Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η υποβάθμιση δεν θα σκάσει τη «φούσκα» της Κίνας

Η υποβάθμιση από τον Moody's επιβεβαιώνει αυτά που ξέρουμε: ότι υπάρχει υπερβολικά μεγάλο χρέος στην Κίνα. Αναλυτές κάνουν λόγο για τη μεγαλύτερη φούσκα που έχουν δει και προειδοποιούν για επιπρόσθετες προκλήσεις.

Η υποβάθμιση δεν θα σκάσει τη «φούσκα» της Κίνας

Κινήσεις για την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κίνας δεν αποτελούν άμεσο πρόβλημα για τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, αντίθετα καταδεικνύουν την «ανησυχητική» μακροπρόθεσμη κατεύθυνση που ακολουθεί η χώρα, επισημαίνουν αναλυτές για την παγκόσμια οικονομία.

Οι αγορές εμφάνισαν ένα αρχικό sell off νωρίς κατά τη προχθεσινή διαπραγμάτευση στην Ασία, αφότου ο Moody's υποβάθμισε την Κίνα σε A1 από Aa3, ωστόσο οι απώλειες σε μεγάλο βαθμό καλύφθηκαν.

«Δεν πιστεύω πως υπάρχει αντίδραση συγκεκριμένα σε αυτό το νέο, πιστεύω πως αυτό απλά επιβεβαιώνει αυτά που ξέρουμε, δηλαδή ότι υπάρχει τρομερά πολύ χρέος στην Κίνα», επεσήμανε σύμφωνα με το CNBC ο Chris Watling, διευθύνων σύμβουλος στην Longview Economics.

«Αν το δείτε λογικά, πιστεύω πως είναι η μεγαλύτερη φούσκα πίστωσης που έχω δει σε όρους συσσώρευσης χρέους σε αναλογία με το ΑΕΠ σε πέντε, έξι, επτά χρόνια, που έχω δει στη μικρή καριέρα μου των 25-30 χρόνων», υπογράμμισε ο Watling.

«Είναι η μεγαλύτερη που μπορώ να βρω αναλογικά με το ΑΕΠ οποιασδήποτε μεγάλης οικονομίας και είναι μια κατάσταση που προβληματίζει. Ξεκάθαρα υπάρχει υπερβολικά πολύ χρέος και σε κάποια φάση θα εξελιχθεί σε πραγματικό πρόβλημα και πιστεύω ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι εκεί που πρέπει να εστιάσουμε», εξήγησε.

Ο Moody's ανέφερε πως η απόφασή του αντανακλά την απώλεια εμπιστοσύνης στην ικανότητα της κυβέρνησης να διαχειριστεί τα επίπεδα του χρέους που «απλώνεται σε ολόκληρη την οικονομία» και παράλληλα να προωθήσει μια φιλόδοξη ατζέντα μεταρρυθμίσεων.

Πίεση λόγω… Fed

Η Κίνα έχει μέχρι στιγμής καταφέρει να διαχειριστεί την επιβράδυνση στην οικονομική της ανάπτυξη -τόσο στην πραγματική όσο και στην προβλεπόμενη- με ανάλογο tapering της νομισματικής της πολιτικής. Ωστόσο, ο Watling προειδοποίησε πως η ικανότητα της χώρας να το κάνει αυτό μπορεί να αποδυναμωθεί καθώς η Fed προχωρά σταδιακά προς υψηλότερα επιτόκια.

«Το πραγματικό ερώτημα είναι το πότε θα χάσουν τον έλεγχο στη διαχείριση των επιτοκίων και στη διαχείριση αυτής της παράλληλης πορείας με μικρή διαφορά. Κατά την άποψή μου, λόγω της ‘’κουμανταρισμένης’’ ισοτιμίας με τον υπόλοιπο κόσμο, όταν η πολιτική της Fed αρχίσει να γίνεται ουσιαστικά σφικτή είναι που η Κίνα θα πιεστεί πραγματικά», εκτίμησε ο ειδικός και πρόσθεσε: «Αυτό είναι που πρέπει να παρακολουθήσουμε και, κατά τη γνώμη μου, αυτή θα είναι η εκκίνηση».

Ευρύτερη εικόνα

Η κινεζική κυβέρνηση είναι στα μέσα μιας φιλόδοξης μεταρρυθμιστικής ατζέντας, η οποία ευελπιστεί να την απομακρύνει από την παραδοσιακή της εξάρτηση από τη μεταποίηση προς μια οικονομία που θα βασίζεται περισσότερο στις υπηρεσίες.

Ωστόσο, με την προσοχή στραμμένη στην αναχαίτιση του δανεισμού και στη διατήρηση και τη βελτίωση των θέσεων εργασίας, υπάρχει κίνδυνος η κυβέρνηση να παραβλέψει έναν άλλο παράγοντα που θα μπορούσε να παρεμποδίσει τη μελλοντική της ανάπτυξη: το περιβάλλον.

«Αυτό το πραγματικό πρόβλημα θα μπορούσε να αποδειχθεί τρίτος σημαντικός παράγοντας για την Κίνα: η ανικανότητα της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την περιβαλλοντική ζημιά που έχει επιφέρει η αχαλίνωτη ανάπτυξη των τελευταίων 30 ετών», συνόψισε σε ερευνητική του έκθεση ο Bill Blain, στρατηγικός αναλυτής στην Mint Partners.

«Η επιτυχία της κυβέρνησης στην αντιμετώπιση του νέφους, της ποιότητας της ατμόσφαιρας, της ρύπανσης από τα βαρέα μέταλλα, της ποιότητας του νερού και της ερημοποίησης, θα μπορούσε να αποδειχθεί μακράν μεγαλύτερη πρόκληση από την αναχαίτιση του δανεισμού», προειδοποίησε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v