Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Τερέζα Μέι ακύρωσε την ψηφοφορία για το Brexit

(upd) Αρον άρον απέσυρε η Μέι την ψηφοφορία της Τρίτης. Ποιους κινδύνους βλέπει για τη χώρα και γιατί εκτιμά ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα διχάσει το λαό. Μήνυμα από ΕΕ ότι δεν θα γίνουν νέες διαπραγματεύσεις.

Η Τερέζα Μέι ακύρωσε την ψηφοφορία για το Brexit

Μιλώντας στο βρετανικό κοινοβούλιο η Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε την απόφασή της να ματαιώσει την αυριανή ψηφοφορία για το Brexit, μπροστά στο ενδεχόμενο μιας ταπεινωτικής ήττας. 

Το γραφείο της Μέι επέμενε μέχρι σήμερα το πρωί ότι η ψηφοφορία θα γίνει, αλλά η προοπτική μίας ανταρσίας από μέλη του Κοινοβουλίου ανάγκασαν την πρωθυπουργό να το ξανασκεφτεί. 

Η ίδια μιλώντας μπροστά στους βουλευτές υποστήριξε ότι ενώ υπάρχει ευρύτερη στήριξη σε πτυχές της συμφωνίας της για την έξοδο από την ΕΕ σε ότι αφορά το δίχτυ ασφαλείας (backsstop) υπάρχει ευρεία ανησυχία. Δήλωση που προκάλεσε γέλια ορισμένων βουλευτών.

Η πρωθυπουργός δήλωσε στους βουλευτές ότι αν θέλουν μια εναλλακτική συμφωνία με την ΕΕ πρέπει να είναι έντιμοι για τα ρίσκα που υπάρχουν, ένα δεύτερο δημοψήφισμα, συνέχιση της συμμετοχής στην ενιαία αγορά και ένα Brexit χωρίς συμφωνία. «Θέλει η Βουλή να προχωρήσει το Brexit;», αναρωτήθηκε. «Αν η απάντηση είναι 'ναι' θέλει να φτάσει σε συμφωνία με την ΕΕ; Και αν η απάντηση είναι 'ναι' και πιστεύω ότι αυτή είναι η απάντηση για την πλειοψηφία, πρέπει όλοι να αναρωτηθούμε αν είμαστε έτοιμοι να κάνουμε συμβιβασμούς», τόνισε συμπληρώνοντας ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα θα δίχαζε εκ νέου τον βρετανικό λαό.

Εκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συγκάλεσε ο Τουσκ

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συγκάλεσε την πραγματοποίηση έκτακτου συμβουλίου των Ευρωπαίων ηγετών για το Brexit, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη.

Στην ανακοίνωση, ο κ. Τουσκ τονίζει πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα επαναδιαπραγματευτεί τη συμφωνία, ούτε και το δίχτυ ασφαλείας για τα σύνορα, αλλά είναι έτοιμη να συζητήσει πως μπορεί να διευκολυνθεί η έγκριση της συμφωνίας στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Καθώς τελειώνει ο χρόνος, θα συζητήσουμε επίσης την ετοιμότητα μας σε ένα σενάριο μη συμφωνίας» πρόσθεσε.

Κορμπιν: Εχει χαθεί ο έλεγχος

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης της Βρετανίας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση "έχει χάσει τον έλεγχο" των εξελίξεων και είναι "αποδιοργανωμένη", μετά την απόφαση της πρωθυπουργού Τερέζα Μέι να αναβάλει την ψηφοφορία για το Brexit και να επιστρέψει στις Βρυξέλλες για να "συζητήσει" με τους Ευρωπαίους ομολόγους της τις «ανησυχίες» του βρετανικού κοινοβουλίου.

Ο Τζέρεμι Κόρμπιν τόνισε ότι αν η Μέι δεν προχωρήσει στις ευρείες αλλαγές που απαιτούνται για μια συμφωνία, τότε θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να αφήσει "εκείνους που μπορούν" να κυβερνήσουν, αναφερόμενος προφανώς στο Εργατικό Κόμμα.

