Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί οι επενδυτές είναι χαλαροί με τη Β. Κορέα και τους τυφώνες

Όσοι επενδυτές κοιτάζουν μακροπρόθεσμα, καλύτερα να μην κάνουν κάτι «δραματικό» με τα χαρτοφυλάκια τους. Σύμφωνα με ιστορικά στοιχεία, τα χρηματιστήρια επιδεικνύουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα σε περιπτώσεις στρατιωτικών συγκρούσεων.

Γιατί οι επενδυτές είναι χαλαροί με τη Β. Κορέα και τους τυφώνες

Εκτός της παραδοσιακής αναταραχής, οι επενδυτές συνεχίζουν να παίρνουν «στο χαλαρό» την απειλή στρατιωτικών συγκρούσεων, ενδεχομένως περιλαμβανομένων και πυρηνικών όπλων.

Παρότι η ικανότητα της αγοράς να κρατά την ψυχραιμία της προκαλεί σύγχυση σε κάποιους παρατηρητές, άλλοι επιχειρηματολογούν ότι είναι φυσιολογική, χάρη σε ένα περιβάλλον αισιόδοξων θεμελιωδών. Την ίδια ώρα, οι ίδιοι αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επενδυτές μάλλον θέλουν να αποσύρουν κάποια χρήματα.

Παρά την ανάπτυξη κερδών, τη βελτίωση της παγκόσμιας οικονομίας και τα ακραία χαμηλά επιτόκια στον ανεπτυγμένο κόσμο, «κάποιοι φαίνεται να θεωρούν κακό το γεγονός ότι το χρηματιστήριο δεν έχει υποχωρήσει και δεν έχει πραγματοποιηθεί sell-off μέχρι στιγμής φέτος», τόνισε ο Andrew Adams, αναλυτής στη Raymond James, σε χθεσινή του έκθεση.

«Φαίνεται πως επιθυμούν μια αντίδραση από τους επενδυτές σε κάθε νέο αφήγημα που μας πετάνε, παρότι η γενικότερη κατάσταση στην πραγματικότητα δεν αλλάζει και πολύ και παρότι μεμονωμένοι επενδυτές είναι διαβόητα κακοί όταν προσπαθούν να αξιολογήσουν τις αγορές», πρόσθεσε ο ειδικός.

Οι αγορές έχουν ανακάμψει μετά τις πρόσφατες προκλήσεις από την πλευρά της Βόρειας Κορέας, έπειτα από προηγούμενες γεωπολιτικές εντάσεις στην Κορεατική Χερσόνησο στη διάρκεια του Αυγούστου, αλλά και μετά τις καταστροφές που επέφερε ο τυφώνας Χάρβεϊ και εν μέσω ανησυχιών που περιβάλλουν τον τυφώνα Ίρμα.

Με τη Βόρεια Κορέα στο μυαλό του, ο Burt White, επικεφαλής επενδύσεων στην LPL Financial, εξέτασε ιστορικά στοιχεία που αφορούν στις επιδόσεις του χρηματιστηρίου σε περιόδους προηγούμενων στρατιωτικών συγκρούσεων. Όπως ανακάλυψε, η ιστορία δείχνει πως η αντίδραση σε τέτοια γεγονότα είναι παραδοσιακά βραχύβια.

Επικαλούμενος το παραπάνω διάγραμμα, το οποίο συνέταξε η LPL σε συνεργασία με τη Ned Davis Research, ο White συνόψισε: «Οι επιδόσεις του χρηματιστηρίου φαίνονται ενθαρρυντικές -οι μετοχές τείνουν να αντιδρούν αρνητικά τις ημέρες κατά τις οποίες συμβαίνουν τα γεγονότα, με μια μέση πτώση περίπου στο 4%. Αλλά μετά, οι μετοχές επιδεικνύουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα».

«Στη διάρκεια των επόμενων περιόδων ενός, τριών, έξι και δώδεκα μηνών, οι μετοχές παράγουν στέρεες ανόδους, κατά μέσο όρο, περιλαμβανομένων και ανόδων άνω του 60% μέσα σε αυτά τα διαστήματα. Αλλά ίσως το πιο εντυπωσιακό είναι ότι ο Dow Industrials βρισκόταν υψηλότερα έξι μήνες έπειτα από αυτά τα γεγονότα, στο 81% αυτών των 21 περιπτώσεων, με μέση άνοδο της τάξης του 10%. Και την επόμενη χρονιά, οι μετοχές ενισχύθηκαν 16% κατά μέσο όρο», διευκρίνισε.

Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν πως αυτό δεν σημαίνει ότι οι επενδυτές πρέπει να κλείσουν τα αυτιά τους και να αγοράζουν μετοχές ανεξέλεγκτα. Στα μέσα Αυγούστου, η LPL πρότεινε στους επενδυτές να ελαττώσουν κάπως τα ρίσκα, εν μέρει εξαιτίας των γεωπολιτικών εντάσεων. Το τρέχον περιβάλλον είναι πιθανό να συνεχίσει να συνδράμει στη μεταβλητότητα, υπογράμμισε ο White.

Πράγματι, ο Adams συμφώνησε πως οι προσδοκίες για συνέχεια της bull market δεν σημαίνουν ότι δεν θα σημειωθούν πτώσεις. Οι επενδυτές θα πρέπει να είναι υπομονετικοί και στρατηγικά προσεκτικοί, έως ότου η αγορά προσφέρει πιο ξεκάθαρες μεσοπρόθεσμες ενδείξεις, ανέφερε.

Σε γενικές γραμμές, ο αναλυτής τόνισε πως οι πιο συντηρητικοί επενδυτές μπορεί να αισθανθούν την ανάγκη να γίνουν ακόμη πιο επιφυλακτικοί, αλλά οι περισσότεροι μακροπρόθεσμοι επενδυτές πιθανότατα καλύτερα να μην κάνουν κάτι «υπερβολικά δραματικό» με τα χαρτοφυλάκιά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v