Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ξεκινά διαδικασία κυρώσεων κατά της Ιταλίας

Δεν τηρείται το κριτήριο για το χρέος, δηλώνει η Ευρ. Επιτροπή. Η Ιταλία υπνοβατεί προς την αστάθεια, προειδοποιεί ο Ντομπρόβσκις. Είμαστε πεπεισμένοι για τους στόχους του προϋπολογισμού, απαντά ο Σαλβίνι.

Κομισιόν: Ξεκινά διαδικασία κυρώσεων κατά της Ιταλίας

Η Ιταλία δεν συμμορφώνεται με τα ευρωπαϊκά κριτήρια μείωσης του χρέους και ως εκ τούτου δικαιολογείται η έναρξη της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος κατά της Ιταλίας, σύμφωνα με την Κομισιόν, η οποία απέρριψε και πάλι τον προϋπολογισμό της Ιταλίας. 

«Η ανάλυση υποδεικνύει ότι δεν υπάρχει συμμόρφωση με το κριτήριο του χρέους όπως αυτό ορίζεται στη Συνθήκη και στον κανονισμό (ΕΕ) Νο 1467/1997 και ότι επιβάλλεται η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος λόγω χρέους», αναφέρεται στην έκθεση της Κομισιόν για το ιταλικό χρέος.

Οπως αναφέρει συγκεκριμένα, «η Επιτροπή προέβη σε νέα αξιολόγηση της εκ πρώτης όψεως έλλειψης
συμμόρφωσης με το κριτήριο του χρέους. Με ποσοστό 131,2 % του ΑΕΠ το 2017, που ισοδυναμεί με
€ 37.000 ανά κάτοικο, το δημόσιο χρέος της Ιταλίας υπερβαίνει την τιμή αναφοράς του 60% του ΑΕΠ που ορίζεται στη Συνθήκη. Η νέα αυτή εκτίμηση ήταν απαραίτητη, διότι στα δημοσιονομικά σχέδια της Ιταλίας για το 2019 παρουσιάζονται σημαντικές αλλαγές των σχετικών παραγόντων που αναλύθηκαν από την Επιτροπή τον περασμένο Μάιο. Η ανάλυση που παρουσιάζεται στην εν λόγω νέα έκθεση βάσει του άρθρου 126 παράγραφος 3 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει αξιολόγηση όλων των σχετικών παραγόντων και ιδίως: i) του γεγονότος ότι οι μακροοικονομικές συνθήκες, παρά την πρόσφατη ενίσχυση των πιθανοτήτων δυσμενέστερων αποτελεσμάτων, δεν μπορούν να προβληθούν ως επιχείρημα για την αιτιολόγηση των μεγάλων αποκλίσεων της Ιταλίας ως προς τη συμμόρφωση με την τιμή αναφοράς για τη μείωση του χρέους, δεδομένης της αύξησης του ονομαστικού ΑΕΠ άνω του 2% από το 2016· ii) του γεγονότος ότι τα σχέδια της κυβέρνησης υποδηλώνουν σημαντική οπισθοδρόμηση σχετικά με τις προηγούμενες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, ειδικότερα σχετικά με τις προηγούμενες μεταρρυθμίσεις στον συνταξιοδοτικό τομέα· και κυρίως iii) του εντοπισθέντος κινδύνου σημαντικής απόκλισης από τη συνιστώμενη πορεία προσαρμογής για την επίτευξη του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού στόχου του 2018 και της ιδιαιτέρως σοβαρής μη συμμόρφωσης για το 2019, με τη σύσταση που απευθύνθηκε στην Ιταλία από το Συμβούλιο στις 13 Ιουλίου 2018, με βάση τόσο τα κυβερνητικά προγράμματα όσο και τις φθινοπωρινές προβλέψεις της Επιτροπής του 2018».

