Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επανεστιάζει στις μεγάλες τράπεζες

Ο επίτροπος εστιάζει στο διαχωρισμό επικίνδυνων πρακτικών trading από τη λιανική τραπεζική. Τονίζει ότι η Βρετανία πρέπει να σκιαγραφήσει τι ακριβώς θέλει από τη σχέση της με την ΕΕ και ότι δε χρειάζεται αλλαγή κανονισμών για να αντιμετωπιστεί το θέμα των ιταλικών τραπεζών.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις επανεστιάζει στις μεγάλες τράπεζες

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις τόνισε ότι θα πιέσει τους βουλευτές να ολοκληρώσουν την αξιολόγηση της δομής των μεγάλων τραπεζών, δίνοντας νέα πνοή σε μια πρωτοβουλία που ενδέχεται να οδηγήσει στην απαγόρευση κάποιων επικίνδυνων πρακτικών trading.

«Πρόθεσή μου είναι να μιλήσω με τα αρμόδια μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και να δούμε τι μπορεί να γίνει προκειμένου να έρθει πάλι στο προσκήνιο αυτή η πρόταση», επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Wall Street Journal, αναφερόμενος σε μια πρόταση που έχει παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο και η οποία αφορά στο διαχωρισμό κάποιων τραπεζικών πρακτικών trading από τη λιανική τραπεζική.

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις αρνήθηκε να πει αν θα προωθήσει συγκεκριμένες διαρθρωτικές αλλαγές στις τράπεζες, ωστόσο διευκρίνισε ότι «η γενική ιδέα είναι, ναι, να διαχειριστούμε τις τράπεζες που είναι πολύ μεγάλες για να πτωχεύσουν». Παράλληλα σχολίασε την πίεση στις ιταλικές τράπεζες και τις επιλογές σε ό,τι αφορά στην πολιτική χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον απόηχο της βρετανικής ψήφου για Brexit.

Ο αρμόδιος επίτροπος για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες χαρακτήρισε την αναιμική ανάπτυξη «μεγάλη ανησυχία». Όπως πρόσθεσε, «αν δείτε τις προτεραιότητες της ευρωπαϊκής οικονομικής πολιτικής, έχουν καθοριστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ισχυροποιήσουν την οικονομική ανάκαμψη της ΕΕ».

Επέστησε, ωστόσο, την προσοχή στο ότι ο στόχος της αξιολόγησης δεν είναι «να αρχίσουμε να εξαλείφουμε τον ευρωπαϊκό κανονισμό». Αντίθετα, σκοπός είναι να «δούμε πώς μπορούμε να φτάσουμε στα ίδια συνετά αποτελέσματα με έναν τρόπο πιο φιλικό προς την ανάπτυξη».

Σε σχέση με το πιθανό Brexit, ο επίτροπος τόνισε μιλώντας στην εφημερίδα ότι πριν απ' όλα η Βρετανία θα πρέπει να σκιαγραφήσει τι είναι αυτό που θέλει από τη σχέση της με το μπλοκ. Μία επιλογή θα ήταν να παραμείνει μέλος της «εσωτερικής αγοράς» για τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, πράγμα που θα επιτρέψει στις εταιρίες να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται εντός ευρωπαϊκών συνόρων. Αυτή η επιλογή θα ήταν προτιμότερη για την οικονομία, τόνισε, ωστόσο κρύβει πολιτικά εμπόδια διότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να συμφωνήσει στην ελεύθερη μετακίνηση της εργασίας και σε άλλους όρους.

Ο επίτροπος ανέφερε ότι τα δύο μέρη θα μπορούσαν να φτάσουν στις λεγόμενες συμφωνίες ισοδυναμίας (equivalence agreements), οι οποίες θεωρούν τους βρετανικούς κανόνες ισοδύναμους με τους ευρωπαϊκούς και άρα επιτρέπουν στις εταιρίες να δραστηριοποιούνται καθώς υπόκεινται στους κανονισμούς αυτούς. Η επιλογή αυτή θα έπαιρνε πάρα πολύ χρόνο, αλλά εφόσον η Βρετανία «ήδη εφαρμόζει το ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο, και αν συνεχίσει να το κάνει, είναι μάλλον πιθανό να φτάσει σε συμφωνία γρηγορότερα».

Ερωτηθείς για τις δυσκολίες των ιταλικών τραπεζών, ο Ντομπρόβσκις τόνισε ότι η αλλαγή των κανονισμών που διέπουν τον τραπεζικό τομέα δεν θα ήταν απαραίτητη, αν η χώρα χρειάζεται τη βοήθεια της ΕΕ. «Αυτές είναι λύσεις που μπορούν να επιτευχθούν μέσα στο ευρωπαϊκό ρυθμιστικό πλαίσιο», με τη χρήση τόσο των κανονισμών του τραπεζικού τομέα όσο και κανόνων για τη βοήθεια των κρατών μελών, ανέφερε.

Τόνισε πως αναμένει οι συνεργάτες του να προωθήσουν φέτος προτάσεις για τα εθνικά καθεστώτα περί αφερεγγυότητας στην Ευρώπη, αλλά και για τη διαχείριση της αποτυχίας ενός μεγάλου γραφείου συμψηφισμού. Όπως πρόσθεσε, θα εργαστεί προκειμένου να εφαρμόσει τους κανόνες της Βασιλείας ΙΙΙ στην Ευρώπη, ωστόσο η ΕΕ η πιστεύει ότι αυτοί οι κανόνες δε θα έπρεπε να οδηγήσουν σε σημαντική αύξηση των τωρινών απαιτήσεων κεφαλαίου.

Ο αρμόδιος επίτροπος ανέφερε ότι θα πιέσει για την προώθηση μιας ένωσης αγορών κεφαλαίου και θα βελτιώσει τη συνεργασία στον χρηματοπιστωτικό τομέα με την ανακοίνωση ενός νέου κοινού φόρουμ ΕΕ-ΗΠΑ για να συζητηθούν οι κανόνες. Παράλληλα υποσχέθηκε πως η Κομισιόν θα δημοσιοποιήσει πρόταση για κανόνες ασφαλείας για τα swaps μέχρι το τέλος του μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v