Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παρά το Brexit οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν στερλίνα αντί για ευρώ

Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για «ανατροπή» στις τιμές ευρωπαϊκού χρέους και υποτίμηση του ευρώ, αλλά δεν φοβούνται τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Brexit στη στερλίνα. Ανησυχητικά και τα spreads μεταξύ εταιρικών και κυβερνητικών ομολόγων.

Παρά το Brexit οι κεντρικές τράπεζες προτιμούν στερλίνα αντί για ευρώ

Οι κεντρικοί τραπεζίτες τόνισαν πως εγκαταλείπουν ευρωπαϊκά κυβερνητικά ομόλογα και στρέφονται προς βρετανικούς κρατικούς τίτλους σε στερλίνα, εξαιτίας φόβων για ανατροπή στις τιμές ευρωπαϊκού χρέους και πιθανή υποτίμηση του ευρώ.

Έρευνα που δημοσίευσε τη Δευτέρα η Central Banking Publications, ρώτησε διαχειριστές αποθεμάτων σε 80 κεντρικές τράπεζες σχετικά με τις κύριες αιτίες ανησυχίας το 2017. Οι διαχειριστές αποθεμάτων αποφασίζουν πώς θα επενδυθούν τα συναλλαγματικά αποθέματα μιας κεντρικής τράπεζας, με σκοπό να διατηρηθεί η αξία του εγχώριου νομίσματος, διευκρινίζει το MarketWatch.

Το 70% των ερωτηθέντων τόνισαν πως έχουν μεταβάλει τις τοποθετήσεις τους σε περιουσιακά στοιχεία σε ευρώ, ενώ το ένα τρίτο ανέφερε πως ανησυχεί περισσότερο για διορθώσεις στο κυβερνητικό χρέος διάφορων ευρωπαϊκών χωρών. Αυτή η πιθανή κρίση στις τιμές θα μπορούσε να διαλύσει την αξία των θέσεών τους και να τους αφήσει με απώλειες, πιθανώς δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Κάποιοι επενδυτές έχουν εκφράσει τις ίδιες ανησυχίες σχετικά με το ευρωπαϊκό κυβερνητικό χρέος, στο οποίο οι τιμές έχουν αυξηθεί και οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει σε μηδέν ή χαμηλότερα, καθώς η ΕΚΤ συνεχίζει το πρόγραμμα επιθετικών αγορών ομολόγων.

Σε ό,τι αφορά στο Brexit, οι διαχειριστές των συναλλαγματικών αποθεμάτων ανέφεραν στην έρευνα πως δεν ανησυχούν τόσο πολύ για τον μακροπρόθεσμο αντίκτυπο του Brexit στα περιουσιακά στοιχεία σε στερλίνα, ενώ πολλοί από αυτούς επιλέγουν να κοιτάξουν πέρα των τωρινών προβλημάτων του βρετανικού νομίσματος.

Οι διαχειριστές πάνε «κόντρα στο ρεύμα» και δεν ανησυχούν πως το Brexit έχει υπονομεύσει τα διαπιστευτήρια της Βρετανίας ως ασφαλούς καταφύγιου για τους επενδυτές.

Όσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες, το 80% των managers επεσήμαναν ότι η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ τον Νοέμβριο δεν έχει αλλάξει τις εκτιμήσεις τους για τη διατήρηση Treasuries ως αποθέματα.

Στο μεταξύ πίσω στην Ευρώπη, ο Richard Turnill, στρατηγικός αναλυτής στην Blackrock για παγκόσμιες επενδύσεις, εξέδωσε τη Δευτέρα έκθεση με τίτλο «Downgrading European Fixed Income».

Όπως έγραψε, ο συνδυασμός μιας βελτιωμένης οικονομικής προοπτικής και των υπερβολικών αποτιμήσεων έχει αφαιρέσει την ελκυστικότητα των ευρωπαϊκών κυβερνητικών ομολόγων.

Ο αναλυτής επιχειρηματολόγησε ακόμη ότι τα spreads μεταξύ των αποδόσεων του ευρωπαϊκού εταιρικού χρέους επενδυτικής βαθμίδας και των κυβερνητικών ομολόγων έχουν συρρικνωθεί περισσότερο απ’ όσο θα άρμοζε βάσει των βελτιωμένων οικονομικών προοπτικών της περιοχής, πράγμα που καθιστά ακριβό το εταιρικό χρέος.

«Η αποσύνδεση μεταξύ αυτής της οικονομικής προοπτικής και των "μεθυστικών" αποτιμήσεων των ομολόγων της ευρωζώνης μάς κάνει να ανησυχούμε», σχολίασε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v