Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντράγκι: Τέλος στο QE παρά τα σύννεφα στην ευρωζώνη

Η ΕΚΤ έβαλε οριστικά τέλος στο QE παρά την παραδοχή Ντράγκι για αυξημένα ρίσκα στο outlook της ανάπτυξης. Διαβεβαίωσε πως οι επανεπενδύσεις θα προσφέρουν την απαιτούμενη νομισματική τόνωση. Σταθερά ως το τέλος του καλοκαιριού του 2019 τα επιτόκια.

Ντράγκι: Τέλος στο QE παρά τα σύννεφα στην ευρωζώνη

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα συνεχίζει να αναμένει ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά χαμηλά επίπεδα τουλάχιστον ως το πέρας του καλοκαιριού του 2019 και μέχρι να διασφαλιστεί η σύγκλιση προς τον στόχο για τον πληθωρισμό, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. 

Ο ίδιος τόνισε πως οι αγορές στοιχείων ενεργητικού θα λήξουν τον Δεκέμβριο του 2018, αλλά την ίδια στιγμή η ΕΚΤ έχει ενισχύσει τη μελλοντική καθοδήγηση για την επανεπένδυση των κερδών από τα ομόλογα. 

«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να επανεπενδύουμε, πλήρως, τις πληρωμές κεφαλαίου από την ωρίμανση των τίτλων που αγοράστηκαν από το πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού για παρατεταμένη χρονική περίοδο, μετά την ημερομηνία στην οποία θα αρχίσουμε να ανεβάζουμε τα επιτόκια της ΕΚΤ και σε κάθε περίπτωση για όσο καιρό χρειαστεί», υπογράμμισε. 

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, ο κ. Ντράγκι σημείωσε πως αν η ΕΚΤ ήθελε να θέσει μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο για τη διάρκεια των επανεπενδύσεων, θα το είχε κάνει. Πρόσθεσε επίσης πως η απόφαση σχετικά με τις επανεπενδύσεις ήταν ομόφωνη.

Ο κ. Ντράγκι διευκρίνισε επίσης ότι η ΕΚΤ θα προσαρμόσει σταδιακά το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων, ώστε να το ευθυγραμμίσει με την ποσότητα του κεφαλαίου που έχει καταβάλει κάθε χώρα στην ΕΚΤ.

Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει υπό το QE περισσότερα γαλλικά, ιταλικά και ισπανικά ομόλογα από αυτά που προβλέπονται με βάση τη συμμετοχή της κάθε χώρας στο κεφάλαιο της ΕΚΤ, το λεγόμενο «κεφαλαιακό κλειδί».

Παράλληλα, ο κ. Ντράγκι παρουσίασε τις νέες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για την ανάπτυξη, οι οποίες ήταν ελαφρώς χαμηλότερες από αυτές του Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, η ΕΚΤ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,9% το 2018 και 1,7% το 2019, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2% και 1,8% αντίστοιχα. 

Προειδοποίησε επίσης ότι τα ρίσκα για το outlook της ανάπτυξης έχουν καθοδική τάση, λόγω των αβεβαιοτήτων που σχετίζονται με γεωπολιτικούς παράγοντες, την απειλή του προστατευτισμού, τις αδυναμίες στις αναδυόμενες αγορές και τη μεταβλητότητα στη χρηματοοικονομική αγορά. 

Ο κ. Ντράγκι τόνισε επίσης πως παραμένει αναγκαία η διατήρηση σημαντικού βαθμού νομισματικής τόνωσης για να στηριχτεί η περαιτέρω αύξηση των πιέσεων στις τιμές και του πληθωρισμού.

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα εργαλεία του, για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να κινείται προς τον στόχο του Διοικητικού Συμβουλίου, υποστήριξε. 

Τέλος και επίσημα το QE

Τη λήξη του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης τον Δεκέμβριο ανακοίνωσε νωρίτερα την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Παράλληλα, η ΕΚΤ ανακοίνωσε ότι ενισχύει το guidance για την επανεπένδυση των κεφαλαίων από ομόλογα που ωριμάζουν, σε νέους τίτλους χωρών της Ε.Ε.

Η ΕΚΤ σχεδιάζει να συνεχίσει να επανεπενδύει το σύνολο των πληρωμών κεφαλαίου από ομόλογα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο του προγράμματος APP και ωριμάζουν, για εκτεταμένη χρονική περίοδο, μετά και την έναρξη του κύκλου αυξήσεων των επιτοκίων, και σε κάθε περίπτωση για όσο διάστημα χρειαστεί, ώστε να διασφαλίζονται ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης και, ως έναν βαθμό, ευνοϊκής νομισματικής πολιτικής.

Σταθερά τα επιτόκια

Κατά τη σημερινή του συνεδρίαση, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αποφάσισε ότι το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε 0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.

Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το καλοκαίρι του 2019 και πάντως για όσο διάστημα χρειαστεί, προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχιση της διαρκούς σύγκλισης του πληθωρισμού προς επίπεδα κάτω αλλά πλησίον του 2% μεσοπρόθεσμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v