Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σαουδική Αραβία από ΟΗΕ

Η Καθολική Περιοδική Εξέταση (EPU), μια διαδικασία στην οποία υπόκεινται οι χώρες μέλη του ΟΗΕ κάθε περίπου 4 χρόνια, διεξάγεται την ώρα που η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Ερευνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Σαουδική Αραβία από ΟΗΕ

Τα μέλη του ΟΗΕ θα αρχίσουν σήμερα να εξετάζουν την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Σαουδική Αραβία, εν μέσω συνεχιζόμενων αντιδράσεων για τη δολοφονία του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι.

Η Καθολική Περιοδική Εξέταση (EPU), μια διαδικασία στην οποία υπόκεινται οι χώρες μέλη του ΟΗΕ κάθε περίπου 4 χρόνια, διεξάγεται την ώρα που η δολοφονία του Κασόγκι στο προξενείο της χώρας του στην Κωνσταντινούπολη έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή.

Όπως σημειώνει το ΑΠΕ, η Σαουδική Αραβία είναι αντιμέτωπη με την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να ζητεί πλέον τον τερματισμό των αεροπορικών βομβαρδισμών του υπό το Ριάντ συνασπισμού εναντίον της Υεμένης. Η Βρετανία από την πλευρά της ζήτησε από τους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να ενεργήσουν προκειμένου να προάγουν μια πολιτική λύση στον πόλεμο στην Υεμένη.

«Για πάρα πολύ καιρό οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη πίστευαν ότι ήταν εφικτή μια στρατιωτική λύση, με καταστροφικές συνέπειες για τον πληθυσμό», ανέφερε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χάντ σε ανακοίνωσή του που δημοσιεύθηκε τη νύκτα της Κυριακή προς Δευτέρα.

Στη σύρραξη στην Υεμένη αναμετρώνται οι δυνάμεις της επισήμως αναγνωρισμένης κυβέρνησης, που υποστηρίζονται από μια συμμαχία υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, με το σιιτικό ένοπλο κίνημα που είναι γνωστό ως Χούθι, το οποίο θεωρείται προσκείμενο στο Ιράν και κατέλαβε το 2014 και το 2015 μεγάλο μέρος της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Σαναά.

«Οι χώρες μέλη του ΟΗΕ πρέπει να τερματίσουν την εκκωφαντική τους σιωπή έναντι της Σαουδικής Αραβίας και να κάνουν το καθήκον τους, που είναι να εποπτεύουν προσεκτικά τη σκληρότητα του βασιλείου ώστε να εμποδίσουν και άλλες σκανδαλώδεις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα και την Υεμένη», επεσήμανε σε ανακοίνωσή της η διευθύντρια εκστρατειών της Διεθνούς Αμνηστίας για τη Μέση Ανατολή Σάμα Χαντίντ.

«Ο φρικτός θάνατος του Τζαμάλ Κασόγκι έδειξε μέχρι πού μπορούν να φτάσουν οι σαουδαραβικές αρχές στην καταστολή κάθε ειρηνικής αντιπολίτευσης, μια καταστολή η οποία έχει ενταθεί αφότου ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν έγινε πρίγκιπας διάδοχος», πρόσθεσε.

Της σαουδαραβικής αντιπροσωπείας στη Γενεύη ηγείται ο Μπάνταρ Άλι Άιμπαν, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, αρμόδιος να παρουσιάζει τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η χώρα του για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μεταξύ των μελών του ΟΗΕ και της Σαουδικής Αραβίας αναμένεται να υπάρξει ένας διάλογος τριών ωρών στη διάρκεια του οποίου θα μπορούν να γίνουν επικρίσεις και να υποβληθούν προτάσεις. Σε αυτόν τον διάλογο μπορούν να παρέμβουν ακόμη και οι χώρες που δεν είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Κάποιες μάλιστα έχουν ήδη δώσει στη δημοσιότητα έναν κατάλογο με μερικές από τις ερωτήσεις που επιθυμούν να υποβάλουν στη σαουδαραβική αντιπροσωπεία.

Η Βρετανία, η Αυστρία και η Ελβετία έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα αναφερθούν στην υπόθεση Κασόγκι. Η Σουηδία πρόκειται να ρωτήσει τη σαουδαραβική αντιπροσωπεία «ποια μέτρα πρόκειται να ληφθούν προκειμένου να βελτιωθεί ο σεβασμός στην ελευθερία της έκφρασης και η ασφάλεια των δημοσιογράφων».
Οι ΗΠΑ από την πλευρά του επιθυμούν να μάθουν αν το Ριάντ σκοπεύει να τροποποιήσει την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία προκειμένου να μην περιλαμβάνει άλλες πράξεις που συνδέονται με την ελευθερία της έκφρασης, της συνάθροισης ή των ειρηνικών συγκεντρώσεων.

Σε έκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα στα τέλη Αυγούστου η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα αναφέρθηκε σε μια σειρά θεμάτων που προκαλούν ανησυχία, όπως η νομοθεσία που μεροληπτεί εις βάρος των γυναικών, η σεξιστική βία ή ακόμη και οι διακρίσεις εις βάρος της σιιτική μειονότητας.

Ο ΟΗΕ κατήγγειλε επίσης τη διατήρηση της θανατικής ποινής, αλλά και τον αυξανόμενο αριθμό εκτελέσεων στη Σαουδική Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v