Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστρία: Επανάληψη προεδρικών εκλογών ζητά το Συνταγματικό Δικαστήριο

Οι μαρτυρίες για παρατυπίες στην καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων συνέβαλαν ώστε το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποφασίσει ότι οι προεδρικές εκλογές πρέπει να επαναληφθούν.

Αυστρία: Επανάληψη προεδρικών εκλογών ζητά το Συνταγματικό Δικαστήριο

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αυστρίας αποφάσισε πως οι προεδρικές εκλογές της 22ης Μαΐου, στις οποίες έχασε οριακά ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ μετά την καταμέτρηση των επιστολικών ψήφων, θα πρέπει να επαναληφθούν.

Ο Χόφερ έχασε τις εκλογές με διαφορά μικρότερη του 1%, ή περίπου 31.000 ψήφους, καθώς οι επιστολικές ψήφοι "έγυραν τη ζυγαριά" υπέρ του πρώην επικεφαλής των Πρασίνων, Αλεξάντερ βαν ντερ Μπέλεν. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, το Συνταγματικό Δικαστήριο δήλωσε πως χρησιμοποιεί τα αυστηρά στάνταρντ του για την εφαρμογή των εκλογικών κανόνων. Μάρτυρες είχαν κάνει λόγο για παρατυπίες στον τρόπο με τον οποίο έγινε η καταμέτρηση, όπως για παράδειγμα ότι η επεξεργασία των επιστολικών ψήφων έγινε νωρίτερα απ' όσο έπρεπε.

Το Δικαστήριο ανέφερε στην απόφασή του πως οι κανόνες παραβιάστηκαν με τρόπο που ίσως επηρέασε το αποτέλεσμα, όμως δεν υπάρχει απόδειξη για νοθεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v