Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμάχη Μέρκελ-Τραμπ στην ανανεώσιμη ενέργεια;

Η στρατηγική Μέρκελ είναι να εκμεταλλευτεί την προεδρία της G20 τον Ιούλιο, για να στρέψει την προσοχή των ηγετών -και κυρίως του Τραμπ- σε δραστηριότητες που παράγουν κέρδη από ηλιακά και αιολικά πάρκα. Μόνο την οικονομική γλώσσα μιλάει ο νέος πρόεδρος.

Διαμάχη Μέρκελ-Τραμπ στην ανανεώσιμη ενέργεια;

Μόλις που εξασφάλισε την προεδρία της G20, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει αυτό το πλεονέκτημα για να αντιπαρατεθεί στον σκεπτικισμό του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην ανανεώσιμη ενέργεια, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για βιώσιμη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με ανώτατο Γερμανό αξιωματούχο που επικαλείται ως πηγή το Bloomberg, η στρατηγική της καγκελαρίου αποσκοπεί στο να περιορίσει τον κίνδυνο ο επερχόμενος Αμερικανός πρόεδρος να ακυρώσει την πρόοδο που έχει κάνει η Ευρώπη και η υπόλοιπη G20, στην προσπάθεια αναχαίτισης των αερίων του θερμοκηπίου και της ατμοσφαιρικής μόλυνσης.

Αντί να συγκεντρώσει τους υπουργούς Ενέργειας της G20 και να διακινδυνεύσει διαφωνίες στις πολιτικές, η Γερμανία θα προσπαθήσει να διατηρήσει την εστίαση των πολιτικών συγκεντρώσεων σε περιοχές όπου οι επιχειρηματικές δραστηριότητες εμφανίζουν απόδοση και κέρδη από ηλιακά και αιολικά πάρκα, τόνισε η πηγή.

Στο μεταξύ, το 2012 ο Ντόναλντ Τραμπ είχε περιγράψει την κλιματική αλλαγή ως «φάρσα» που επινόησε η Κίνα, ενώ πιο πρόσφατα υποστήριξε ότι τα αιολικά πάρκα είναι δαπανηρή πηγή ενέργειας που σκοτώνει τα πουλιά. Ως εκ τούτου, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ έχει δεσμευτεί να περιορίσει τους σχετικούς ρυθμιστικούς κανόνες και να ενθαρρύνει τη χρήση άνθρακα, του χειρότερου ορυκτού καυσίμου για το περιβάλλον.

Αντίθετα, η Γερμανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν υποσχεθεί να τονώσουν τους περιορισμούς στα αέρια του θερμοκηπίου, οδηγώντας μια μεταστροφή της ηπείρου μακριά από τα ορυκτά. Η Ευρώπη επιθυμεί να προστατεύσει τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που υπογράφηκε πριν από έναν χρόνο και επικυρώθηκε τον Νοέμβριο και η οποία προβλέπει μείωση των εκπομπών ρύπων σε πάνω από 190 χώρες του κόσμου.

Από την άλλη, ο Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκε προεκλογικά να ακυρώσει τη συμφωνία, αν και πρόσθεσε πως θα «κρατήσει ανοικτό μυαλό» μετά την εκλογή του τον Νοέμβριο.

Προς το παρόν, η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συναγωνίζονται ως παγκόσμιοι «πρωταθλητές» στην εξαγωγή περιβαλλοντικής τεχνολογίας. Αυτή η αγορά «τουλάχιστον» θα διπλασιαστεί σε μέγεθος μέχρι το 2025 από τα 2,5 τρισ. ευρώ στα οποία εκτιμάται αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με υπολογισμούς της γερμανικής κυβέρνησης.

Η Άνγκελα Μέρκελ, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και από τους πρωτεργάτες της συμφωνίας του Παρισιού, υπαινίχθηκε πράγματι ότι θα προκαλέσει τις δηλώσεις του Τραμπ επάνω στην υπερθέρμανση του πλανήτη: στο πλαίσιο της προεδρίας της G20 που ανέλαβε η χώρα της την Πέμπτη, η καγκελάριος θα φιλοξενήσει ηγέτες, περιλαμβανομένου και του Αμερικανού προέδρου, στο Αμβούργο τον Ιούλιο.

«Φυσικά θα πω πως πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή σίγουρα προκαλείται από τους ανθρώπους -και θα δούμε αν η θέση αυτή θα αναπτυχθεί από εκεί και πέρα», δήλωσε αργά την Τετάρτη. Και το πρακτορείο επισημαίνει πως, σύμφωνα με Γερμανούς αξιωματούχους, είναι πιθανόν ο Τραμπ να επηρεαστεί προς όφελος της καθαρής ενέργειας, κυρίως από οικονομικά επιχειρήματα.

Σημειώνεται ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης πρόκειται να δημιουργήσει περίπου 430.000 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2020, στο πλαίσιο της μεταστροφής της χώρας προς την ανανεώσιμη ενέργεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v