Αντιδρά η αριστερή πτέρυγα του SPD στο «μεγάλο συνασπισμό»

Οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τοπικού Συνεδρίου του SPD του κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ απέρριψαν την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος. Τα ηγετικά στελέχη καλούνται να πείσουν όσους αντιδρούν στον «μεγάλο συνασπισμό».

Αντιδρά η αριστερή πτέρυγα του SPD στο «μεγάλο συνασπισμό»

Η αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος της Γερμανίας (SPD) και η -ισχυρή- νεολαία του κόμματος προαναγγέλουν από χτες εσωκομματική κινητοποίηση ώστε να καταψηφιστεί η πρόταση της ηγεσίας για έναρξη διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες για να σχηματισθεί κυβέρνηση νέου μεγάλου συνασπιμού (GroKo) στο έκτακτο συνέδριο που θα γίνει στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη.

Ηδη οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του τοπικού Συνεδρίου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) του (ανατολικογερμανικού) κρατιδίου της Σαξονίας-Ανχαλτ απέρριψαν την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης νέου μεγάλου συνασπισμού με 52 ψήφους. Υπέρ ψήφισαν 51 και 4 απείχαν. Πρόκειται για την πρώτη ψηφοφορία εν όψει του έκτακτου πανγερμανικού συνεδρίου του κόμματος το οποίο συγκαλείται στις 21 Ιανουαρίου στη Βόννη για να αποφασίσει περί του θέματος.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, Ο Κέβιν Κιούνερτ, πρόεδρος της νεολαίας του κόμματος και το μέλος του προεδρείου του κόμματος Γιοχάνα Ούκερμαν απέρριψαν εκ νέου την συμφωνία για έναρξη διαπραγματεύσεων. Ο μεν πρώτος σε σημερινή συνέντευξή του στην εφημερίδα «Die Welt» είπε χαρακτηριστικά: «δεν περίμενα ότι θα διευκολύναμε τόσο την Χριστιανοδημοκρατική Ενωση (CDU/CSU) και δεν θα κάναμε καν λόγο για ανοχή μιας κυβέρνησης μειοψηφίας», η δε δεύτερη είπε στις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke ότι «οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνιστές μπλοκάρουν βασικές επιλογές για κεντρικά θέματα του μέλλοντος και την πολιτική αλλαγή για περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη».

Η Χίλντε Μάτις, επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του κόμματος, δημιουργεί κλίμα στη βάση του κόμματος κατά της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χρισταινοδημοκράτες: «Σε πολλά μέλη του κόμματος επικρατεί μεγάλος σκεπτικισμός, αφού οι έχοντες μεγάλα εισοδήματα επί παραδείγματι δεν καλούνται να συμμετάσχουν στην εισφορά αλληλεγγύης για την χρηματοδότηση υποδομών. Η γενικότερη πολιτική αλλαγή δεν θα γίνει και η ενδυνάμωση της ακροδεξιάς πρέπει να αποτραπεί», είπε σε σημερινή της συνέντευξη στο δημόσιο γερμανικό ραδιοφωνικό δίκτυο «Deutschlandfunk».

Πάντως ήδη από σήμερα η ηγεσία του SPD θα επιδιώξει να κερδίσει την υποστήριξη των μελών του κόμματος. Ο υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ θα το προσπαθήσει στο τοπικό συνέδριο του κόμματος της Σαξονίας-Ανχαλτ, ενώ την Δευτέρα και την Τρίτη ο ίδιος ο Μάρτιν Σουλτς θα προσπαθήσει να το καταφέρει στην Β. Ρηνανία Βεστφαλία, όπου το το κόμμα προέβαλε μέχρι τώρα τις ισχυρότερες αντιστάσεις. Ομως, ο Μίχαελ Γκρόσεκ, επικεφαλής του SPD στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, έχει ήδη διαφοροποιηθεί και δήλωσε ότι τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με τους Χριστιανοδημοκράτες.

Υπέρ έχουν ταχθεί επίσης οι αντιπρόεδροι του κόμματος Μαλού Ντράιερ (και πρωθυπουργός επίσης του κρατιδίου Ρηνανία-Παλατινάτο) και ο Ολαφ Σόλτς (δήμαρχος και κυβερνήτης επίσης του κρατιδίου του Αμβούργου ) όπως επίσης ο Στέφαν Βάιλ, ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας, και η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών στην Μπούντεσταγκ Αντρέα Νάλες.

Η κ. Ντράιερ προέβλεψε μάλιστα με δήλωσή της ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να πεισθεί η βάση του κόμματος να υπερψηφίσει στις 21 Ιανουαρίου την έναρξη διαπραγματεύσεων και τόνισε ότι «η χτεσινή συμφωνία είναι μια καλή βάση για διαπραγματεύσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε ένα νέο μεγάλο συνασπσιμό. Ο μεγάλος συνασπισμός δεν είναι ο αγαπημένος μου συνδυασμός αλλά έχω ήδη αναφέρει ότι ακόμα και οι αναγκαστικές συνεργασίες μπορούν να κάνουν καλή δουλειά».

Ο Στέφαν Βάιλ, ομόλογός της στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας, εξέφρασε την αισιοδοξία του σε συνέντευξή του στις εφημερίδες του ομίλου Funke : «Αυτή τη στιγμή έχουν μεγάλη απήχηση οι επικριτές της συμφωνίας, αλλά η ποιότητά της φαίνεται αν ασχοληθεί κανείς επισταμένως με αυτήν». Ο κ. Βάιλ τάχθηκε πάντως υπέρ των βελτιώσεων της χτεσινής συμφωνίας Σοσιαλδημοκρατών (SPD) και Χριστιανοδημοκρατών (CDU/CSU), διότι «πρέπει να συζητηθούν πολύ οι λεπτομέρειες», όπως είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus