Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τον Δεκέμβριο η απόφαση της ΕΚΤ για παράταση του QE

Ο πληθωρισμός δεν εμφανίζει πειστικά ανοδική τάση και η ανάπτυξη μισθών είναι απροσδόκητα υποτονική, ωστόσο τα μέλη της ΕΚΤ τόνισαν ότι η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται όπως και πριν, οπότε είναι νωρίς για να αποφασιστεί παράταση του προγράμματος.

Τον Δεκέμβριο η απόφαση της ΕΚΤ για παράταση του QE

Οι φορείς χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συναντήθηκαν την περασμένη εβδομάδα συμφώνησαν πως υπάρχει ανάγκη να διατηρηθεί η άνευ προηγουμένου νομισματική τόνωση και πως θα αποφασίσουν τον Δεκέμβριο αν θα παρατείνουν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων αξίας 1,74 τρισ. ευρώ, όπως καταδεικνύουν τα πρακτικά της συνεδρίασης που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα.

Ο δομικός πληθωρισμός ακόμη δεν παρουσιάζει πειστικά ανοδική τάση και η αύξηση στους μισθούς είναι απροσδόκητα υποτονική, αλλά η οικονομία της ευρωζώνης αναπτύσσεται βάσει της πορείας που ακολουθούσε και προηγουμένως, οπότε είναι νωρίς για μια απόφαση, αναφέρουν τα πρακτικά της συνεδρίασης σύμφωνα με το Reuters.

«Ήταν απαραίτητο να παραμείνουμε απόλυτα αφοσιωμένοι στη διατήρηση του πολύ σημαντικού μεγέθους διευκόλυνσης της νομισματικής πολιτικής, που είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε μια παρατεταμένη σύγκλιση του πληθωρισμού προς τα επίπεδα κάτω αλλά κοντά στο 2%», ανέφερε η ΕΚΤ στα πρακτικά της.

Αν και η κεντρική τράπεζα αναμένεται να παρατείνει το πρόγραμμα αγορών αξίας 80 δισ. ευρώ μηνιαίως, πέραν της αρχικής του λήξης τον επόμενο Μάρτιο, η απότομη άνοδος στις αποδόσεις και η ισχυροποίηση του δολαρίου μετά την εκλογή Τραμπ μπορεί να περιπλέξουν το ζήτημα.

Η ΕΚΤ, κατά πάσα πιθανότητα, θα εκφράσει ανησυχίες για τις υψηλότερες αποδόσεις, ιδιαίτερα στην περιφέρεια του μπλοκ, αλλά το πιο αδύναμο ευρώ βοηθά στον πληθωρισμό και η αύξηση στις τιμές των μετοχών υπαινίσσονται πως οι επενδυτές ποντάρουν σε ισχυρότερη ανάπτυξη.

«Τα μέλη ευρέως συμφωνούν ότι τον Δεκέμβριο, το διοικητικό συμβούλιο θα είναι σε καλύτερη θέση ώστε να σχηματίσει μια πιο στέρεη άποψη επάνω στην προοπτική για τον πληθωρισμό και στην πρόοδο που γίνεται στην επίτευξη μιας παρατεταμένης προσαρμογής της πορείας του», προκειμένου να αποφασιστεί η σωστή στάση από την πλευρά της νομισματικής πολιτικής, επισημαίνεται στα πρακτικά.

Αν και ο δομικός πληθωρισμός αναμένεται να ενισχυθεί, οι φορείς χάραξης πολιτικής σημείωσαν πως η αύξηση των μισθών έχει κινηθεί πιο υποτονικά από το αναμενόμενο και κάποιοι εξέφρασαν ανησυχίες ότι μπορεί να επιβραδυνθεί και η ανάπτυξη στην απασχόληση.

Ωστόσο, εκτίμησαν ότι έχει εξαλειφθεί ο κίνδυνος οι χαμηλές τιμές στην ενέργεια να αποκρυσταλλωθούν στις τιμές.

Τα μέλη της ΕΚΤ κατέληξαν λέγοντας ότι για τυχόν αλλαγές στις τεχνικές παραμέτρους του προγράμματος, θα ληφθεί υπόψη η προοπτική για τον πληθωρισμό και το πώς θα επηρέαζε την πολιτική.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v