Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νυχτερινή «πρεμιέρα» για τον Σουλτς στην καγκελαρία

Δεν ήταν άσκηση προσομοίωσης. Εξάλλου ο υποψήφιος του SPD ήθελε να αποφύγει την εικόνα στο πλευρό της Μέρκελ, για να μην ταυτιστεί με τον μεγάλο συνασπισμό. Αλλά τελικά αναγκάστηκε να πάει στην κυβερνητική συνεδρίαση.

Νυχτερινή «πρεμιέρα» για τον Σουλτς στην καγκελαρία

Θα μπορούσε να το ονομάσει κανείς και πρεμιέρα. Ο Μάρτιν Σουλτς, ο υποψήφιος καγκελάριος των Σοσιαλδημοκρατών, πέρασε το κατώφλι της καγκελαρίας. Και μάλιστα κάθισε για πολλή ώρα στο πλευρό της Άγκελα Μέρκελ, στο ίδιο μακρύ οβάλ τραπέζι με τους υπουργούς της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού. Δεν επρόκειτο για άσκηση προσομοίωσης για τον Σουλτς, ο οποίος έφερε μια νέα δυναμική στο SPD, διεκδικώντας το αξίωμα του καγκελάριου στις εκλογές της 24ης Σεπτεμβρίου.

Αναγκάστηκε να αναθεωρήσει

Οπως μετέδωσε η Deutsche Welle, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετείχε ως νέος πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος, σε μια από τις τελευταίες συνεδριάσεις των εταίρων του μεγάλου συνασπισμού, με σκοπό να συμφωνηθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών. Στην πραγματικότητα, ο Σουλτς ήθελε να αποφύγει τον «συγχρωτισμό» με την καγκελάριο.

Εξάλλου αυτό ήταν και ένα από τα μεγάλα του προεκλογικά προσόντα και το μυστικό της δημοφιλίας του, το ότι αν και σοσιαλδημοκράτης, οι Γερμανοί ψηφοφόροι δεν τον ταυτίζουν με τον μεγάλο συνασπισμό. Γι' αυτό και η εμφάνιση στο πλευρό της καγκελαρίου θα μπορούσε να χαλάσει αυτή την εικόνα.

Μετά το εντυπωσιακό 100% των ψήφων κατά την εκλογή του στο αξίωμα του προέδρου του κόμματος, είχε εξαγγείλει σε ζωντανή τηλεοπτική συνέντευξη ότι δεν θα συμμετείχε στη συνεδρίαση, αλλά θα πήγαινε σε εκδήλωση του SPD. Ακολούθησαν αντιδράσεις από το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα, που τον κατηγόρησε ως αρνητή των καθηκόντων του και από το Χριστιανοκοινωνικό που τον αποκάλεσε «Σουλτς των πάρτι». Τέσσερις ημέρες αργότερα αναγκάστηκε να αναθεωρήσει την απόφασή του.

Όπλα για την προεκλογική μάχη

Στη συνεδρίαση δεν φάνηκε σε καμιά στιγμή ότι Μέρκελ και Σουλτς είναι αντίπαλοι σε μια από τις πιο κρίσιμες για την καγκελάριο εκλογική μάχη. Η χημεία τους λέγεται ότι είναι καλή, υπάρχει αλληλοεκτίμηση και έχουν περάσει μαζί ολονύκτιες διαπραγματεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

«Δεν υπήρξαν "συμπλοκές", τραυματισμοί, ούτε καν αμυχές», περιγράφουν την κατάσταση όσοι κάθισαν στο οβάλ τραπέζι. Το κλίμα ήταν καλό, οι συζητήσεις ουσιαστικές και οι συμμετέχοντες εργάστηκαν συγκεντρωμένα μέχρι τις δυόμισι τα χαράματα. Επί του περιεχομένου βέβαια κανείς εταίρος δεν χαρίστηκε στον άλλο. Εξι μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, λίγο μετά τον θρίαμβο της CDU στο κρατίδιο του Ζάαρ και πριν τις τοπικές εκλογές-βαρόμετρο στη Σλέσβιχ-Χόλσταϊν και Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, δεν υπάρχει χώρος για μεγάλους συμβιβασμούς.

Έτσι συμφωνήθηκε ένα μίνιμουμ νομοθετικού έργου, όπως π.χ. η απαγόρευση γάμου ανηλίκων. Σε θέματα όμως που άπτονται της κοινωνικής δικαιοσύνης, προεκλογικό μότο του SPD, όπως γάμος για όλους, σύνταξη αλληλεγγύης, ή μείωση των μισθών των μάνατζερ, δεν υπήρξε συμφωνία. Μέρκελ και Σουλτς αφήνουν και μερικά «όπλα» για τον προεκλογικό αγώνα, που αναμένεται σκληρός. Εξάλλου κανείς δεν θα ήθελε επανάληψη του ίδιου πολιτικού σκηνικού, τον Σουλτς στον πλευρό της Μέρκελ ως εταίρο ενός μεγάλου συνασπισμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v