάχιστον δυο αντιμαχόμενα στρατόπεδα.

Το Δεκέμβριο του 2015 υπήρξε μια συμφωνία για το σχηματισμό μιας οιονεί κυβέρνησης όμως οι συγκρούσεις ουσιαστικά δεν έχουν σταματήσει. Στο γενικότερο χάος αισθητή κάνουν πλέον την παρουσία τους οι τζιχαντιστές του ISIS, που φαίνεται να ελέγχουν την πόλη Σίρτη στο κεντρικό τμήμα της χώρας, τις γύρω περιοχές, όπως επίσης και άλλους θύλακες στη Λιβύη.

Τα ηγετικά στελέχη του ISIS στη Λιβύη έχουν υιοθετήσει ένα σύνθημα που υποδεικνύει την αναβαθμισμένη θέση της Σύρτης στις τάξεις των τζιχαντιστών. «Η Σύρτη δεν θα είναι τίποτα λιγότερο από την Ράκα», υποστηρίζουν, σύμφωνα με την Wall Street Journal.

H κατοχή «εκτεταμένων» εδαφών στη Λιβύη προσφέρει πολλαπλές δυνατότητες στους τζιχαντιστές του ISIS, αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα.

Πρώτον την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν το πλούσιο υπέδαφος της χώρας (όχι όμως σε τέτοιο βαθμό όσο σε Συρία-Ιράκ) και δεύτερον ένα εφαλτήριο για επέκταση στην Αφρική και «πέρασμα» στην Ευρώπη.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το ISIS διαθέτει χιλιάδες μαχητές στη χώρα, οι οποίοι έχουν αποκτήσει πολύτιμη πολεμική εμπειρία στα πεδία των μαχών σε Συρία και Ιράκ.

Από τη Λιβύη το ISIS μπορεί να «επεκταθεί» ευκολότερα στο Μάλι, αλλά και στα γειτονικά κράτη του Νίγηρα και Τσαντ.

Ακόμη βρίσκεται εγγύτερα ση βόρεια Νιγηρία όπου δρα η εξτρεμιστική ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση Μπόκο Χαράμ. Η τελευταία από το 2014 συνδέεται στενά με τους τζιχαντιστές και φαίνεται να δέχεται ενισχύσεις από τις βάσεις του ISIS στη Λιβύη.

Παράλληλα μέσω της Λιβύης το ISIS αποκτά ευκολότερα πρόσβαση σε μια «δεξαμενή» υποψηφίων μαχητών.

Οι νέοι εθελοντές μαχητές του ISIS στρατολογούνται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες. Σύμφωνα με σχετική έρευνα η μερίδα του λέοντος (τουλάχιστον 6.000 άτομα) προέρχονται από την Τυνησία. Ακολουθούν η Σαουδική Αραβία, η Ιορδανία, η Τουρκία αλλά και το Μαρόκο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ISIS δεν είναι η μόνη ακραία ισλαμιστική οργάνωση στη Λιβύη. Παρουσία διαθέτουν τόσο η Αλ Κάιντα όσο και άλλες οργανώσεις όμως το ISIS φαίνεται να έχει τα ισχυρότερα ερείσματα.

Έχει πραγματοποιήσει, δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις και επιχειρεί να εξαπλωθεί περαιτέρω με στόχο τα πετρελαϊκά κοιτάσματα. Μόλις στις αρχές Ιανουαρίου ανέλαβε την ευθύνη για μια βομβιστική επίθεση σε πόλη της δυτικής Λιβύης, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 50 ατόμων.

Η Λιβύη προσφέρει ένα ακόμη επιχειρησιακό πλεονέκτημα στους τζιχαντιστές: Η εγγύτητα προς την Ιταλία.

Όπως αναφέρουν ξένα δημοσιεύματα, το πέρασμα «μελών» του ISIS από τις λιβυκές ακτές στην Ευρώπη-παρά τους ελέγχους που πραγματοποιούνται- με στόχο τη δημιουργία θυλάκων ή την διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλειστεί.

Αξίζει βέβαια να αναφερθεί ότι η επικράτηση στη Λιβύη, όπως αντίστοιχα συμβαίνει στα εκτεταμένα εδάφη της Συρίας και του Ιράκ, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση.

Οι αντίπαλες δυνάμεις στη χώρα- αν και οιονεί διχασμένες- είναι ισχυρές, ενώ και η Σύρτη δεν προσφέρει τα πλεονεκτήματα της Ράκα στη Συρία ή της Μοσούλης στο Ιράκ.

Οι υποδομές που διαθέτει δεν είναι τόσο εκτεταμένες ώστε να μπορέσει να «συντηρήσει» ένα μεγάλο πληθυσμό, ενώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτη από τη θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v