Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Δικαίωμά μου» απαντά ο Τραμπ για τη διαρροή απόρρητων στη Ρωσία

Ο Τραμπ επικαλείται το «δικαίωμά» του να αποκαλύπτει πληροφορίες, λέγοντας ότι το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους. Πάντως υπάρχει... «προεδρικό προηγούμενο», που για μία ακόμη φορά τον βάζει στην ίδια λίστα με Ρέιγκαν και Νίξον.

«Δικαίωμά μου» απαντά ο Τραμπ για τη διαρροή απόρρητων στη Ρωσία

Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε το γεγονός πως ήθελε να μοιραστεί με Ρώσους αξιωματούχους πληροφορίες που έχουν να κάνουν με την τρομοκρατία, ισχυριζόμενος πως είχε «κάθε δικαίωμα» να το κάνει.

«Ως πρόεδρος, ήθελα να μοιραστώ με τη Ρωσία, που είχα κάθε δικαίωμα να το κάνω, γεγονότα που αφορούν στην τρομοκρατία και την ασφαλή πτήση των αερογραμμών», ανέφερε σήμερα ο Τραμπ σε μια σειρά tweets. Όπως πρόσθεσε, το έκανε για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και επειδή θέλει η Ρωσία «να εντείνει κατά πολύ τον αγώνα της κατά του ΙΚ και της τρομοκρατίας».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με αξιωματούχο οι πληροφορίες που διέρρευσε ο Ντόναλντ Τραμπ προέρχονταν από το Ισραήλ.

Οι αναρτήσεις του Ντόναλντ Τραμπ ήρθαν αφότου οι σύμβουλοί του σε θέματα εξωτερικής πολιτικής έτρεξαν σήμερα το πρωί να περιορίσουν την πολιτική ζημία από ρεπορτάζ της Washington Post, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος αποκάλυψε στον υπουργό Εξωτερικών και τον Ρώσο πρέσβη απόρρητες πληροφορίες από πηγή των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, σχετικά με σχέδια του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Τραμπ ήδη προσπαθούσε να αποκρούσει ερωτήματα σχετικά με την απόλυση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμι, εν μέσω έρευνας για πιθανή συνωμοσία συνεργατών του με τη ρωσική πλευρά, για να υπονομεύσουν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές, σημειώνει το Bloomberg.


Ο Τραμπ δεν «εξέθεσε» πηγές στους Ρώσους

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Χ. Ρ. Μακμάστερ, υποστήριξε την Τρίτη πως η συνομιλία του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, αποτελεί «συνηθισμένη πρακτική» η οποία δεν υπονομεύει την εθνική ασφάλεια.

«Σε καμία στιγμή δεν συζητήθηκαν πηγές πληροφοριών ή μέθοδοι και ο πρόεδρος δεν αποκάλυψε στρατιωτικές επιχειρήσεις που δεν ήταν ήδη γνωστές» τόνισε ο στρατηγός Μακμάστερ.

«Αυτό που συζήτησε ο πρόεδρος με τον υπουργό Εξωτερικών ήταν καθ’ όλα κατάλληλο για τη συζήτηση αυτή» σημείωσε ο ίδιος. «Δεν ανησυχώ καθόλου» ότι σύμμαχοι των ΗΠΑ μπορεί να σταματήσουν να μοιράζονται μαζί μας πληροφορίες, μετά την αποκάλυψη του κ. Τραμπ» πρόσθεσε.

Ο ίδιος αρνήθηκε να περιγράψει τι είπε ο κ. Τραμπ στους Ρώσους διπλωμάτες ή να αναγνωρίσει αν μοιράστηκε μαζί τους απόρρητες πληροφορίες.

«Προεδρικό προηγούμενο»

Η παραδοχή του Ντόναλντ Τραμπ πως αποκάλυψε πληροφορίες στους Ρώσους εγείρει ερωτήματα σχετικά με το δικαίωμα του προέδρου να μοιράζεται ευαίσθητες πληροφορίες, ακόμη και απόρρητες.

«Πρόεδροι συχνά έχουν αποκαλύψει, βάσει της δικής τους αρμοδιότητας (και κάποιες φορές κατά λάθος), μυστικά σχετικά με δυνατότητες συγκέντρωσης πληροφοριών που η Κοινότητα Πληροφοριών θα προτιμούσε να έχουν μείνει μυστικές, γιατί μια τέτοια έκθεση τείνει να κάνει αυτή τη συγκέντρωση πιο δύσκολη», τόνισε ο Nicholas Dujmovic, καθηγητής πανεπιστημίου που πέρασε πάνω από 25 χρόνια στη CIA.

