Τραμπ: Απομονώστε το Ιράν και την τρομοκρατία

«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει τη βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τραμπ: Απομονώστε το Ιράν και την τρομοκρατία

Στην πρώτη του ομιλία για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από όλες τις χώρες «να απομονώσουν» το Ιράν και δήλωσε ότι οι μουσουλμανικές χώρες πρέπει να ηγηθούν της μάχης κατά του εξτρεμισμού, μεταδίδει το ΑΠΕ.

Απευθυνόμενος σε ένα ακροατήριο εκπροσώπων του αραβικού και μουσουλμανικού κόσμου, ανάμεσά τους 37 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, που συγκεντρώθηκαν στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας, ο Τραμπ δήλωσε ότι οι αραβικές χώρες έχουν πληρώσει τον βαρύτερο φόρο αίματος στη «φανατική βία» και ότι μία καταστροφή στον ανθρωπιστικό τομέα και τον τομέα της ασφάλειας απλώνεται στην περιοχή.

«Περιμένοντας από το ιρανικό καθεστώς να δείξει τη βούληση να γίνει εταίρος στην ειρήνη, όλες οι χώρες που έχουν συναίσθηση της ευθύνης οφείλουν να εργασθούν από κοινού για να απομονώσουν το Ιράν» είπε ο Τραμπ, κατηγορώντας την Τεχεράνη για «υποδαύλιση του θρησκευτικού πολέμου και της τρομοκρατίας».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να σταθούν στο πλευρό αυτών των ηγετών στον αγώνα κατά του εξτρεμισμού, αλλά οι χώρες αυτές πρέπει να ηγηθούν, είπε.

Συμφωνίες εκατοντάδων δισ. δολαρίων

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Ντ. Τραμπ, αμερικανικές και σαουδαραβικές εταιρείες υπέγραψαν επιχειρηματικές συμφωνίες -σε διάφορους τομείς, από την υγεία μέχρι το πετρέλαιο και τις στρατιωτικές προμήθειες-, ύψους δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Η εθνική πετρελαϊκή εταιρεία Saudi Aramco γνωστοποίησε πως υπέγραψε συμφωνίες ύψους 50 δισ. δολαρίων με αμερικανικές εταιρείες, ενώ ο υπουργός Ενέργειας της Σ. Αραβίας Χαλίντ αλ Φαλίχ είπε πως οι συμφωνίες όλων των εταιρειών ξεπέρασαν συνολικά τα 200 δισ. δολάρια, ενώ  ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ δήλωσε πως οι συμφωνίες ξεπέρασαν τα 350 δισ. δολάρια. 

Οι επιχειρηματικοί ηγέτες και των δύο χωρών θέλησαν να δείξουν πως οι συζητήσεις ήταν επιτυχημένες, σχολιάζει το Reuters, και έτσι υπήρχε το στοιχείο της επίδειξης στα τεράστια αυτά νούμερα. Κάποιες συμφωνίες είχαν ήδη ανακοινωθεί, ενώ άλλες ήταν μνημόνια κατανόησης που θα απαιτήσουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις για να υλοποιηθούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v