Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερντογάν: Η υπομονή μου με τα επιτόκια έχει όρια!

Μία μόλις ημέρα μετά τη σημαντική αύξηση επιτοκίων -κόντρα στις επιθυμίες του- και την ανατίμηση της τουρκικής λίρας, ο Τούρκος πρόεδρος επιτίθεται ξανά κατά της Κεντρικής Τράπεζας και των κινήσεών της.

Ερντογάν: Η υπομονή μου με τα επιτόκια έχει όρια!

Η Τουρκία δέχεται «στυγερή οικονομική επίθεση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος την Παρασκευή. «Έχουμε έρθει αντιμέτωποι με μια στυγερή επίθεση, που στοχεύει στην τουρκική οικονομία, καθώς μια σειρά αρνητικών δηλώσεων από τις ΗΠΑ για τη χώρα μας χρησιμοποιήθηκαν ως δικαιολογία». 

Περιέγραψε την άνοδο του δολαρίου σε σχέση με την τουρκική λίρα τον Αύγουστο, ως «απόδειξη απόπειρας οικονομικής δολοφονίας».

Αναφερόμενος στις κινήσεις της κυβέρνησής του, σημείωσε ότι τα υπουργεία αναθεωρούν τα επενδυτικά σχέδιά τους και δεν θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν νέες επενδύσεις, αν και θα ολοκληρωθούν αυτές που έχουν φτάσει στο 70-80%.

Οπως μεταδίδει το Reuters, κάλεσε τους Τούρκους να μετατρέψουν όλες τις αποταμιεύσεις τους σε λίρα και είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας δεν πρέπει να εγκαταλείψει την παραγωγή και τις επενδύσεις.

Η ανεξάρτητη Κεντρική Τράπεζα

Σε ομιλία του προς αξιωματούχους από το κόμμα του, μια μέρα μετά την αύξηση των επιτοκίων από την Κεντρική Τράπεζα κατά 625 μονάδες βάσης, ο Ερντογάν δήλωσε επίσης ότι η υπομονή του με τα επιτόκια έχει όρια.

Παρ' όλα αυτά, όπως είπε, η Τουρκία βλέπει το αποτέλεσμα της ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας μετά την ουσιαστική αύξηση επιτοκίων μία μέρα νωρίτερα.

Υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή απόφαση για αύξηση επιτοκίων προκάλεσε άμεση ανατίμηση της τουρκικής λίρας, η οποία βρέθηκε να κερδίζει 5% έναντι του δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να αντιστοιχεί σε 6,02 λίρες.

Πριν την ανακοίνωση της αύξησης, η λίρα υποχωρούσε 3% λόγω των χθεσινών δηλώσεών του κατά της... Κεντρικής Τράπεζας, στις οποίες ανέφερε ότι ο υψηλός πληθωρισμός της Τουρκίας είναι αποτέλεσμα των λανθασμένων βημάτων της Τράπεζας και ότι η Τουρκία πρέπει να χαμηλώσει τα επιτόκια.

Αυτό που βιώνει η Τουρκία δεν είναι κρίση, σημείωνε, επαναλαμβάνοντας πως πιστεύει ότι τα υψηλά επιτόκια προκαλούν υψηλό πληθωρισμό.

Επέκταση της συμμαχίας και στην αυτοδιοίκηση

Αναφερόμενος στις δημοτικές εκλογές τον Μάρτιο του 2019, δήλωσε ότι το κόμμα του θα εξετάσει τη δυνατότητα σχηματισμού συμμαχίας με το εθνικιστικό κόμμα MHP.

Τα δύο κόμματα προχώρησαν σε συμμαχία για τις κοινοβουλευτικές και προεδρικές εκλογές του Ιουνίου, με τον Ερντογάν να ενημερώνει ότι προγραμματίζουν συνομιλίες για επέκταση αυτής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v