Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τουσκ: Μία θέση στην κόλαση για όσους προώθησαν το Brexit χωρίς σχέδιο

Με χιούμορ και ειρωνική διάθεση, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρεται στην απουσία σχεδιασμού για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, στις 29 Μαρτίου. «Θα απαλλαγούμε από αλαζόνες τραμπούκους σαν κι εσένα», απάντησε ο Φάρατζ.

Τουσκ: Μία θέση στην κόλαση για όσους προώθησαν το Brexit χωρίς σχέδιο

Στο ζήτημα της εξόδου της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση αναφέρεται -με χιούμορ- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε ανάρτησή του στο Twitter.

Ο Ντόναλντ Τουσκ γράφει: «Αναρωτιέμαι πώς θα είναι αυτή η ειδική θέση στην κόλαση, γι' αυτούς που προώθησαν το Brexit, χωρίς ένα σχέδιο για το πώς θα γίνει με ασφάλεια».

 

 

 

Φάρατζ: Θα απαλλαγούμε από αλαζόνες τραμπούκους σαν κι εσένα

Ο υπέρμαχος του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ, απάντησε στα σχόλια του Ντόναλντ Τουσκ. «Μετά το Brexit θα απαλλαγούμε από μη εκλεγμένους, αλαζόνες τραμπούκους σαν κι εσένα, και θα κυβερνάμε τη δική μας χώρα».

Πρόσθεσε, τοποθετούμενος για την «κόλαση» που τους περιμένει: «Μου φαίνεται ότι θα είναι παράδεισος».

 

Βρετανία: Αντιδράσεις από κυβέρνηση και κόμματα

Στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εκπλήρωση της απόφασης του βρετανικού λαού, έτσι ώστε να φύγουμε από την ΕΕ με συμφωνία, ήταν η απάντηση της Ντάουνινγκ Στριτ, στα σχόλια του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ μετά την συνάντηση που είχε με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό, περί «κόλασης» για όσους προώθησαν το Brexit στη Βρετανία χωρίς να έχουν συγκεκριμένο σχέδιο.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, απαντώντας σε ερώτηση κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, σχολίασε ότι «είναι ένα ερώτημα προς τον Ντ.Τουσκ κατά πόσο θεωρεί ότι βοηθάει η χρήση τέτοιας γλώσσας - αλλά εκτιμώ ότι κάτι τέτοιο ήταν δύσκολο αφού δεν δέχτηκε ερωτήσεις». Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, στη Βρετανία υπήρξε εκστρατεία για το δημοψήφισμα και ο κόσμος ψήφισε την αποχώρηση από την ΕΕ, και στην εκπλήρωση της απόφασης αυτής θα πρέπει να επικεντρωθούν όλοι, ώστε να γίνει με τάξη και με συμφωνία, που είναι προς το συμφέρον όλων.

Η επικεφαλής της ομάδας των Τόρις στην Βουλή των Κοινοτήτων Αντρέα Λίντσομ δήλωσε στο BBC ότι ο Ντ. Τούσκ «δεν έχει τρόπους» και θα πρέπει να απολογηθεί για τα σχόλιά του, τα οποία χαρακτήρισε «απαράδεκτα» και «μοχθηρά».

Ο εκπρόσωπος Τύπου για θέματα εξωτερικής πολιτικής του Εθνικού Κόμματος Σκοτίας Στίβεν Γκέτινς είπε ότι «ο πρόεδρος του Συμβουλίου περιγράφει επακριβώς το πρόβλημα» και ότι «οι τσαρλατάνοι που καθοδήγησαν την εκστρατεία του Leave δεν είχαν καν την ευθιξία να παρουσιάσουν τα σχέδιά τους πριν από την ψηφοφορία, η οποία οδήγησε στην αβεβαιότητα και την καταστροφή που αντιμετωπίζουμε τώρα».

Η πρόεδρος του κόμματος Σιν Φέιν της Β.Ιρλανδίας Μαίρη Λου Μακντόναλντ υποστήριξε τα σχόλια του Ντ. Τουσκ και απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι θα οδηγήσουν σε σκλήρυνση της στάσης των υποστηρικτών του Brexit, καθώς είναι ήδη η σκληρότερη όλων.

Σκληρή ήταν η απάντηση του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος της Β.Ιρλανδίας (DUP), το οποίο, δια του εκπροσώπου του για το Brexit Σάμι Γουίλσον, υποστήριξε ότι ο Ντ. Τουσκ είναι για μία ακόμη φορά περιφρονητικός απέναντι στην απόφαση του βρετανικού λαού, ενώ τον χαρακτήρισε «διαβολικό ευρω-μανιακό» που προσπαθεί να κρατήσει τη χώρα «δεμένη στις αλυσίδες του ελέγχου και της γραφειοκρατίας της ΕΕ».

Παραμένει το «όχι» σε νέα διαπραγμάτευση της Συμφωνίας

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε ότι έχει εγκαταλείψει τις ελπίδες να σταματήσει το Brexit και δήλωσε σήμερα ότι η προτεραιότητα του είναι τώρα να αποφευχθεί ένα «φιάσκο» σε 50 ημέρες, εάν η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς μια συμφωνία.

Ελπίζει ότι η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη με «ρεαλιστικές προτάσεις» για το πώς να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit καθώς η ΕΕ δεν θα ανοίξει εκ νέου τη συμφωνία του Brexit.

Μιλώντας σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Λίο Βαράντκαρ ύστερα από τις συνομιλίες που είχαν στις Βρυξέλλες, επανέλαβε ότι η στάση της ΕΕ είναι πως πρέπει να διατηρηθεί στη συμφωνία αποχώρησης το λεγόμενο backstop για τα ιρλανδικά σύνορα.

Ο Βαράντκαρ δήλωσε ότι η συμφωνία του Brexit, που έχει απορριφθεί από το βρετανικό κοινοβούλιο, ήταν «η καλύτερη δυνατή». Δήλωσε ότι η πρόσφατη πολιτική αστάθεια στη Βρετανία αποτελεί μια ακόμα απόδειξη της αναγκαιότητας του backstop.

Μέι: Να μην παγιδευτούμε στο backstop

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα μεταβεί στις Βρυξέλλες την Πέμπτη, όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπός της, ο οποίος δήλωσε ότι στις επαφές της θα μεταφέρει νέες προτάσεις που θα αφορούν το backstop -τη νομικά δεσμευτική πολιτική ασφαλείας, που διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξουν «σκληρά» σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Ιρλανδίας, οποιοδήποτε και αν είναι το αποτέλεσμα των μελλοντικών συνομιλιών ανάμεσα σε Ηνωμένο Βασίλειο και Ευρωπαϊκή Ενωση.

Η γενικότερη ιδέα είναι να διασφαλίζεται ότι η Βρετανία δεν θα μείνει στο backstop και γι' αυτό θα προταθεί χρονικός περιορισμός ή η δημιουργία ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει τη μονομερή αποχώρησή της από το δίχτυ ασφαλείας.

Επίσης, αναμένεται να περιληφθεί στις προτάσεις η αντικατάσταση του backstop με εναλλακτικές τελωνειακές διευθετήσεις, ώστε να αποφευχθεί το σκληρό σύνορο στην Ιρλανδία, κάτι το οποίο ήδη επεξεργάζεται η ομάδα εργασίας που συστήθηκε χθες.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά η Μέι στους υπουργούς, στόχος είναι «να μην παγιδευτούμε επ' αόριστον στο ιρλανδικό backstop».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v