Ντομπρόβσκις: Υπνοβατείτε προς την αστάθεια

Με το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 η Ιταλία υπνοβατεί προς την αστάθεια, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόβσκις, σημειώνοντας πως το προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019 είναι πιθανότερο να περιορίσει παρά να ενισχύσει την ανάπτυξη, και το κόστος δανεισμού για τους Ιταλούς πιθανότατα θα αυξηθεί.

«Η επίπτωση αυτού του προϋπολογισμού στην ανάπτυξη είναι πιθανό να είναι αρνητική κατά την άποψή μας. Δεν περιλαμβάνει σημαντικά μέτρα για ενίσχυση της δυνητικής ανάπτυξης, αλλά πιθανότατα το αντίθετο», είπε ο κ. Ντομπρόβσκις.

«Με αυτό που έχει θέσει στο τραπέζι η ιταλική κυβέρνηση, βλέπουμε κίνδυνο η χώρα να υπνοβατήσει προς την αστάθεια» υπογράμμισε, τονίζοντας πως αν διατηρηθεί υψηλά το ιταλικό χρέος, αυτό μπορεί να σημαίνει περισσότερη λιτότητα αργότερα.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν είχε ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα σχέδια της Ρώμης για τις δαπάνες και τον δανεισμό της, όπως αυτά αναπτύσσονται στο προσχέδιο προϋπολογισμού του 2019, θεωρώντας πως θα προκαλέσουν νέα κρίση χρέους στην ευρωζώνη, η οποία θα επηρεάσει και άλλες χώρες. 

Ο κ. Ντομπρόβσκις σημείωσε πάντως πως η ΕΕ είναι έτοιμη για διάλογο με την ιταλική κυβέρνηση.

Σαλβίνι: Οι κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν

Σε έναν πρώτο σχολιασμό του, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε πως η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη για τους στόχους του προϋπολογισμού. Θα τα πούμε σε ένα χρόνο, σχολίασε, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση θα εξηγήσει στην ΕΕ τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και τα επενδυτικά της σχέδια. 

Ανεβάζοντας τους τόνους, υπογράμμισε με ειρωνεία: «Έφτασε το γράμμα τον Βρυξελλών; Εντάξει, περιμένουμε εκείνο του Άη Βασίλη».

Οι κυρώσεις της ΕΕ θα έδειχναν ασέβεια προς τον ιταλικό λαό, είπε, εκτιμώντας παράλληλα πως οι κυρώσεις μπορούν να αποφευχθούν.

Η Ρώμη είναι «πάντα ανοικτή στον διάλογο, όχι όμως για το έλλειμμα 2,4% ή τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Σαλβίνι.  

Ο ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απάντησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι «η κυβέρνηση της Ρώμης είναι βέβαιη για την αποτελεσματικότητα του προϋπολογισμού της».

Παράλληλα τόνισε ότι ελπίζει να μπορέσει να υπάρξει εποικοδομητικός διάλογος με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ το ερχόμενο Σάββατο στις Βρυξέλλες.

Ντι Μάιο: Η Ιταλία συμφωνεί ότι πρέπει να μειωθεί το χρέος

Η κυβέρνηση συμφωνεί με την άποψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι η Ιταλία πρέπει να μειώσει το δημόσιο χρέος της και σκοπεύει να πείσει τις Βρυξέλλες ότι ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι υποστηρίζοντας την οικονομική ανάπτυξη, τόνισε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Λουίτζι Ντι Μάιο.

«Εμείς και η Κομισιόν θέλουμε το ίδιο πράγμα: Να μειώσουμε το χρέος», τόνισε στο Facebook μετά την ανακοίνωση πειθαρχικής διαδικασίας κατά της χώρας του για τα δημοσιονομικά σχέδια του 2019, σύμφωνα με το Reuters.

«Η ΕΕ θα καταλάβει ότι για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος έχουμε επιλέξει τη μόνη μέθοδο που λειτουργεί: Να βοηθήσουμε τις οικογένειες και τις επιχειρήσεις, να δημιουργήσουμε νέες ευκαιρίες και θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v