Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γιατί ο Ντράγκι άλλαξε τη ρητορική για το QE

Ομόφωνη η απόφαση να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση για αύξηση του QE αν χρειαστεί, τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ. Παραμένει η ανάγκη για νομισματική τόνωση. Στο 2,4% αυξήθηκε η πρόβλεψη για την ανάπτυξη το 2018. Τα «καρφιά» στον Τραμπ.

Γιατί ο Ντράγκι άλλαξε τη ρητορική για το QE

Η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να εγκαταλειφθεί η υπόσχεση πως η ΕΚΤ μπορεί να αυξήσει τον ρυθμό αγορών τίτλων, στο πλαίσιο του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ήταν ομόφωνη και δεν αντανακλά κάποια αλλαγή στις προσδοκίες της ΕΚΤ, δήλωσε ο Μάριο Ντράγκι στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου. 

Όπως επισήμανε, η αλλαγή αυτή δεν συνδέεται και με κάποια αλλαγή στις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για τις προοπτικές του πληθωρισμού. Διευκρίνισε μάλιστα ότι η ΕΚΤ διατηρεί τη δέσμευση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα για παρατεταμένο χρονικό διάστημα και αρκετά μετά το πέρας του προγράμματος αγοράς τίτλων.

Τον Δεκέμβριο του 2017 η ΕΚΤ ανέφερε στην ανακοίνωσή της: «Εάν οι προοπτικές καταστούν λιγότερο ευνοϊκές ή οι χρηματοπιστωτικές συνθήκες παύσουν να υποστηρίζουν την περαιτέρω πρόοδο προς μια διαρκή προσαρμογή της πορείας του πληθωρισμού, το Διοικητικό Συμβούλιο παραμένει έτοιμο να αυξήσει το μέγεθος και/ή τη διάρκεια του προγράμματος APP».

Στη σημερινή ανακοίνωση, η κεντρική τράπεζα έχει αφαιρέσει τη φράση αυτή, γεγονός που προκάλεσε ανησυχίες ότι επίκειται έξοδος από το QE και αύξηση των επιτοκίων. 

Παραμένει υποτονικός ο πληθωρισμός

Η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά ο υποκείμενος πληθωρισμός παραμένει υποτονικός, δήλωσε ο κ. Ντράγκι.

Tόνισε παράλληλα πως το Διοικητικό Συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στη συναλλαγματική ισοτιμία και τις χρηματοοικονομικές συνθήκες σε σχέση με τις πιθανές επιπτώσεις τους στο outlook για τον πληθωρισμό. 

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ τόνισε πως παραμένει αναγκαίος ένας σημαντικός βαθμός νομισματικής τόνωσης. 

H κεντρική τράπεζα συνεχίζει να προσφέρει νομισματική στήριξη μέσω των αγορών τίτλων, του μεγάλου όγκου στοιχείων ενεργητικού που έχει συσσωρεύσει, των επικείμενων επανεπενδύσεων και της μελλοντικής καθοδήγησης για τα επιτόκια, επισήμανε.

Όσον αφορά τις προβλέψεις για την ανάπτυξη, ο κ. Ντράγκι ανέφερε πως η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα αυξηθεί το 2018 κατά 2,4%, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,3%. Το 2019 το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 1,9% και το 2017 κατά 1,7%.

Μικρές οι άμεσες επιπτώσεις από δασμούς Τραμπ

Ο άμεσος αντίκτυπος από μια επιβολή δασμών από τις ΗΠΑ δεν θα είναι πολύ μεγάλος, υποστήριξε ο κ. Ντράγκι.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι εμπορικές διαφωνίες πρέπει να επιλύονται σε ένα πολυμερές πλαίσιο και όχι με μονομερείς αποφάσεις. Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχει μια ανησυχία για την κατάσταση των διεθνών σχέσεων. «Αν οι δασμοί επιβάλλονται σε εταίρους, τότε ποιοι είναι οι εχθροί;» ανέφερε. 

Ερωτώμενος για το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος των δασμών στη συναλλαγματική ισοτιμία, ο κ. Ντράγκι απάντησε: «Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στη συναλλαγματική ισοτιμία; Στο παρελθόν, όταν γινόταν συζήτηση για δασμούς, το δολάριο ενισχυόταν. Το πραγματικό πρόβλημα είναι ο αντίκτυπος στην εμπιστοσύνη. Αυτός θα είναι αρνητικός τόσο στον πληθωρισμό όσο και στο outlook».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v