Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάουνινγκ Στριτ: Η Μέι θα πάει σε τρίτη ψηφοφορία μόνο αν είναι σίγουρη για νίκη

Οι σύμμαχοι της Βρετανίδας πρωθυπουργού πιστεύουν ότι εάν το DUP στηρίξει τη συμφωνία, θα πεισθούν και οι «αντάρτες» του κόμματός της και θα προχωρήσει μία τρίτη ψηφοφορία για τη συμφωνία αποχώρησης στη Βουλή, αυτή την εβδομάδα.

Ντάουνινγκ Στριτ: Η Μέι θα πάει σε τρίτη ψηφοφορία μόνο αν είναι σίγουρη για νίκη

Τις ελπίδες της για στήριξη της συμφωνίας του Brexit στο Δημοκρατικό Ενωτικό Kόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας (DUP) εναποθέτει η Τερέζα Μέι.

Όπως μεταδίδουν οι Finanacial Times, η Βρετανίδα πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε τρίτη ψηφοφορία για τη Συμφωνία Αποχώρησης αύριο ή την Τετάρτη, μετά τις δύο προηγούμενες ήττες που δέχθηκε από τους Ευρωσκεπτικιστές Συντηρητικούς Βουλευτές  και τους 10 βουλευτές του DUP.

Το DUP έχει ζητήσει νομικά δεσμευτικές αλλαγές στη Συμφωνία Αποχώρησης. Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι αναμένεται να του προταθεί μια αναθεωρημένη εκδοχή του ιρλανδικού backstop, η οποία θα έχει ως στόχο την αποφυγή σκληρών συνόρων στο νησί της Ιρλανδίας -ενώ θα προσφέρει εγγυήσεις ότι οι κανονισμοί της ΕΕ που εφαρμόζονται στη Βόρεια Ιρλανδία θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι σύμμαχοι της Μέι πιστεύουν ότι εάν το DUP ανακοινώσει την πρόθεσή του να στηρίξει τη συμφωνία, θα πεισθούν και οι «αντάρτες» του κόμματός της και θα προχωρήσει μία ακόμη ψηφοφορία στη Βουλή των Κοινοτήτων αυτή την εβδομάδα.

Η Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσε ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να συνομιλούν με το DUP τη Δευτέρα, ενώ η κυβέρνηση δεν θα προβεί σε νέα ψηφοφορία, εκτός και αν έχει «υψηλό βαθμό εμπιστοσύνης για νίκη σε αυτή».

Το σχέδιο θα πάει στη Βουλή αυτή την εβδομάδα, μόνο εάν έχει αρκετή υποστήριξη, σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας Φίλιπ Χάμοντ

Mε μπλόκο απειλεί τρίτη ψηφοφορία ο πρόεδρος της Βουλής

H βρετανική κυβέρνηση πρέπει να καταθέσει διαφορετική πρόταση προς ψήφιση από αυτήν που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα, να θέλει να γίνει νέα ψηφοφορία για το Brexit, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μπέκροου.

Ο κ. Μπέκροου, ο οποίος είναι αυτός που θα λάβει την τελική απόφαση για το αν η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι μπορεί να ζητήσει για τρίτη φορά από τους βουλευτές να περάσουν τη συμφωνία της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να καταθέσει την ίδια πρόταση ξανά.

«Αυτό είναι το συμπέρασμα μου. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να φέρει μια νέα πρόταση που δεν είναι η ίδια, ούτε ουσιωδώς η ίδια, με εκείνη που κατέθεσε στις 12 Μαρτίου στη Βουλή, τότε αυτό θα ήταν απόλυτα νόμιμο» σημείωσε σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτό που δεν μπορεί να κάνει η κυβέρνηση είναι να καταθέσει ξανά στη Βουλή των Κοινοτήτων την ίδια πρόταση ή ουσιωδώς την ίδια πρόταση με εκείνη της περασμένης εβδομάδας η οποία απορρίφθηκε με 149 ψήφους» υπογράμμισε ο ίδιος.

