Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιταλία όλο και πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές

Τα κύρια κόμματα πλησιάζουν σε συμφωνία που φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές. Ο Ρέντσι βιάζεται από φόβο μη «χρεωθεί» την αβεβαιότητα και τον σκληρό προϋπολογισμό του '18, αλλά ο Ματαρέλα έχει τον τελευταίο λόγο.

Η Ιταλία όλο και πιο κοντά σε πρόωρες εκλογές

Οι Ιταλοί μάλλον ξαναμπαίνουν στον δρόμο προς τις κάλπες, καθώς τα κύρια πολιτικά κόμματα της χώρας πλησιάζουν σε συμφωνία επάνω σε νέο εκλογικό νόμο.

Τα μεγαλύτερα κόμματα της Ιταλίας εξετάζουν ένα αναλογικό σύστημα παρόμοιο με το γερμανικό μοντέλο, το οποίο αφήνει εκτός Βουλής τα κόμματα που παίρνουν κάτω του 5%. Οι νομοθέτες πρόκειται να συζητήσουν επάνω σε ένα πρώτο προσχέδιο νόμου στις αρχές του επόμενου μήνα.

Μια συμφωνία σε αυτό το θέμα θα αφαιρούσε τυχόν εμπόδια για πρόωρες εκλογές, εξαλείφοντας την ανάγκη οι Ιταλοί να περιμένουν για τις προγραμματισμένες εκλογές στις αρχές του 2008.

«Αυξάνεται το momentum μεταξύ των πολιτικών ηγετών και πιέζει προς πρόωρες εκλογές, αλλά θα είναι μια κουραστική μάχη ενάντια στον πρόεδρο και σε κομμάτια του "βασικού κορμού" της βουλής», παρατήρησε ο Τζοβάνι Ορσίνα, καθηγητής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Luiss-Guido Carli στη Ρώμη, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο πρώην πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι μεταξύ εκείνων που επιχειρηματολογούν υπέρ των πρόωρων εκλογών, καθώς προσβλέπει σε πολιτικό comeback μετά την ήττα στο δημοψήφισμα, που τον ανάγκασε να παραιτηθεί τον Δεκέμβριο.

Ο Ρέντσι τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα il Messaggero και η οποία δημοσιεύθηκε την Κυριακή, πως μια προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο, περίπου την ίδια περίοδο με τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές, θα περιόριζε την αβεβαιότητα στις αγορές. Ενώ αν η Ιταλία αποφάσιζε να περιμένει, αυτό θα ενέτεινε τον εξονυχιστικό έλεγχο στις οικονομικές και χρηματοοικονομικές ταλαιπωρίες της.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι το κόμμα του δεν πιέζει για πρόωρες εκλογές, αν και δεν τις φοβάται.

Ο πρόεδρος διστάζει

Εντέλει, είναι στο χέρι του Ιταλού προέδρου Σέρτζο Ματαρέλα να αποφασίσει για το πότε θα διαλυθεί η τωρινή βουλή. Σύμφωνα με ιταλικές εφημερίδες, περιλαμβανομένης της Corriere della Sera, ο Ματαρέλα θα προτιμούσε να επιτρέψει στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πάολο Τζεντιλόνι -ήπιου διπλωμάτη και συμμάχου του Ρέντσι στο Δημοκρατικό κόμμα- να παραμείνει στην εξουσία μέχρι την επόμενη χρονιά.

Στο μεταξύ ένα αναλογικό σύστημα θα μπορούσε να δημιουργήσει μια λεγόμενη «hung parliament», δηλαδή μια κυβέρνηση χωρίς απόλυτη πλειοψηφία εδρών. Μια εκλογική αναμέτρηση φέτος θα πραγματοποιούνταν σε ευαίσθητη περίοδο για την Ιταλία, με τα βάσανα του τραπεζικού της συστήματος να παραμένουν άλυτα και τον νόμο για τον προϋπολογισμό του 2018 να μην έχει ακόμη εγκριθεί.

Η βιασύνη του Ρέντσι

«Οι ανησυχίες του Ματαρέλα είναι κατανοητές, αλλά ο Ρέντσι δεν θέλει να γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος της οργής των ψηφοφόρων», εξήγησε ο Φράνκο Παβοντσέλο, πρόεδρος του Πανεπιστημίου John Cabot στη Ρώμη. «Αν το κόμμα του Τζεντιλόνι περάσει τον νόμο για τον προϋπολογισμό, που πιθανώς θα είναι σκληρός και μη δημοφιλής, το Κίνημα των Πέντε Αστέρων θα μπορούσε να ωφεληθεί, εξ ου και η βιασύνη του Ρέντσι», συνόψισε.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν μάχη στήθος με στήθος για το κόμμα του πρώην πρωθυπουργού με το Κίνημα, δίνοντας και στα δύο ποσοστό γύρω στο 30%. Μόνο δύο άλλα κόμματα βρίσκονται άνω του ορίου του 5% που εξετάζεται στο πλαίσιο του νέου εκλογικού νόμου και κανένα από τα δύο δεν είναι «εύκολη» εναλλακτική για πιθανή συμμαχία με τον νικητή των εκλογών: το Forza Italia του πρώην πρωθυπουργού Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η κατά της μετανάστευσης Λίγκα του Βορρά, και οι δύο στο 13%.

Ο προτεινόμενος εκλογικός νόμος «πιθανότατα δεν θα διευκολύνει μια ξεκάθαρη νίκη ενός από τα μεγάλα πολιτικά κόμματα», πράγμα που θα οδηγήσει σε «hung parliament», επιβεβαίωσε ο Λορέντζο Κοντόνιο, ιδρυτής της LC Macro Advisers, ο οποίος δίνει πιθανότητα 60% στις πρόωρες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v