Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλαγές στον Dow Jones ύστερα από 4 χρόνια

Αντιμέτωποι με έναν διαφορετικό Dow Jones θα βρεθούν οι επενδυτές από τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς η σύνθεση του κορυφαίου χρηματιστηριακού δείκτη αλλάζει, με την ”αποπομπή” των Altria Group και Honeywell και την αντικατάστασή τους από τις Bank of America και Chevron.

Αλλαγές στον Dow Jones ύστερα από 4 χρόνια
Αντιμέτωποι με έναν διαφορετικό Dow Jones θα βρεθούν οι επενδυτές από τις 19 Φεβρουαρίου, καθώς η σύνθεση του κορυφαίου χρηματιστηριακού δείκτη αλλάζει, με την ”αποπομπή” των Altria Group και Honeywell και την αντικατάστασή τους από τις Bank of America και Chevron.

Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή στη σύνθεση του δείκτη κατά τη διάρκεια της τελευταίας 4ετίας, με την πρώτη σημαντική επίπτωση να είναι η αύξηση της βαρύτητας του πετρελαϊκού κλάδου, καθώς φτάνει πλέον στο 10,81%, έναντι 5,45%. Η Exxon διαθέτει βαρύτητα 5,45% και η Chevron 5,36%.

Εκπρόσωποι του πετρελαϊκού κλάδου θα είναι πλέον η Exxon Mobil και η ”παλιά αγαπημένη” Chevron. Σημειώνεται ότι η Chevron υπήρξε ”θύμα” ανάλογης αλλαγής της σύστασης του Dow Jones το 1999, μαζί με τρεις ακόμη εταιρίες, προκειμένου να εισαχθούν στον δείκτη οι Microsoft, Intel, SBC Communications (μετονομάστηκε σε AT&T) και Home Depot.

Η εισαγωγή της Bank of America, με βαρύτητα 2,83%, ενισχύει επίσης τη συνολική βαρύτητα του χρηματοοικονομικού κλάδου, η οποία φτάνει στο 13,95% (από 11,04%), αποτελώντας, παράλληλα, μια σαφή στήριξη της Wall Street στις ”πολύπαθες” τράπεζες.

--Οι αιτίες της ”αποπομπής”

Όπως σημειώνουν κορυφαίοι αναλυτές της αμερικανικής αγοράς, η ”έξοδος” της Altria Group ήταν απόλυτα αναμενόμενη, μετά την απόφαση του ομίλου να προχωρήσει σε απέκδυση της Kraft Foods αλλά και αυτήν της Philip Morris International η οποία αναμένεται να πραγματοποιηθεί μέσα στους επόμενους μήνες.

Αποτέλεσμα αυτής της ”διπλής απόφασης” από την Altria Group είναι ο ουσιαστικός διαχωρισμός διεθνών και αμερικανικών μονάδων, γεγονός που καθιστά την εταιρία ”μικρότερης βαρύτητας” για τον επιχειρηματικό κλάδο των ΗΠΑ.

Στον αντίποδα η αποπομπή της Honeywell δεν συνδέεται ούτε με την πορεία της μετοχής του ομίλου, η οποία σημειωτέον ήταν η ”καλύτερη μετοχή” για τον Dow Jones το 2007 με ετήσια άνοδο 36,1%.

Η Honeywell ήταν το ”θύμα” της απόφασης αυτών που καθορίζουν τη σύσταση του Dow Jones –οι οποίοι, όσο παράξενο κι αν φανεί, είναι ειδική επιτροπή υπό την επίβλεψη του managing editor της ”Wall Street Journal”– να μειώσουν τη βαρύτητα του βιομηχανικού κλάδου στον δείκτη.

-- Η επίδραση των αλλαγών

Με τη νέα σύνθεσή του, ο Dow Jones διαπραγματεύεται, πλέον, με P/E 12,80 έναντι 13,48 που ήταν πριν, γεγονός το οποίο καθιστά τον δείκτη περισσότερο ελκυστικό αλλά και ορθά αποτιμημένο.

Μία ακόμη θετική επίδραση της αλλαγής είναι η αύξηση της μερισματικής απόδοσης στο 2,48%, μετά τις 19/2, έναντι 2,41% που είναι σήμερα.

Ο χρηματοοικονομικός κλάδος παραμένει ο ισχυρότερος, γεγονός το οποίο, πάντως, μπορεί να αποβεί επιζήμιο για τον Dow Jones εάν συνεχιστούν οι υψηλές διαγραφές ενεργητικού και η πιστωτική κρίση καταστεί ακόμη πιο ισχυρή.

Πάντως, την υψηλότερη βαρύτητα στον δείκτη εξακολουθεί να κατέχει η IBM, η οποία αγγίζει το 6,93%.

Σημειώνεται ότι αυτή τη στιγμή η αξία κεφαλαιοποίησης του δείκτη διαμορφώνεται στα 4.062,7 δισ. δολάρια.

Από τις 19/2, δε, η σύσταση του Dow Jones θα είναι η ακόλουθη: Alcoa, AIG, American Express, AT&T, Bank of America, Boeing, Caterpillar, Chevron, Citigroup, Coca Cola, Du Pont, Exxon Mobil, General Electric, General Motors, Hewlett-Packard, Home Depot, IBM, Intel, Johnson & Johnson, JP Morgan Chase, McDonalds, 3M, Merck, Microsoft, Pfizer, Procter & Gable, United Tech., Verizon Communication, Wall Mart και Walt Disney.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v