Ποιες χώρες θα είναι τα μεγαλύτερα θύματα ενός άτακτου Brexit

Σε περίπτωση που η Βρετανία αποχωρήσει χωρίς μία συμφωνία, άτακτα, από την ΕΕ, το κόστος για την Ευρώπη σύμφωνα με πρόσφατες εκτιμήσεις του ΔΝΤ θα φθάσουν τα 221,3 δισ. δολάρια, με παράλληλες απώλειες του 0,7% των θέσεων εργασίας στην ήπειρο (δηλ. πάνω από ένα εκατ. εργαζομένους). Όμως, σύμφωνα με μία πρόσφατη έκθεση του Πανεπιστημίου του Ρότερνταμ για τις επιπτώσεις του Brexit στην ΕΕ, προβλέπει πως οι περιοχές της ηπείρου που θα ανακάμψουν συντομότερα από το «σοκ» αυτό θα είναι ακριβώς εκείνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. 

Στην έκθεση με τίτλο «Η διαίρεση της Ευρώπης; Οικονομική έκθεση στο Brexit περιοχών και χωρών από τις δύο πλευρές της Μάγχης» (Τhe continental divide? Economic exposure to Brexit in regions and countries on both sides of The Channel), τονίζεται πως το δεύτερο θύμα μετά τη Βρετανία που θα πληγεί από μία έξοδό της χωρίς συμφωνία, είναι οι περιοχές της Ιρλανδίας, οι οποίες θα εκτεθούν στα οικονομικά αποτελέσματα του Brexit στο ίδιο επίπεδο με τις λιγότερο πληγείσες βρετανικές περιοχές, δηλ. το Λονδίνο και τη Βόρεια Σκωτία.

Στη συνέχεια, κι αυτό αποτελεί έκπληξη, οι επόμενες περιοχές που θα πληγούν από το διαζύγιο Βρετανίας και Ευρώπης είναι οι εξαγωγικές περιοχές της νότιας Γερμανίας, με απώλειες περίπου στο ένα τρίτο των βρετανικών και του μισού των ιρλανδικών περιοχών. 

Εάν κάποιος θα ήθελε να ιχνογραφήσει τον χάρτη των περιοχών που θα πληγούν περισσότερο από την έξοδο της Βρετανίας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, θα παρατηρούσε πως εκείνες που θα κληθούν να πληρώσουν μεγαλύτερο τίμημα είναι εκείνες στη Βορειοδυτική Ευρώπη: οι γερμανικές κινδυνεύουν να απολέσουν περί το 4,5 με 6,4% του ΑΕΠ τους, οι ολλανδικές το 3,5 με 5%, οι βελγικές το 2,8 με 4% και τέλος, οι γαλλικές το 1,8 με 2,7% του ΑΕΠ τους. Η χρονική δυναμική των απωλειών αυτών θα εξαρτηθεί άμεσα από τις συμφωνίες για τη μετάβαση στο Brexit, αλλά σύμφωνα και με το ΔΝΤ, θα απαιτηθούν 5 με 10 χρόνια έως ότου φθάσουν στο ανώτατο όριό τους οι επιπτώσεις από τη διαδικασία αυτή. 

Η έκθεση του γερμανικού ΑΕΠ στον κίνδυνο Brexit κατά την ολλανδική έκθεση φθάνει στο 5% του ΑΕΠ της, εκείνη της Ολλανδίας στο 4%, του Βελγίου στο 3,5%. Λιγότερο εκτεθειμένες είναι η Γαλλία, η Ισπανία κι η Ιταλία, με 2%, 0,7% και 0,5% του ΑΕΠ τους αντίστοιχα. Τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη βρίσκονται σε επίπεδα μικρότερα του γαλλικού. 

