Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πολωνία μεγαλύτερος χαμένος του Brexit

Η χώρα απομονώνεται στις Βρυξέλλες, καθώς η κυβέρνηση επιδιώκει να αποδυναμώσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς αν και εξαρτάται από τα κοινοτικά κονδύλια. Πολωνοί πολιτικοί φοβούνται πως η χώρα θα μείνει πίσω.

Η Πολωνία μεγαλύτερος χαμένος του Brexit

Κακό το timing για τον αποδέκτη της μεγαλύτερης οικονομικής αρωγής από την ΕΕ και του μεγαλύτερου εξαγωγέα εργαζομένων. Με δύο χρόνια διαπραγματεύσεων Brexit ενόψει και η Πολωνία δείχνει η πιο ευάλωτη χώρα στο επώδυνο διαζύγιο μεταξύ Βρετανίας και Ευρώπης.

Είναι ο μεγαλύτερος «καθαρός αποδέκτης» βοήθειας από την ΕΕ, ενώ παράλληλα είναι ο μεγαλύτερος πάροχος διασυνοριακής εργασίας στην ήπειρο.

«Είναι προφανές πως το Brexit είναι κρίσιμα σημαντικό για εμάς», επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Konrad Szymanski σε συνέντευξη που παραχώρησε από τη Βαρσοβία. «Αν δεν το υλοποιήσουμε σωστά, θα ζημιώσει την εσωτερική αγορά. Και πιθανότητα θα είναι δύσκολο να συντονιστούμε σε θέματα διαμονής των πολιτών, διότι τα διακυβεύματα δεν είναι ομοιογενή», εξήγησε σύμφωνα με το Bloomberg.

Η ενεργοποίηση των επίσημων διαδικασιών του διαζυγίου δεν θα μπορούσε να έχει έρθει σε χειρότερη χρονική στιγμή για την Πολωνία. Η εθνικιστική της κυβέρνηση απομονώνεται ολοένα και περισσότερο στις Βρυξέλλες, ιδιαίτερα αφότου αποπειράθηκε να μην επανεκλεγεί ο πρόεδρος της ΕΕ Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή, η χώρα εξαρτάται από ευρωπαϊκές επενδύσεις για να «προλάβει» επιβράδυνση της οικονομίας της. Πάνω από 250 δισ. ευρώ δαπανήθηκαν ή θα δαπανηθούν, από όταν η Πολωνία προσχώρησε στο μπλοκ μαζί με άλλα πρώην κράτη του υπαρκτού σοσιαλισμού το 2004. Όπως σχολιάζει το πρακτορείο, σε σημερινά δολάρια το ποσό είναι υψηλότερο αυτού που προσέφερε στη δυτική Ευρώπη το σχέδιο Μάρσαλ μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Στο μεταξύ, η ηγεσία του κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» έχει δηλώσει πως επιδιώκει να αποδυναμώσει και όχι να ισχυροποιήσει τους ευρωπαϊκούς θεσμούς μετά το Brexit. Η πρωθυπουργός της χώρας, Μπεάτα Σίντλο, κατηγόρησε πέρυσι την ΕΕ πως απειλεί την πολωνική κυριαρχία.

Αυτή η στάση ενέχει σοβαρό κίνδυνο η πολωνική οικονομία των 477 δισ. δολαρίων να μείνει πίσω σε περίπτωση που η υπόλοιπη Ευρώπη επιλέξει να προχωρήσει σε πιο γρήγορη ολοκλήρωση μετά το Brexit, σύμφωνα με τον Miroslaw Gronicki, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομικών τη χρονιά μετά την προσχώρηση της Πολωνίας στο ευρωπαϊκό μπλοκ.

«Η μεγαλύτερη επιτυχία της Πολωνίας δεν είναι το πόσα ευρωπαϊκά κεφάλαια έχει απορροφήσει, αλλά το πόσο έχει ανοίξει η οικονομία της και πόσο έχει κερδίσει από την κοινή αγορά», τόνισε ο Gronicki. «Αν κάποια μέλη της ΕΕ βαθύνουν τις σχέσεις τους χωρίς την Πολωνία, σίγουρα θα έχουμε να χάσουμε», υπογράμμισε.

Όσον αφορά στα ευρωπαϊκά κονδύλια, η αρωγή αυτή έχει καταστήσει πλουσιότερη την Πολωνία διπλασιάζοντας την κατά κεφαλήν οικονομική παραγωγή σε διάστημα μίας δεκαετίας. Η ανάπτυξη ενισχύθηκε σε 3,9% το 2015 πριν επιβραδυνθεί σε 2,8% πέρυσι, λόγω της βουτιάς σε επενδύσεις που συνχρηματοδοτούνται από την ΕΕ, κάτι που συνέβη μετά την αλλαγή κυβέρνησης και την έναρξη ενός νέου κύκλου για τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό.

Τα χρήματα έχουν χρησιμοποιηθεί για να χτιστούν από δρόμοι και εγκαταστάσεις διαχείρισης υγρών αποβλήτων μέχρι δημοτικές πισίνες και αεροδρόμια, όλα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πιο φτωχών περιοχών της ΕΕ.

Οι μισθοί στην Πολωνία, ωστόσο, έχουν παραμείνει κατά μέσο όρο στο ένα τρίτο εκείνων στη Βρετανία και οι ενδείξεις είναι ακόμη ελάχιστες για την μεγάλη επιστροφή που έχει προβλεφθεί για τους εργαζομένους στην πατρίδα τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v