Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλασιασμό του επενδυτικού ταμείου και ευελιξία προτείνει ο Γιούνκερ

Την αύξηση των επενδυτικών κονδυλίων στα 630 δισ. έως το 2022, πρότεινε ο επικεφαλής της Κομισιόν. Μίλησε για ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας. Δεν κινδυνεύει η ΕΕ από το Brexit, πρέπει να μπει τέλος στον λαϊκισμό. Εισηγείται ευρωπαϊκό στρατό.

Διπλασιασμό του επενδυτικού ταμείου και ευελιξία προτείνει ο Γιούνκερ

Δεν υπάρχει ακόμη αρκετή ένωση στην ΕΕ, δήλωσε ο Ζ.Κ. Γιούνκερ στην ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Κατάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ «άκουσε» το αίτημα της Συνόδου των Μεσογειακών Χωρών στην Αθήνα και ανακοίνωσε ότι προτείνει τον διπλασιασμό τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και σε δύναμη πυρός του «σχεδίου Γιούνκερ» σε τουλάχιστον 500 δισ. ως το 2020, ενώ σχεδιάζεται να φτάσει τα 630 δισ. ως το 2022.

Όπως είπε, ήδη τον πρώτο χρόνο αντλήθηκαν 116 δισ. ευρώ για 200.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε 26 χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη «χαλάρωση» του συμφώνου σταθερότητας, ο επικεφαλής της Κομισιόν ήταν πιο διπλωματικός. Σημείωσε ότι όταν δημιουργήθηκε το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, επηρεάστηκε από τη «θεωρία». Σήμερα για κάποιους είναι «δόγμα». Στη θεωρία ακόμα και ένα μικρό ποσοστό χρέους που υπερβαίνει το 60% του ΑΕΠ πρέπει να τιμωρείται. Στην πραγματικότητα, πρέπει να δεις τους λόγους για το χρέος. Πρέπει να προσπαθήσουμε, είπε, να στηρίξουμε και όχι να τιμωρήσουμε τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. Γι' αυτό χρειάζονται υπεύθυνοι πολιτικοί. Και θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε το Σύμφωνο όχι «δογματικά» αλλά με κοινή λογική και ευελιξία, που σοφά εντάσσουμε στους κανόνες.

Tο Brexit

Ο επικεφαλής της Κομισιόν εξέφρασε την άποψη ότι η Μεγάλη Βρετανία πρέπει να καταθέσει όσο το δυνατόν συντομότερα την αίτηση για έξοδο από την ΕΕ, ώστε να αρθεί η αβεβαιότητα.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι η Ευρώπη δεν κινδυνεύει από το Brexit.

Tόνισε ότι ο λαϊκισμός δεν είναι λύση στα προβλήματα και πως η Ευρώπη δεν θα γίνει ένα πεδίο για την ανάπτυξη εθνικιστικών τάσεων. Ξεκαθάρισε δε ότι δεν θέλει να δει τη σημερινή νεολαία να ζει χειρότερα απ' ό,τι οι γονείς τους, αν και όπως είπε, αυτό αποτελεί κυρίως ευθύνη των ίδιων των κρατών.

Ο επόμενος χρόνος θα είναι κρίσιμος για την ΕΕ. Πρέπει να επανεκκινήσουμε την Ενωση, να προφυλάξουμε τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, το κράτος δικαίου και τις θέσεις εργασίας. Η ΕΕ δεν μπορεί να γίνει η άγρια Δύση της εργασίας, είπε ο κ. Γιούνκερ.

Η Ενωση έχει χαρίσει στην Ευρώπη μια περίοδο ειρήνης και ευμάρειας. «Οφείλουμε να επιδείξουμε ευρηματική ευελιξία στην εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προκειμένου να μην πλήξουμε την οικονομική ανάπτυξη», δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής.

Τόνισε ότι η Ευρώπη χρειάζεται ευρωπαϊκό στρατό και η Κομισιόν εισηγείται Ευρωπαϊκό Ταμείο Αμυνας, ενώ για το θέμα της Κύπρου είπε ότι πρέπει να γίνει και πρέπει να γίνει τώρα. «Στηρίζω τους δύο ηγέτες».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν, οι χώρες της ευρωζώνης εξοικονόμησαν 50 δισ. ευρώ φέτος χάρη στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ, ενώ σημείωσε ότι θα πρέπει να απαντήσουμε δραστικά στο ντάμπινγκ όπως κάνουν οι ΗΠΑ.

Σε ό,τι αφορά στο προσφυγικό, έκανε έκκληση στην Ελλάδα να προστατεύσει τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα που βρίσκονται στο έδαφός της, ενώ δήλωσε πως οποιοσδήποτε εισέρχεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση ή φεύγει από το έδαφός της θα καταγράφεται. «Η ασφάλεια των συνόρων σημαίνει ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των υπηρεσιών πληροφοριών και μεγαλύτερο ρόλο της Europol». 

Πώς αντέδρασαν οι πολιτικές ομάδες στο ευρωκοινοβούλιο

Ο πρόεδρος της ομάδας του ΕΛΚ, Μάνφρεντ Βέμπερ (Γερμανία), αναφέρθηκε στις φιλοευρωπαϊκές απόψεις πολλών νεαρών Ευρωπαίων που ταξίδεψαν φέτος το καλοκαίρι με Interrail, τονίζοντας ότι «για την ευρωπαϊκή νεολαία, η Ευρώπη σημαίνει ένα καλύτερο μέλλον». Υπογράμμισε ακόμη ότι «η Τουρκία είναι ένας σημαντικός εταίρος, αλλά δεν θα μπορούσε να είναι πλήρες μέλος της ΕΕ». Κατέληξε λέγοντας ότι «οι πολίτες της Ευρώπης αυτό που θέλουν δεν είναι η διάσπασή της, αλλά να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα».

