Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά τριών ετών οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια

Βουτιά 43% κατέγραψαν οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια το τρίτο τρίμηνο, στα 42,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από το πρώτο τρίμηνο του 2013. Για το έτος, αναμένονται «πολύ πιο κάτω» από το περσυνό ρεκόρ των 348,5 δισ.

Σε χαμηλά τριών ετών οι επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια

Οι παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια υποχώρησαν στα χαμηλότερα επίπεδά τους εδώ και πάνω από τρία χρόνια, καθώς η ζήτηση για νέες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κατέγραψε βουτιά στην Κίνα, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Οι συνολικές επενδύσεις εμφάνισαν τεράστια ετήσια πτώση της τάξης του 43% κατά το τρίτο τρίμηνο και διαμορφώθηκαν στα 42,4 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2013, οπότε είχαν υποχωρήσει στα 41,8 δισ. δολάρια, τονίζει έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Bloomberg New Energy Finance.

Η χρηματοδότηση μεγάλων μονάδων παραγωγής ηλιακής και αιολικής ενέργειας υποχώρησε δραματικά διότι οι κυβερνήσεις μείωσαν τα κίνητρα για καθαρή ενέργεια και τα κόστη ελαττώθηκαν, εξήγησε ο Michael Liebreich, πρόεδρος της συμβουλευτικής επιτροπής και ιδρυτής της ερευνητικής εταιρίας με έδρα στο Λονδίνο, η οποία αποτελεί μονάδα της Bloomberg LP.

Οι συνολικές επενδύσεις για το έτος βρίσκονται σε πορεία προς επίπεδα «πολύ πιο κάτω» από το περσυνό ρεκόρ των 348,5 δισ. δολαρίων, επισημαίνει η έκθεση.

Τα νούμερα του τρίτου τριμήνου «είναι ανησυχητικά χαμηλά, ακόμη και σε σύγκριση με την υποτονική τάση που είδαμε» τα πρώτα δύο τρίμηνα, πρόσθεσε ο Liebreich, διευκρινίζοντας ότι «βασικές αγορές όπως η Κίνα και η Ιαπωνία κάνουν παύση και παίρνουν μια μεγάλη ανάσα».

Η απότομη πτώση οφείλεται κατά ένα μέρος και στην επιβράδυνση που ακολούθησε τις ισχυρές δαπάνες του πρώτου μισού του έτους σε παράκτια αιολικά πάρκα. Οι επενδυτές «έριξαν» 20,1 δισ. δολάρια σε ευρωπαϊκά παράκτια πάρκα κατά το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο. Πρόκειται για «τρομερό ρεκόρ», σύμφωνα με τον Abraham Louw, αναλυτή οικονομικών ενέργειας στην New Energy Finance.

Αντίθετα, την αύξηση αυτή ακολούθησε μια «καλοκαιρινή ανάπαυλα», με μόλις 2,4 δισ. να ξοδεύονται σε αυτό το κομμάτι το τρίτο τρίμηνο.

Πάντως, φωτεινό σημείο για τη βιομηχανία ήταν η χρηματοδότηση venture capital και private equity σε τεχνολογικές startups, η οποία εκτοξεύτηκε στο τρίμηνο κατά 73% σε 3,2 δισ. δολάρια. Το ποσό περιλαμβάνει πάνω από δύο δισ. προς δύο κινεζικές εταιρίες που αναπτύσσουν ηλεκτρικά οχήματα και 220 εκατ. δολάρια σε μια αμερικανική εταιρία που ασχολείται με την ηλιακή ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v