Η Wall Street σπάει σήμερα το ρεκόρ της μακροβιότερης bull market

Το ράλι του S&P 500 και οι αμφιβολίες των σκεπτικιστών. Η «εφεύρεση» της ανόδου 20% και η ιστορία των τελευταίων ετών. Πότε συνέβη το αντίθετο και πώς. Τα ερωτήματα και οι... αντιρρήσεις, εννέα χρόνια, πέντε μήνες και δώδεκα μέρες μετά τον Μάρτιο του 2009.

Η Wall Street σπάει σήμερα το ρεκόρ της μακροβιότερης bull market

bull market είναι το ράλι που ξεπερνάει το 20% και δεν διακόπτεται ποτέ από μία πτώση 20%. Αυτό σημαίνει ότι το ράλι του S&P 500 που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2009, ξεπερνάει αυτό το όριο σήμερα, ημερολογιακά.

Και εδώ είναι το ζήτημα: Πόσο σαφείς είναι οι ορισμοί και πόσο ξεκάθαροι, μιας και δεν είναι νόμοι της φύσης. Το όριο του 20% είναι μία εφεύρεση. Οι ειδικοί διαφωνούν για τα πάντα, από τον ρόλο της ψυχολογίας στην οριοθέτηση των εποχών της αγοράς μέχρι το πόσο αυστηροί πρέπει να είναι για τις παραμέτρους των προηγούμενων.

Διάφορες αντιρρήσεις ακούγονται. Μία από αυτές είναι πώς το σημερινό ράλι αντικαθιστά τη φούσκα του dot-com. Παραδοσιακά, οι υπεύθυνοι στατιστικής έχουν τοποθετήσει την έναρξη του τεχνολογικού ράλι στον Οκτώβριο του 1990, στο κατώτατο σημείο της διολίσθησης του S&P 500 που έφτασε πολύ κοντά στο 20%. Αν μία πτώση 19,92% δεν την θεωρούμε πτώση 20%, θα χρειαστούν ακόμη χίλιες ημέρες για το σπάσιμο του ρεκόρ.

Ένα άλλο κομβικό σημείο είναι το ποιος ενδιαφέρεται. Οι μετοχές είναι σε καλή κατάσταση για χρόνια, ενώ η χρηματιστηριακή αγορά δεν είναι έργο γεωμετρίας, σημειώνουν οι σκεπτικιστές. Είναι ένα εργαλείο για τη δημιουργία κεφαλαίου. Ποια είναι η διαφορά, εάν σε ένα διάγραμμα η πτώση 20,1% μετράει και η πτώση 19,9% δεν μετράει;

Κοιτάζοντας τα στοιχεία λοιπόν, έχουν περάσει εννέα χρόνια, πέντε μήνες και δώδεκα μέρες από τότε που ο S&P 500 χτύπησε χαμηλό 13 ετών, στις 9 Μαρτίου 2009, ημερομηνία που θεωρείται από πολλούς ως η έναρξη της ανάκαμψης των μετοχών.

Όχι τόσο γρήγορα, λένε οι σκεπτικιστές, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Σύμφωνα με αυτούς, μια αγορά «ταύρων» δεν ξεκινάει όταν οι μετοχές είναι στο κατώτερο σημείο, αλλά μετά από ένα διάστημα ανάκαμψης - όπως όταν η αγορά ξεπερνάει το προηγούμενο υψηλό της. Με αυτόν τον τρόπο, η bull market ξεκίνησε στις 19 Φεβρουαρίου 2013, όταν ο S&P ξεπέρασε τον Οκτώβριο του 2007.


 
 Αρκετές διαφωνίες υπάρχουν και για τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζεται μία πτώση 20%. Οι υποστηρικτές της άποψης σημειώνουν, ότι η ανάκαμψη, που άρχισε δύο μήνες αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Μπάρακ Ομπάμα, δεν είχε 20% πτώση, αν συγκριθεί στο κλείσιμο.

Ωστόσο, υπήρξε μία, αν μετρηθεί μεταξύ των υψηλότερων και των χαμηλότερων σημείων σε μία μέρα trading. Μεταξύ Μαΐου και Οκτωβρίου 2011, ο S&P 500 υποχώρησε 22% σε ημερήσια βάση. Όμως δεν φαίνεται να έχει σημασία, μιας και μετράμε την εικόνα του, στο κλείσιμο της συνεδρίασης.

Ένα selloff 20% είναι οδυνηρό, αλλά οι επενδυτές μπορεί να έχουν και χειρότερη μοίρα. Έτσι κινείται και μία γραμμή σκέψης που εξετάζει τη μακρά περίοδο της υποτίμησης του γουάν το 2015.

Παρόλο που η πτώση δεν ξεπέρασε ποτέ το 15%, ο S&P 500 πέρασε δύο διορθώσεις ύψους 10%, με περισσότερα από τα μισά μέλη του να έχουν 20% πτώση. Ο δείκτης εταιρειών μικρής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 27% μεταξύ Μαΐου 2015 και Φεβρουαρίου 2016, ενώ οι εταιρείες ενέργειας έχασαν 30% στο ίδιο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v