Ο επικεφαλής της ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Gianni Pittella (Ιταλία) ευχαρίστησε τον κ. Juncker για τις θετικές απαντήσεις που έδωσε στις προτάσεις της ομάδας του για την αειφόρο ανάπτυξη, το επενδυτικό πρόγραμμα, τις θέσεις εργασίας και τη μάχη κατά της φοροδιαφυγής. Η ομιλία του κ. Γιούνκερ έδειξε ότι «έχει επίγνωση της κατάστασης και υπευθυνότητα», σημείωσε ο κ. Pittella, καλωσορίζοντας την ευελιξία και την έλλειψη αναφορών στη λιτότητα. Αναφερόμενος στο Brexit, ο κ. Pittella σημείωσε ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Theresa May κρατάει σε αναμονή την ΕΕ εδώ και τρεις μήνες από το βρετανικό δημοψήφισμα και τόνισε την ανάγκη να αντιδράσει η ΕΕ.

Ο επικεφαλής των ΕΣΜ Syed Kamall (Ηνωμένο Βασίλειο), δήλωσε ότι «η περισσότερη Ευρώπη, η μεγαλύτερη στρατιωτική ολοκλήρωση και η αύξηση των χρεών» απομάκρυνε τους ανθρώπους από την ΕΕ. Προέβλεψε ότι «η απόρριψη των εύλογων ανησυχιών των Ευρωπαίων πολιτών θα οδηγήσει τους ψηφοφόρους σε ριζοσπαστικές πολιτικές δυνάμεις», συμπληρώνοντας ότι «η ΕΕ θα μπορούσε να κάνει λιγότερα αλλά καλύτερα [...] ανταποκρινόμενη στις νέες προκλήσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις που θα τη βοηθήσουν να καταστεί πιο ανταγωνιστική και θα δώσει ευκαιρίες στους πολίτες».

Ο επικεφαλής της ομάδας των Φιλελευθέρων Guy Verhofstadt (Βέλγιο) είπε ότι υπάρχει διάσταση απόψεων μεταξύ των γενεών στην Ευρώπη, με τη νεότερη γενιά να τάσσεται υπέρ και την παλαιότερη να εμφανίζεται πιο επιφυλακτική. «Οι λαϊκιστές κηρύττουν μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας, ότι με την ανύψωση τειχών θα λυθούν όλα τα προβλήματα, αλλά πώς θα κρατήσουμε την κλιματική αλλαγή ή τους τρομοκράτες έξω από τη χώρα μας; Με φράχτες ή με τις ευρωπαϊκές πολιτικές;» διερωτήθηκε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «η Ευρώπη είναι η θεραπεία για τον καρκίνο του εθνικισμού» και ότι το Brexit είναι μια ευκαιρία για την Ευρώπη.

«Οι πολίτες είναι εκείνοι που κουβαλούν τα χρέη στους ώμους τους», δήλωσε η Gabriele Zimmer (Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά, Γερμανία). «Συνεχίζουμε να μιλάμε για ευελιξία και απασχόληση, αλλά πώς να το πιστέψουν οι πολίτες;» διερωτήθηκε, λέγοντας ότι κατά προτεραιότητα πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες της Ευρώπης έχουν «σωστές θέσεις εργασίας και κατάλληλες συνθήκες για να ζήσουν». Η κα Zimmer είπε επίσης ότι η ΕΕ πρέπει να γίνει πιο δημοκρατική.

Η Rebecca Harms (Πράσινοι, Γερμανία) τόνισε ότι η ΕΕ αποτελεί μια απάντηση στους αβέβαιους καιρούς της παγκοσμιοποίησης και έκανε έκκληση για νέες δράσεις που θα μπορούσαν να δώσουν στους πολίτες «νέα αίσθηση εμπιστοσύνης σε ένα νέο κοινό ευρωπαϊκό δρόμο». Απηύθυνε επίσης έκκληση για τη δημιουργία μιας κλιματικής ένωσης και για την ταχεία κύρωση της συμφωνίας για το κλίμα που έγινε στο Παρίσι.

Ο Nigel Farage (ΕΕΑΔ, Ηνωμένο Βασίλειο) επανέλαβε ότι ήταν ικανοποιημένος από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ. Προέβλεψε ραγδαία αύξηση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στην Ευρώπη, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να εμποδίσετε τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης να λένε όχι στην πολιτική της Μέρκελ για τους πρόσφυγες» και ότι θα υπάρξουν περισσότερα δημοψηφίσματα για το θέμα της Ευρώπης.

Η Marine Le Pen (ΕΕΕ, Γαλλία) αποκάλεσε την ομιλία του κ. Juncker «ανούσια και ελαττωματική», λέγοντας ότι ήταν «ουσιαστικά σαν μια κηδεία για την ΕΕ». Για την κa Le Pen, «το Brexit έσπασε πραγματικά ένα ταμπού, δείχνοντας ότι μπορεί κανείς να αφήσει την ΕΕ και να είναι καλύτερα». Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι θα προτείνει ένα δημοψήφισμα για "Frexit", αν εκλεγεί πρόεδρος της Γαλλίας το 2017.

Η Diane Dodds, μη εγγεγραμμένη από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι ελπίζει ότι μετά το Brexit «η ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο να καθορίσουν και να οικοδομήσουν νέες και αμοιβαία επωφελείς σχέσεις».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v