Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

2ετή υψηλά στο σορτάρισμα σε Βρετανούς λιανικούς πωλητές

Έρευνα της Markit δείχνει πως επενδυτές που αναζητούν αντιστάθμισμα από τον αντίκτυπο του Brexit, ποντάρουν ενάντια σε βρετανικές εταιρίες λιανικής ήδη από τα μέσα του 2016. Στόχος τους κυρίως πωλητές με μεγάλα έσοδα στην εγχώρια αγορά.

2ετή υψηλά στο σορτάρισμα σε Βρετανούς λιανικούς πωλητές

Τα πονταρίσματα ενάντια σε μετοχές βρετανικών εταιριών λιανικής άγγιξαν υψηλά δύο ετών, καθώς οι επενδυτές έχουν αγχωθεί για τον πιθανό αντίκτυπο ενός hard Brexit στον τομέα, όπως κατέδειξε έρευνα που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Θλιβερή πρωτιά κρατούν οι εταιρίες σουπερμάρκετ Ocado Group, Wm Morrison Supermarkets και Sainsbury, καθώς βρίσκονται στις τρεις πρώτες θέσεις μιας λίστας που συνέταξε η IHS Markit και η οποία περιλαμβάνει τις μετοχές που υφίστανται το μεγαλύτερο όγκο σορταρισμάτων στον τομέα.

Η Marks & Spencer, η Halfords, η Sports Direct International και η Pets at Home, επίσης έχουν γίνει στόχοι short selling, κατά το οποίο οι επενδυτές ποντάρουν σε πτωτική κίνηση των μετοχών, με το να τις δανείζονται και έπειτα να τις πουλάνε με την ελπίδα να τις επαναγοράσουν αργότερα με κέρδος.

Ο online λιανικός πωλητής Ocado βρίσκεται ταυτόχρονα στην τρίτη θέση της λίστας με τις μετοχές που σορτάρονται στον FTSE350 συνολικά, με περισσότερες από το 15% των μετοχών της να προσφέρονται για δανεισμό.

Σύμφωνα με το MarketWatch, η ερευνητική εταιρία τόνισε πως οι επενδυτές που επιδιώκουν αντιστάθμισμα από την αβεβαιότητα που έχει προκαλέσει το Brexit, σορτάρουν τις βρετανικές μετοχές με μεγάλα εγχώρια έσοδα ήδη από τα μέσα της περασμένης χρονιάς.

Τα σορταρίσματα των εταιριών, πολλές από τις οποίες λαμβάνουν τα περισσότερα ή όλα τους τα έσοδα από τη βρετανική αγορά, έχουν εκτοξευτεί τις τελευταίες εβδομάδες καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο πυροδότησε το Άρθρο 50.

Τα συγκεκριμένα στοιχήματα αυτή τη στιγμή αντιστοιχούν στο 3,3% των συνολικών μετοχών των 43 πωλητών λιανικής που περιλήφθηκαν στην έρευνα της Markit. Το ποσοστό αποτελεί τον υψηλότερο μέσο όρο για τον τομέα εδώ και πάνω από δύο χρόνια.

Αναφερόμενος στην πιθανότητα ενός hard Brexit, ο αναλυτής της IHS Markit Simon Colvin επανέλαβε πως «μια τέτοια έκβαση θα μπορούσε να αναγκάσει τους πωλητές λιανικής να πληρώνουν περισσότερα για εισαγόμενα αγαθά, λόγω τόσο των δασμών όσο και της υποχώρησης της στερλίνας, ενώ πιθανότατα θα περιόριζε την πρόσβασή τους στο ξένο προσωπικό που παίζει σημαντικό ρόλο στη βρετανική βιομηχανία υπηρεσιών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v