Όμως και στο εσωτερικό της κάθε χώρας υπάρχουν αξιοσημείωτες διαφορές, ανάλογα με τις παραγωγικές ζώνες που αναμένεται να πληγούν από το Brexit: φερειπείν, η περισσότερο πληγείσα στη Γερμανία είναι αυτή της Στουτγάρδης, στην Ολλανδία, η Ζηλανδία και η βαλωνική Μπραμπάντ στο Βέλγιο. Όλες τους με πολύ στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με τη Βρετανία και οι οποίες θα υποστούν τις μεγαλύτερες απώλειες σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί συμφωνία με το ΗΒ. Απεναντίας ορισμένες περιοχές στην Ανατολική Γερμανία εμφανίζουν πολύ μικρότερη πιθανότητα, κάτω του μέσου όρου, να πληγούν από μία άτακτη έξοδο. 

Τα στοιχεία τούτα είναι σαφώς γνωστά στις Βρυξέλλες. Ωστόσο, οι ερευνητές του Ρότερνταμ υπολόγισαν πως σε περίπτωση που το Brexit πραγματοποιηθεί χωρίς συμφωνία, ο κίνδυνος για τη βρετανική οικονομία είναι 4,6 φορές μεγαλύτερος από αυτόν που υπολογίζεται για τις ευρωπαϊκές χώρες, με εξαίρεση την Ιρλανδία. Κατά συνέπεια, μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με την ΕΕ είναι πολύ πιο σημαντική για τη Βρετανία, απ' όσο για τα υπόλοιπα κράτη της Ένωσης. 

Ίσως αυτός είναι ο λόγος που στις 13 Μαρτίου οι Βρετανοί βουλευτές, που προηγουμένως είχαν απορρίψει το σχέδιο συμφωνίας της πρωθυπουργού Τερέζας Μέι με την ΕΕ, καταψήφισαν επίσης την πρόταση για άτακτη αποχώρηση. 

Ο χάρτης της Ευρώπης είναι σαφής: από τη μία πλευρά, βρίσκονται οι πιο ανεπτυγμένες ζώνες της βόρειας Ευρώπης που έχουν στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη βρετανική οικονομία, ενώ από την άλλη, η νότιες και ανατολικές περιοχές της ΕΕ είναι λιγότερο εκτεθειμένες.

Μολαταύτα και εις πείσμα των στοιχείων που υποδεικνύουν ότι η Γερμανία, η Ολλανδία, το Βέλγιο και η Ιρλανδία είναι οι χώρες που θα πρέπει να ενδιαφέρονται περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη για την επίτευξη μίας καλής συμφωνίας με τη Βρετανία, το Βερολίνο βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, μαζί με το Παρίσι, των κυβερνήσεων που υποστηρίζουν μία «σκληρή στάση» απέναντι στο Λονδίνο.

Ίσως ο μόνος λόγος που υπαγορεύει αυτή τη σκληρή στάση του Βερολίνου είναι ο φόβος μην τυχόν μιμηθούν τη Βρετανία και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και η βαθύτερη ανάγκη να προστατευθεί η συνοχή και η ενότητα της ευρωπαϊκής εσωτερικής αγοράς, που αποτελεί το πραγματικό θεμέλιο της δομής της ΕΕ. 

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ,  η ολλανδική μελέτη εστιάζεται όχι στα ποιοτικά χαρακτηριστικά αλλά μόνο στις επιπτώσεις στις εμπορικές σχέσεις και δεν εξετάζονται, για παράδειγμα, οι νομικές επιπτώσεις του Brexit, που θα έχει καταιγιστικές συνέπειες σε μία σειρά από τομείς όπως τη ναυτιλία, την τροφοδοσία και τις φορτοεκφορτώσεις πλοίων, την αγορά ενέργειας και το σύστημα υγείας.

Στο σημείο αυτό, οι Ολλανδοί ερευνητές καταλήγουν στη συμπερασματική υπόθεση πως «η έκθεση του Ηνωμένου Βασιλείου θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη από τις πτυχές που θίγει η παρούσα μελέτη».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v