Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ δε θα εξαλείψει τα αποθέματα

Υπολογισμοί βάσει στοιχείων του ΟΠΕΚ δείχνουν πως σε όλη τη διάρκεια του 2017 θα σημειωθεί μικρή συλλογική μείωση στα αποθέματα-ρεκόρ, που πιέζουν τις τιμές. Αυτό θα κρατήσει το αργό εκεί όπου βρίσκεται, τονίζουν οι ειδικοί.

Η ιστορική συμφωνία του ΟΠΕΚ δε θα εξαλείψει τα αποθέματα

Ο ΟΠΕΚ είναι πιθανό να φέρει την αγορά πετρελαίου σε ισορροπία μέχρι τα μέσα του επόμενου έτους, αλλά η μείωση παραγωγής που έχει προγραμματίσει δε θα είναι αρκετή ώστε τα αποθέματα –τα οποία πιέζουν τις τιμές- να αγγίξουν τα επίπεδα που έχει θέσει ως στόχο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η αγορά πετρελαίου θα εξισορροπηθεί «προς τα μέσα του επόμενου χρόνου», σύμφωνα με τον υπουργό Πετρελαίου της Νιγηρίας, Emmanuel Kachikwu, δίνοντας τέλος σε πάνω από τρία χρόνια υπερπροσφοράς.

Ωστόσο, υπολογισμοί του Bloomberg News που βασίζονται σε στοιχεία του ΟΠΕΚ, καταδεικνύουν πως σε όλη τη διάρκεια του 2017 θα υπάρξει μικρή συλλογική μείωση στα αποθέματα-ρεκόρ, ακόμη και στην περίπτωση που το καρτέλ πείσει το Σάββατο τους παραγωγούς εκτός Οργανισμού, να συμμετάσχουν στη μείωση παραγωγής.

«Ακόμη και με συμμόρφωση 100%, τόσο από τον ΟΠΕΚ όσο και από τους άλλους παραγωγούς, τα παγκόσμια αποθέματα είναι απίθανο να ελαττωθούν το πρώτο τρίμηνο του 2017», επιβεβαίωσε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο. «Αυτό θα πρέπει να κρατήσει τις τιμές του πετρελαίου εκεί όπου βρίσκονται», επεσήμανε.

Σε περίπτωση που οι παραγωγοί καταφέρουν να επαναφέρουν τα αποθέματα σε φυσιολογικά επίπεδα, οι τιμές του αργού θα μπορούσαν να ενισχυθούν μέχρι και στα 60 με 70 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Πετρελαίου της Βενεζουέλας, Eulogio del Pino, επαναλαμβάνοντας μια κυρίαρχη άποψη στους κόλπους του καρτέλ, από τη Σαουδική Αραβία μέχρι το Ιράν.

Πάντως, σύμφωνα με το ιστορικό του ΟΠΕΚ, φαίνεται πως το καρτέλ συνήθως πραγματοποιεί το 80% των περικοπών που υπόσχεται. Παράλληλα, αν και η Ρωσία έχει δεσμευτεί να συμμετάσχει και να περιορίσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα το πρώτο μισό του 2017, άλλοι παραγωγοί εκτός του καρτέλ, όπως το Μεξικό, το Αζερμπαϊτζάν και η Κολομβία, είναι πιθανό να κάνουν «μειώσεις» που δεν θα είναι ουσιαστικές περικοπές, αλλά ήδη συνυπολογίζονται από τους traders.

Αυτό το σενάριο θα αφήσει το πλεόνασμα στα αποθέματα, σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητο στα 300 εκατ. βαρέλια παγκοσμίως, συγκριτικά με το στόχο που έχει θέσει ο Del Pino με τους ομολόγους του.

Όσον αφορά σε άλλες προβλέψεις, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (International Energy Agency - IEA) αναμένει εξισορρόπηση της αγοράς νωρίς τον επόμενο χρόνο, ενώ η συμβουλευτική εταιρία Rystad Energy βλέπει έλλειμμα 1,26 εκατ. βαρελιών/ημέρα για το πρώτο τρίμηνο του 2017, αν η Ρωσία αποδειχθεί ο μοναδικός παραγωγός εκτός ΟΠΕΚ που θα μειώσει.

Το πρακτορείο σημειώνει εδώ, πως όλα αυτά θα συμβούν αν υποθέσουμε πως ο ΟΠΕΚ θα ανταποκριθεί στις υποσχέσεις του: όπως υπογράμμισε την περασμένη εβδομάδα ο πρώην υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Ali Al-Naimi, τα μέλη του καρτέλ «τείνουν να ‘’κλέβουν’’».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v