Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κίνδυνο νέας εκτόξευσης πυραύλου το Σάββατο βλέπουν αναλυτές

Η επέτειος ίδρυσης του κράτους μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια ακόμα πυρηνική δοκιμή, εκτιμούν αναλυτές. Τα σενάρια να προχωρήσει σε εκτόξευση πυραύλου με κλίση κάτω των 180 μοιρών και γιατί είναι επικίνδυνα.

Κίνδυνο νέας εκτόξευσης πυραύλου το Σάββατο βλέπουν αναλυτές

Η Βόρεια Κορέα ενδέχεται να κλιμακώσει τις δοκιμές των πυρηνικών της όπλων, ενόσω τα Ηνωμένα Έθνη εξετάζουν την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων ενάντια στη χώρα, επισημαίνουν αναλυτές. Η επόμενη «επίδειξη περιφρόνησης» από την Πιονγιάνγκ μπορεί να έρθει με ακόμη μία εκτόξευση πυραύλου αυτό το Σάββατο, με αφορμή την επέτειο της ίδρυσης του κράτους.

«Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν φαίνεται να έχει μείνει πολύς καιρός έως ότου η Βόρεια Κορέα επιτύχει ολοκληρωτικό πυρηνικό οπλισμό», προειδοποίησε χθες ο πρωθυπουργός της Νότιας Κορέας Lee Nak-yeon, σε συνάντηση με τους υπουργούς Άμυνας της χώρας του, σύμφωνα με το CNN.

«Κάποιοι πιστεύουν πως η Βόρεια Κορέα μπορεί να εκτοξεύσει άλλον έναν διηπειρωτικό βαλλιστικό πύραυλο στις εννέα του μήνα, αυτή τη φορά σε γωνία μικρότερη των 180 μοιρών», ανέφερε σύμφωνα με το δημοσίευμα.

Όπως επιβεβαίωσε ο Bernard Loo, καθηγητής Στρατηγικών Σπουδών στο S. Rajaratnam School of International Studies, πιθανώς δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να προκαλέσει η Βόρεια Κορέα, από την εκτόξευση σε γωνία μικρότερη των 180 μοιρών.

Μέχρι στιγμής, η Πιονγιάνγκ έχει εκτοξεύσει τους πυραύλους της κατακόρυφα, εξηγεί το CNBC, το οποίο σημειώνει σε ξεχωριστό δημοσίευμα πως η Βόρεια Κορέα «γιόρτασε» και την περσινή επέτειο με τη διεξαγωγή πυρηνικής δοκιμής.

«Όταν κάνεις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων, η ιδέα είναι να δοκιμάσεις την τεχνολογία. Στην πραγματικότητα, δεν θέλεις ο πύραυλος να χτυπήσει κάποιο μέρος, που σε άλλη περίπτωση θα ήθελες να χτυπήσεις», ανέφερε ο Loo.

«Όταν τον εκτοξεύσεις με μικρότερη γωνία, τον εκτοξεύεις με τον τρόπο που θα το έκανες αν προσπαθούσες να χτυπήσεις κάτι», πρόσθεσε.

Πράγματι, η Πιονγιάνγκ εξέδωσε την Τρίτη μια μετά βίας κεκαλυμμένη απειλή στις ΗΠΑ, υποστηρίζοντας πως «έρχονται περισσότερα δώρα». Επιπλέον τον Αύγουστο είχε προειδοποιήσει ότι σχεδιάζει εκτόξευση πυραύλου προς την αμερικανική νήσο Γκουάμ.

Ωστόσο ο Loo εκτιμά πως η Βόρεια Κορέα δεν είναι πιθανό να το κάνει αυτό σύντομα. Μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε ο πύραυλος να περάσει πάνω από κοσμοπολιτικά εδάφη της Ιαπωνίας. Ένα λάθος θα είχε σαν αποτέλεσμα πραγματικές ανθρώπινες απώλειες, κάτι που η Πιονγιάνγκ θα θελήσει να αποφύγει.

Πάντως, δεν είναι μόνο η Νότια Κορέα που προβλέπει εκτόξευση πυραύλου το Σάββατο. Αναλυτές θεωρούν πως μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανή, διότι «οι Βορειοκορεάτες λατρεύουν να οργανώνουν σόου για τη μεγάλη εθνική γιορτή τους», όπως το έθεσε ο Harry Kazianis, επικεφαλής Σπουδών Άμυνας στο αμερικανικό Center for the National Interest.

Και ο Loo θεωρεί «απόλυτα εφικτή» μια εκτόξευση το Σάββατο, προσθέτοντας πως μπορεί να είναι μία από πολλές περισσότερες προκλήσεις από εδώ και στο εξής. Ο ειδικός επισημαίνει πως, ενόψει πιθανών σκληρότερων κυρώσεων από τα Ηνωμένα Έθνη, η Βόρεια Κορέα έχει δύο επιλογές: να υποσχεθεί το τέλος των δοκιμών ή να επιταχύνει τον ρυθμό των επιχειρήσεων. Η δεύτερη είναι η πιο πιθανή οδός.

«Αν πιστεύουν ότι δεν έχουν το περιθώριο να κάνουν πίσω, θα συνεχίσουν να το κάνουν. Αν πιστεύουν πως οι ΗΠΑ θα κάνουν πίσω, θα συνεχίσουν να το κάνουν», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με αναλυτές, τελικός στόχος της Πιονγιάνγκ είναι να αποσπάσει τις μέγιστες παραχωρήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους. Μεταξύ αυτών, η εξασφάλιση μεγαλύτερης οικονομικής βοήθειας και η χαλάρωση των υφιστάμενων κυρώσεων. Και η Βόρεια Κορέα ενδεχομένως είναι προετοιμασμένη να συνεχίσει να υφίσταται την οικονομική πίεση από τους εμπορικούς φραγμούς, προκειμένου τελικά να πάρει αυτό που θέλει.

Τα Ηνωμένα Έθνη επέβαλαν τον τελευταίο γύρο κυρώσεων στην Πιονγιάνγκ τον Αύγουστο. Από τότε, η Βόρεια Κορέα έχει διεξάγει την έκτη και ισχυρότερη πυρηνική δοκιμή της, ενώ εκτόξευσε πύραυλο πάνω από το ιαπωνικό νησί Χοκάιντο, ενέργεια που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Άμπε χαρακτήρισε «άνευ προηγούμενου και σοβαρή απειλή».

Πάντως, υπάρχει ένας πιθανός παράγοντας πέραν του ελέγχου του Κιμ Γιονγκ Ουν, που θα μπορούσε να εμποδίσει μια εκτόξευση αυτό το Σαββατοκύριακο: ένα ξέσπασμα γεωμαγνητικών καταιγίδων ίσως οδηγήσει σε αναβολή, όπως μετέδωσε σήμερα το Bloomberg. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι καταιγίδες ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό, επιφέροντας απώλειες σε δεδομένα και βοηθητικά εξαρτήματα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v