Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Σι για το εμπόριο

Οι συζητήσεις για το εμπόριο πηγαίνουν καλά και προγραμματίζονται συναντήσεις κατά τη διάρκεια της G20 στην Αργεντινή, δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.

Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Σι για το εμπόριο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την Πέμπτη ότι είχε μια «πολύ καλή συζήτηση» στο τηλέφωνο με τον ομόλογό του της Κίνας Σι Τζινπίνγκ για το ακανθώδες ζήτημα των διμερών εμπορικών σχέσεων, αλλά και για το ζήτημα της Βόρειας Κορέας, καθώς η Ουάσινγκτον διεξάγει -ιστορικές- διαπραγματεύσεις με την Πιονγιάνγκ, με στόχο την αποπυρηνικοποίησή της.

«Είχα μια πολύ καλή τηλεφωνική συζήτηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ. Μιλήσαμε για πολλά θέματα, δίνοντας μεγάλη έμφαση στο εμπόριο. Οι συζητήσεις γι' αυτό πηγαίνουν καλά και προγραμματίζονται συναντήσεις κατά τη διάρκεια της G20 στην Αργεντινή. Είχαμε επίσης μια πολύ καλή συζήτηση για τη Βόρεια Κορέα!», ανέφερε ο Τραμπ σε ανάρτησή του στο Twitter, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος Σι δήλωσε ότι είναι «πολύ ευτυχής» που μπόρεσε να συζητήσει εκ νέου με τον Τραμπ, διαβεβαιώνοντας ότι θεωρεί «υψηλής σπουδαιότητας τις καλές σχέσεις με τον πρόεδρο» των ΗΠΑ, σύμφωνα με το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Ο Σι ανέφερε επίσης ότι ελπίζει να συναντηθεί με τον ένοικο του Λευκού Οίκου στη σύνοδο της Ομάδας των Είκοσι πιο ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Το Bloomberg μεταδίδει ότι ο Τραμπ θέλει να κλειστεί «μια συμφωνία» με τον Σι για τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, πιθανόν ακόμη και στην Αργεντινή, και έδωσε εντολή σε στελέχη της κυβέρνησής του να αρχίσουν να καταρτίζουν τους όρους αυτής της ενδεχόμενης διευθέτησης.

Οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν εμπλακεί σε έναν ανελέητο εμπορικό πόλεμο, ανταλλάσσοντας ομοβροντίες επιπρόσθετων τελωνειακών δασμών στα προϊόντα η μία της άλλης, εδώ και μήνες, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέτεινε τη διμερή διένεξη, προχωρώντας σε ολομέτωπη ρητοτική επίθεση εναντίον του Πεκίνου: στις αρχές του Οκτωβρίου, σε ομιλία του ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς κατηγόρησε την Κίνα για κλοπή ευαίσθητων τεχνολογιών, διπλωματικό και στρατιωτικό επεκτατισμό, μαζικές επιθέσεις στις ατομικές ελευθερίες και στις θρησκευτικές μειονότητες, ακόμη και για ανάμιξη στα αμερικανικά πολιτικά πράγματα, με σκοπό να απαλλαγεί από την κυβέρνηση Τραμπ.

Η διμερής διένεξη για το εμπόριο έχει «πλήξει» βιομηχανίες και στις δύο χώρες, όπως και το παγκόσμιο εμπόριο, επισήμανε ο Σι, προσθέτοντας πως «η Κίνα δεν θέλει να το βλέπει να συμβαίνει αυτό».

«Οι ομάδες των δύο χωρών που είναι αρμόδιες για την οικονομία πρέπει να εντείνουν τις επαφές τους, να διαβουλευθούν για ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος και να συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για μια αμοιβαία αποδεκτή επίλυση των σινοαμερικανικών οικονομικών και εμπορικών προβλημάτων», υπογράμμισε ο Σι.

Όσον αφορά τη Βόρεια Κορέα, «ελπίζουμε ότι οι ΗΠΑ και η κυβέρνηση της ΛΔ Κορέας θα καθησυχάσουν τις ανησυχίες η μία της άλλης και θα σημειώνουν πρόοδο προς την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου», συμπλήρωσε ο πρόεδρος της Κίνας και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνησή του θα «συνεχίσει να διαδραματίζει εποικοδομητικό ρόλο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v