Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τζιχαντιστές: «Αντεπίθεση» μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων

Οι πιέσεις που δέχονται σε Ιρακ, Συρία οδηγεί τους τζιχαντιστές να διαφοροποιήσουν ελαφρώς τη στρατηγική τους. Οι τρομοκρατικές επιθέσεις σε Τουρκία, Μπαγκλαντές και Γαλλία.

Τζιχαντιστές: «Αντεπίθεση» μέσω τρομοκρατικών επιθέσεων
Οι τζιχαντιστές του ISIS ύστερα από περίπου δυο χρόνια εξάπλωσης σε Συρία και Ιράκ, χάνουν πλέον εδάφη.

Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν απωλέσει περίπου το 25% των εκτάσεων που ελέγχουν ή μια περιοχή που αντιστοιχεί περίπου στην... Ιρλανδία.

Η σημαντικότερη πόλη που έχασαν είναι η Φαλούτζα, που βρίσκεται περίπου 65 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Βαγδάτης στο Ιράκ. Πλέον ο επόμενος στόχος των Ιρακινών σε συνεργασία με τις ΗΠΑ, είναι η Μοσούλη.

Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα οι τζιχαντιστές βρίσκονται μεν σε άμυνα στα «πάτρια» εδάφη, ωστόσο κινούνται επιθετικότερα στο κομμάτι των βομβιστικών-τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το προηγούμενο διάστημα πραγματοποίησαν επιθέσεις στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, στο κέντρο της πρωτεύουσας του Μπαγκλαντές, Ντάκα, αλλά και στη Βαγδάτη. Μάλιστα η επίθεση των Ιρακινών κατά της Φαλούτζα είχε ως στόχο να αφαιρέσει από τους τζιχαντιστές μια βάση κοντά στην πρωτεύουσα, η οποία χρησίμευε ως εφαλτήριο για τη διενέργεια τρομοκρατικών επιθέσεων στη Βαγδάτη.

Οι δυο πολύνεκρες επιθέσεις (Τουρκία, Μπαγκλαντές) πραγματοποιήθηκαν εναντίον (θεωρητικά τουλάχιστον) καλά φυλασσόμενων χώρων από οπαδούς-μέλη του ISIS που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, διαβιούσαν σε αυτές τις χώρες.

Οι βόμβες ενδεχομένως να μεταφέρθηκαν από τη Συρία ή το Ιράκ, αλλά πυροδοτήθηκαν από «μέλη»-οπαδούς του ISIS που κατά πάσα πιθανότητα βρίσκονταν ήδη στις δυο χώρες.

Αναλυτές από think tanks έχουν προειδοποιήσει από καιρό ότι αν το ISIS αρχίσει να χάνει έδαφος σε Συρία και Ιράκ θα στρέψει περαιτέρω τη στρατηγική του σε βομβιστικές επιθέσεις στόχων «υψηλού προφίλ». Αν δεν επιτύχει ούτε αυτό θα στραφούν σε σημεία που δεν φυλάσσονται επαρκώς (soft targets).

Ο επικεφαλής της CIA εκτίμησε ότι οι τζιχαντιστές θα στραφούν σε τρομοκρατικές επιθέσεις εφόσον θα αποδυναμώνονται σε άλλα σημεία. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο πλαίσιο του αγώνα για την ηγεσία στο παγκόσμιο τζιχάντ, το ISIS αναγνωρίζει ως αντιπάλους αφενός τις δυτικές δυνάμεις, αφετέρου την Αλ Κάιντα.

Το Μπαγκλαντές για παράδειγμα θεωρείται ένα από τα προπύργια της Αλ Κάιντα και η επίθεση του ISIS θεωρείται από αναλυτές ως μια «πρόκληση» προς την άλλη τρομοκρατική οργάνωση.

Τα χτυπήματα στις δυο χώρες αλλά και στη Νίκαια της Γαλλίας (εφόσον αποδειχθεί ότι εμπλέκεται το ISIS) καταδεικνύουν ακόμη ότι άτομα που πραγματοποιούν τις τρομοκρατικές επιθέσεις χωρίς σημαντική βοήθεια από το εξωτερικό (Συρία, Ιράκ) είναι πολύ δύσκολο να ανακοπούν. Το παζλ της αποτροπής γίνεται ακόμη δυσκολότερο για τις αρχές ασφαλείας όταν οι δράστες δεν έχουν πραγματικούς δεσμούς με την τρομοκρατική που τους «ενέπνευσε».

Σύμφωνα με ξένους αναλυτές, ένας «μοναχικός λύκος» που είναι αποφασισμένος να πεθάνει και επιλέγει να χτυπήσει τους αποκαλούμενους «soft» στόχους έχει σχετικά υψηλές πιθανότητες να πετύχει το σκοπό του. 

Παράλληλα είναι εξαιρετικά δύσκολο για τις υπηρεσίες ασφαλείας των κρατών να ελέγξουν αποτελεσματικά εκ των προτέρων άτομα που έχουν ριζοσπαστικοποιηθεί και ενταχθεί στις τάξεις των τζιχαντιστών, αν αυτά δεν έχουν κινήσει «υποψίες»: Δηλαδή να έχουν ταξιδέψει σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη κλπ ή να έχουν στενές επαφές με κύκλο «υπόπτων» ατόμων.

Πλέον η στρατολόγηση δεν πραγματοποιείται μόνο στα τζαμιά, σε χώρους θρησκευτικής λατρείας ή μέσω φιλικολυ περιβάλλοντος. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το internet αποτελούν δημοφιλή κανάλια για την προσυλητισμό σε ακραίες απόψεις.

Ενα ακόμη γεγονός δυσκολεύει περαιτέρω το έργο των αρχών ασφαλείας. Πλέον οι τρομοκρατικές επιθέσεις δεν πραγματοποιούνται απαραιτήτως με όπλο, χειροβομβίδες ή εκρηκτικούς μηχανισμούς.

Ενα μεγάλο όχημα φαίνεται να είναι εξίσου ικανό να προκαλέσει πολλά θύματα, όπως κατέδειξαν τα τραγικά γεγονότα στη Νίκαια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v