Αμερικανοί πρόεδροι, περιλαμβανομένου του Ρίτσαρντ Νίξον, του Τζίμι Κάρτερ και του Ρόναλντ Ρέιγκαν, έχουν είτε εκούσια, είτε κατά λάθος αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες σχετικά με δυνατότητες παρακολούθησης και με τις πληροφορίες που αυτές συνέλεξαν, εξήγησε.

«Οι πρόεδροι μπορούν να το κάνουν αυτό. Κατά μία έννοια, τα αμερικανικά μυστικά "τους ανήκουν". Αλλά κατά μίια ευρύτερη έννοια, είναι οι φύλακες των μυστικών που χρειάζεται να φυλάσσονται για χάρη της εθνικής ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών», πρόσθεσε.

Πολιτική ζημία

Σύμφωνα με την Post, οι συγκεκριμένες πληροφορίες που αποκάλυψε ο Τραμπ ενδέχεται να είναι αρκετές για να μπορέσουν οι Ρώσοι να εντοπίσουν την πηγή και τη μέθοδο συλλογής πληροφοριών, ανέφερε ένας αξιωματούχος που επικαλείται η εφημερίδα ως δική της πηγή.

Ωστόσο η εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Maria Zakharova χλεύασε σήμερα το ρεπορτάζ της Post, αναφέροντας στο Facebook πως οι αμερικανικές εφημερίδες «μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άλλους λόγους, αλλά δεν χρειάζεται να διαβάζονται -στην εποχή μας δεν είναι μόνο επιζήμιες αλλά και επικίνδυνες», δήλωσε.

Στο μεταξύ η υπόθεση αυτή ίσως ενέχει επιπρόσθετο κίνδυνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, καθώς στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του ενάντια στη Χίλαρι Κλίντον πέρυσι, επανειλημμένως επιτέθηκε στην «απερίσκεπτη» χρήση ενός συστήματος προσωπικής ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που έκανε η αντίπαλός του όσο ήταν υπουργός Εξωτερικών, πρακτική που σύμφωνα με τα λεγόμενά του θα μπορούσε να είχε αποκαλύψει απόρρητες πληροφορίες.

Ο Τραμπ είχε υποστηρίξει τότε ότι αυτό την καθιστούσε ακατάλληλη για την αμερικανική προεδρία, ενώ είχε ισχυριστεί ότι έπρεπε να μπει φυλακή.

Πτωτικό σπιράλ

Ανώτατοι βουλευτές και των δύο κύριων κομμάτων, παρότι ανέφεραν πως δεν είναι σε θέση να σχολιάσουν το δημοσίευμα, παρατήρησαν ωστόσο ότι εγείρει ερωτήματα.

«Δεν υπάρχει τρόπος να γνωρίζουμε τι ειπώθηκε, αλλά η προστασία των μυστικών του έθνους μας είναι υψίστης σημασίας», δήλωσε ο Doug Andres, εκπρόσωπος του προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Πολ Ράιαν. «Ο πρόεδρος ελπίζει σε μια πλήρη εξήγηση των γεγονότων από την κυβέρνηση», πρόσθεσε.

«Ο Λευκός Οίκος πρέπει να κάνει κάτι άμεσα για να θέσει τον εαυτό του υπό έλεγχο και σε τάξη», πρόσθεσε ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής και πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων Μπομπ Κόρκερ. «Προφανώς βρίσκονται σε πτωτικό σπιράλ αυτή τη στιγμή και οφείλουν να βρουν έναν τρόπο να μάθουν να χειρίζονται όλα όσα συμβαίνουν», επεσήμανε.

Σε κάθε περίπτωση, η Post διευκρινίζει ότι ο πρόεδρος έχει ευρεία αρμοδιότητα να αποχαρακτηρίσει πληροφορίες, επομένως δεν είναι πιθανό να παραβίασε τον νόμο, παρότι μοιράστηκε αυτές τις πληροφορίες με έναν εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τον πρέσβη Σεργκέι Κίσλιακ μόλις μία ημέρα αφότου απέλυσε τον Τζέιμς Κόμι, τον άνθρωπο που ηγούνταν της έρευνας επάνω στους πιθανούς δεσμούς Τραμπ και Ρωσίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v