"Η πρωθυπουργός προσπαθεί να εξαγοράσει μια τελευταία ευκαιρία για να σώσει τη συμφωνία", τόνισε ο ηγέτης των Εργατικών. Δεν έχει κανένα νόημα, πρόσθεσε, να φέρει την ίδια συμφωνία, η οποία είναι ξεκάθαρο ότι δεν στηρίζεται από τη Βουλή των Κοινοτήτων. Το να φέρει την ίδια, πρόχειρη συμφωνία δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη ελαττώματά της, ούτε τις αντιρρήσεις που εκφράζονται από βουλευτές όλων των κομμάτων, σχολίασε.

Ζητούνται αλλαγές

Νωρίτερα, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκόουβ δηλώνει ότι η Μέι αναζητά αλλαγές της τελευταίας στιγμής στη συμφωνία, ενώ μίλησε με βασικούς ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης χαρακτήρισε τις συνομιλίες της με Ευρωπαίους ηγέτες ως επαφές ρουτίνας. «Η πρωθυπουργός μίλησε με αρκετούς ηγέτες κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Μίλησε με τον Ντόναλντ Τουσκ, τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, τον Λίο Βάραντκαρ, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Μαρκ Ρούτε. Είναι σύνηθες να κάνει κάτι τέτοιο, ενόψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», είπε στους δημοσιογράφους.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η πρωθυπουργός ελπίζει ότι η καθυστέρηση θα της δώσει χρόνο για να εξασφαλίσει μία βελτιωμένη συμφωνία με τις Βρυξέλλες και ότι θα πάει στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Πέμπτης για να ζητήσει βοήθεια από τα 27 εναπομείναντα κράτη-μέλη της ΕΕ. 

Την ίδια ώρα, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης σημειώνει ότι «δεν θα γίνει νέα διαπραγμάτευση» για το Brexit. «Είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Το επίκεντρο της βρίσκεται στο ιρλανδικό backstop (τον εναλλακτικό μηχανισμό ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα) το οποίο έχει γίνει αντικείμενο διαφωνιών μεταξύ των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών της.

Υποχωρεί 0,5% η στερλίνα, στο 1,2669 δολάριο, στο πιο χαμηλό σημείο των τελευταίων 18 μηνών.

Κόρμπιν: Η Βρετανία δεν έχει πια μία «λειτουργική κυβέρνηση»

«Δεν έχουμε μία λειτουργική κυβέρνηση… Το εναλλακτικό σχέδιο των Εργατικών για μία συμφωνία που θα βάζει σε προτεραιότητα τις θέσεις εργασίας πρέπει να έρθει στο επίκεντρο των μελλοντικών συνομιλιών με τις Βρυξέλλες», σημείωσε νωρίτερα ο Τζέρεμι Κόρμπιν, επικεφαλής του Εργατικού Κόμματος, σε ανακοίνωση του.

«Η κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι η συμφωνία της Τερέζα Μέι είναι τόσο καταστροφική που έχει κάνει το απελπισμένο βήμα να καθυστερήσει την ψηφοφορία της την τελευταία στιγμή», προσθέτει.

Ιρλανδία: Η Βρετανία δεν μπορεί να ανοίξει ξανά κεφάλαια της συμφωνίας

Η Βρετανία δεν μπορεί να επαναδιαπραγματευτεί μερικώς τη συμφωνία αποχώρησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία συμφώνησε η Τερέζα Μέι, αν και κάποια διευκρίνιση θα μπορούσε να είναι πιθανή, σημειώνει ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας.

«Η συμφωνία αποχώρησης, συμπεριλαμβανομένου του ιρλανδικού backstop (του εναλλακτικού μηχανισμού ασφαλείας για τα ιρλανδικά σύνορα), είναι η μόνη συμφωνία στο τραπέζι. Δεν είναι δυνατό να ανοίξει ξανά οποιοδήποτε τμήμα αυτής της συμφωνίας χωρίς να ανοίξουν ξανά όλα τα ζητήματα», προσθέτει ο Λίο Βάραντκαρ, σύμφωνα με το Reuters.

