Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επισπεύδεται το Brexodus λόγω αυστηρών ρυθμιστικών ελέγχων

BoE και ΕΚΤ «εντείνουν προσεκτικά» την πίεση για σχέδια έκτακτης ανάγκης από τις τράπεζες και αγχώνουν τα ιδρύματα που μάλλον θα επισπεύσουν την έξοδο από το Λονδίνο. Οι εταιρίες δεν θέλουν να φύγουν, αλλά αναγκάζονται να το κάνουν.

Επισπεύδεται το Brexodus λόγω αυστηρών ρυθμιστικών ελέγχων

Οι ευρωπαϊκές και βρετανικές ρυθμιστικές αρχές διακινδυνεύουν να επισπεύσουν ακούσια την απώλεια κάποιων τραπεζικών δραστηριοτήτων από το Λονδίνο, με το να πιέζουν τα ιδρύματα να καταστρώσουν λεπτομερή σχέδια για το χειρότερο σενάριο του Brexit, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν την υπόθεση και τις οποίες επικαλείται το Bloomberg.

Ανώτατα στελέχη της χρηματοοικονομικής βιομηχανίας ανησυχούν πως οι απαιτήσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για πλήρη σχέδια έκτακτης ανάγκης μπορεί να πυροδοτήσουν την μετεγκατάσταση δραστηριοτήτων από το Λονδίνο προς την ήπειρο, τόνισαν οι πηγές.

Καθώς η Βρετανία ετοιμάζει την αποχώρησή της από το ευρωπαϊκό μπλοκ μέχρι το Μάρτιο του 2019, οι τράπεζες φιλοδοξούν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην κοινή αγορά. Η πίεση αυτή αντανακλά μια λεπτή ισορροπία που πρέπει να επιτύχουν οι ρυθμιστικές αρχές, διασφαλίζοντας πως υπάρχουν σχέδια για τη διατήρηση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας χωρίς να «τρομάξουν» τις τράπεζες κάνοντάς τες να μεταφέρουν δραστηριότητες.

Η Προληπτική Κανονιστική Αρχή της BoE (Prudential Regulation Authority) έχει στείλει επιστολή στις τράπεζες και σε άλλες χρηματοοικονομικές εταιρίες, ορίζοντας προθεσμία μέχρι τις 14 Ιουλίου ώστε να υποβάλλουν τα σχέδιά τους. Η ΕΚΤ, από την άλλη, ανέφερε την περασμένη εβδομάδα πως χρειάζονται τουλάχιστον έξι μήνες για να εξασφαλίσει κανείς άδεια για τραπεζικές δραστηριότητες.

«Θα δείτε μια επιτάχυνση στην πραγματική δραστηριότητα που αφορά σε αυτά τα σχέδια», επιβεβαίωσε ο Andrew Gray, επικεφαλής Brexit για τις βρετανικές χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στην PricewaterhouseCoopers στο Λονδίνο. «Οι ρυθμιστικές αρχές, όλες εντείνουν προσεκτικά την πίεση στα συμβούλια και τις διοικήσεις καταστημάτων, για να αρχίσουν να εκτελούν κάποια από τα σχέδιά τους. Οι εταιρίες δεν θέλουν να το κάνουν αυτό, αλλά όλες πλέον αναγνωρίζουν πως είναι αναγκασμένες να το κάνουν», εξήγησε.

Η αβεβαιότητα επιδεινώνεται από το γεγονός πως είναι σχετικά μικρή η περίοδος προετοιμασίας για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βρετανίας και ΕΕ, σύμφωνα με τον Rob Aird, εταίρο στο δικηγορικό γραφείο Ashurst LLP.

«Εκτός κι αν υπάρξει μια πολύ σαφής ανακοίνωση και σύντομα, για το πώς θα είναι η μεταβατική συμφωνία, ο κόσμος θα αρχίσει να αποχωρεί και θα αρχίσει να προχωρά με πράξεις», παρατήρησε ο Aird και πρόσθεσε: «Ο κίνδυνος είναι πως μπορεί να μην υπάρξει καθόλου σαφήνεια μέχρι και μετά τις γερμανικές εκλογές το Σεπτέμβριο».

Αξιωματούχος της Τράπεζας της Αγγλίας αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες, ενώ η ΕΚΤ επανέλαβε ότι η υποβολή των σχεδίων θα βοηθήσει να διασφαλιστεί πως η εφαρμογή θα εκτυλιχθεί «όσο πιο ομαλά γίνεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v