Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Ιαπωνία αντιστέκεται στην επιβράδυνση εξαγορών-συγχωνεύσεων

Οι εξαγορές-συγχωνεύσεις (M&A) επιβραδύνονται παγκοσμίως μετά το peak του 2015, αλλά οι ιαπωνικές εταιρίες δεν έχουν επιλογές σε μια εγχώρια αγορά που συρρικνώνεται. Τα ντιλ του 2016 ήταν κατά 51% στο εξωτερικό.

Η Ιαπωνία αντιστέκεται στην επιβράδυνση εξαγορών-συγχωνεύσεων

Οι ιαπωνικές εταιρίες αγοράζουν πιο επιθετικά τα τελευταία χρόνια περιουσιακά στοιχεία στο εξωτερικό και θα συνεχίσουν να το κάνουν, καθώς επιδιώκουν να αυξήσουν μερίδιο αγοράς στην παγκόσμια οικονομία, τόνισε η JPMorgan την Τρίτη σε έκθεσή της.

Συνολικά, οι συναλλαγές εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ιαπωνία αυξήθηκαν το 2016 κατά 1,5% σε ετήσια βάση, σε 198 δισ. δολάρια, διευκρινίζει η έκθεση. Από αυτά, τα εξερχόμενα ντιλ της χώρας άγγιξαν τα 101 δισ. δολάρια πέρυσι -ιστορικά το δεύτερο υψηλότερό τους, υπογράμμισε η τράπεζα.

Η αξία των εξερχόμενων συναλλαγών αντιστοίχισε το 2016 στο 51% των συνολικών συμφωνιών στην Ιαπωνία, αλλά και σε μια αύξηση 13% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά, επισήμανε η τράπεζα.

Η έκθεση της JPMorgan ήρθε καθώς η δραστηριότητα M&A επιβραδύνθηκε μετά το ιστορικό ρεκόρ του 2015. Σχετική ανάλυση της KPMG αποκάλυψε πως η συνολική αξία των ντιλ πέρυσι υποχώρησε σε τέσσερα τρισ. δολάρια, από 4,9 τρισ. δολάρια το 2015.

Διάφοροι παρατηρητές στην αγορά έχουν προβλέψει πως τα εταιρικά ντιλ θα παραμείνουν «εύρωστα» φέτος παρά τις νέες πολιτικές και οικονομικές προκλήσεις, αλλά οι πιθανότητες να αγγίξουν τα επίπεδα του 2015 είναι ελάχιστες.

Και η Ιαπωνία, πάντως, μπορεί να μη «γλιτώσει» από την παγκόσμια επιβράδυνση στις εξαγορές και συγχωνεύσεις, παρότι η JPMorgan επιμένει πως η αύξηση στις διασυνοριακές συμφωνίες από τις εταιρίες της χώρας μπορεί να είναι βιώσιμη, καθώς αναζητούν ευκαιρίες για ανάπτυξη εκτός της εγχώριας αγοράς που συρρικνώνεται. Κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, οι εξερχόμενες συμφωνίες των ιαπωνικών εταιριών διαμορφώθηκαν συνολικά στα 18 δισ. δολάρια, δηλαδή στο 53% των συνολικών συναλλαγών, τόνισε η τράπεζα.

«Η νοοτροπία γύρω από την απόκτηση διεθνών επιχειρήσεων έχει αλλάξει, καθώς γίνεται όλο και πιο απαραίτητο να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα και η ανάπτυξη», κάτι που οφείλεται στον πληθυσμό που μειώνεται και στην οικονομία που επιβραδύνεται, εξηγεί η έκθεση.

Μία εταιρία που έχει σταθεί ιδιαίτερα δραστήρια στα ντιλ είναι η SoftBank, η οποία τον τελευταίο χρόνο έχει αποκτήσει μια σειρά εταιριών σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένων του χρηματοοικονομικού, των ακινήτων και της τεχνολογίας.

Σε όρους γεωγραφίας, η JPMorgan επισημαίνει πως η δραστηριότητα αναμένεται να αυξηθεί κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, δεδομένης της προτίμησης των ιαπωνικών εταιριών για ώριμες εταιρίες με σταθερές ταμειακές ροές και δυνατό, αναγνωρίσιμο brand.

Ωστόσο αναδυόμενες αγορές, όπως για παράδειγμα η νοτιοανατολική Ασία, μπορεί επίσης να τραβήξουν την προσοχή της Ιαπωνίας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v