«Δεν έχω πρόβλημα με δηλώσεις που διευκρινίζουν τι υπάρχει στη συμφωνία αποχώρησης αλλά καμία διευκρινιστική δήλωση δεν μπορεί να έρθει σε αντίθεση με αυτά που βρίσκονται στη συμφωνία αποχώρησης», απάντησε, ερωτηθείς εάν το Δουβλίνο θα υποστήριζε μία δήλωση από την ΕΕ που να ξεκαθαρίζει τα ζητήματα γύρω από το θέμα των ιρλανδικών συνόρων.

DUP: Νέα διαπραγμάτευση ή αντικατάσταση της Μέι από κάποιον που μπορεί, να βάλει τάξη

Το κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει τους Συντηρητικούς της Μεγάλης Βρετανίας σημειώνει ότι η πρωθυπουργός πρέπει να επαναδιαπραγματευτεί το «διαζύγιο» του Brexit ή να αντικατασταθεί από κάποιον που να έχει τη βούληση να αλλάξει πορεία.

«Αυτό που η (ΕΕ) πρέπει να αντιμετωπίσει είναι ή κάποιος που πρόκειται να κάνει σαφές ότι είμαστε προετοιμασμένοι να αποχωρήσουμε ή μία διαφορετική Τερέζα Μέι που θα το ξεκαθαρίσει», τόνισε ο αναπληρωτής επικεφαλής του DUP, Nigel Dodds, μιλώντας στην τηλεόραση του BBC.

«Εάν κάποιος χρειάζεται περαιτέρω μάθημα ή επίδειξη του πώς να μη διαπραγματεύεται, ας κοιτάξει το σημερινό χάλι της κυβέρνησης στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου αναγκάζεται να αποσύρει μία ψηφοφορία σε κάτι που έλεγε ότι ήταν ο μόνος δρόμος προς τα μπρος».

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας θα στήριζε πρόταση δυσπιστίας κατά της Μέι

Το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας (SNP) θα στηρίξει μία κίνηση του Εργατικού Κόμματος για άρση εμπιστοσύνης έναντι της Πρωθυπουργού, σημείωσε η επικεφαλής του, Νίκολα Στέρτζον, σύμφωνα με το Reuters.

«Εάν οι Εργατικοί, ως αξιωματική αντιπολίτευση, καταθέσουν πρόταση δυσπιστίας σε αυτή την ανίκανη κυβέρνηση αύριο, το SNP θα την υποστηρίξει και μετά θα μπορέσουμε να δουλέψουμε μαζί για να δώσουμε στον κόσμο την ευκαιρία να σταματήσουμε το Brexit σε μία άλλη ψηφοφορία. Αυτό το χάλι δεν μπορεί να συνεχιστεί –οπότε τι λέτε;», υπογραμμίζει μέσω Twitter.

Η Βρετανία μπορεί ελεύθερα να ανακαλέσει μονομερώς το Brexit

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε ότι η Βρετανία μπορεί να ανακαλέσει μονομερώς την κοινοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για το Brexit.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί ελεύθερα να ανακαλέσει μονομερώς τη γνωστοποίηση της πρόθεσής του για αποχώρηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται στην απόφαση, όπως μεταδίδει το Reuters.

Μία ομάδα Σκωτσέζων βουλευτών αναζητούσε νομική λύση στο εάν και κατά πόσο το αίτημα του Ηνωμένου Βασιλείου υπό το Άρθρο 50 για να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ενωση θα μπορούσε μονομερώς να ανακληθεί, πριν από τη διορία για την έξοδο από το μπλοκ (29 Μαρτίου 2019).

Το Άρθρο 50 επιτρέπει σε μία χώρα να ενεργοποιήσει τη διαδικασία που τη βγάζει εκτός της πολιτικής και οικονομικής ένωσης. Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι το επικαλέστηκε τον Μάρτιο του 2017.

Ο νομικός σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου εξέδωσε την προηγούμενη Τρίτη μία μη δεσμευτική γνώμη υπέρ της μονομερούς ακύρωσης του Άρθρου 50.

Η πρώτη αντίδραση της βρετανικής κυβέρνησης ήρθε μέσω Γκόουβ: «Δεν θέλουμε να μείνουμε στην ΕΕ. Θα φύγουμε στις 29 Μαρτίου». Πρόσθεσε ωστόσο ότι «μπορούμε να βελτιώσουμε τη συμφωνία αποχώρησης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v