Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πυρά από Τερέζα Μέι κατά των βουλευτών για το Brexit

Η μη αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη» ζημιά στην εμπιστοσύνη προς την πολιτική κουλτούρα της Βρετανίας, υποστηρίζει η πρωθυπουργός. Ναι σε παράταση αλλά υπό όρους το μήνυμα που έστειλαν οι Βρυξέλλες.

Πυρά από Τερέζα Μέι κατά των βουλευτών για το Brexit

Η καθυστέρηση του Brexit αποτελεί «ζήτημα μεγάλης προσωπικής απογοήτευσης» δήλωσε η βρετανίδα πρωθυπουργός, Τερέζα Μέι, σε τηλεοπτικό διάγγελμα που απηύθυνε προς τους Βρετανούς πολίτες, μετά τις σημερινές εξελίξεις και την επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, με την οποία ζητά από την ΕΕ την παράταση του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου.

Απευθύνθηκε προσωπικά στους Βρετανούς πολίτες λέγοντας ότι: «εσείς, οι πολίτες κουραστήκατε από τις εσωτερικές διαμάχες, κουραστήκατε από τα πολιτικά παιχνίδια. Είμαι στο πλευρό σας», ενώ τόνισε ότι έφερε την καλύτερη δυνατή διαπραγματεύσιμη συμφωνία και κατηγόρησε τους βουλευτές για την αποτυχία λήψης απόφασης.

Η Τερέζα Μέι, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, επανέλαβε ότι η μη αποχώρηση από την ΕΕ θα προκαλέσει «ανεπανόρθωτη» ζημιά στην εμπιστοσύνη προς την πολιτική κουλτούρα της Βρετανίας. Το κοινοβούλιο, είπε, «έκανε ότι ήταν δυνατό» για να αποφύγει να πάρει μία απόφαση εάν θέλει να φύγει με συμφωνία, χωρίς συμφωνία ή να μην φύγει καθόλου.

«Αυτό που όλοι οι βουλευτές ήταν πρόθυμοι να πουν είναι το τι δεν θέλουν. Ελπίζω να βρουν έναν τρόπο να υποστηρίξουν την συμφωνία που διαπραγματεύτηκα με την ΕΕ. Θα συνεχίσω να εργάζομαι μέρα και νύχτα για να εξασφαλίσω την υποστήριξη των συναδέλφων μου, του DUP και άλλων σε αυτή την συμφωνία. Αλλά δεν είμαι έτοιμη να καθυστερήσω το Brexit πέρα από τις 30 Ιουνίου» είπε.

Πρόσθεσε ότι μία μακρά παράταση θα σήμαινε ότι «θα πρέπει να σας ζητήσω να ψηφίσετε στις ευρωεκλογές» σχεδόν τρία χρόνια αφότου οι πολίτες ψήφισαν την αποχώρηση από την ΕΕ, είπε και χαρακτήρισε την συμμετοχή στις ευρωεκλογές «διχαστική» την στιγμή που «η χώρα χρειάζεται απεγνωσμένα ένωση».

Συνάντηση της Μέι με τους επικεφαλής των κομμάτων αντιπολίτευσης

Λίγο πριν το διάγγελμά της, η βρετανίδα πρωθυπουργός συναντήθηκε με τους επικεφαλής των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στο γραφείο της στην Βουλή, με σκοπό να συζητήσει μαζί τους την επιστολή της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, για την καθυστέρηση του Brexit.

Η Τερέζα Μέι πρότεινε να διεξαχθεί την Δευτέρα η τρίτη κρίσιμη ψηφοφορία για την συμφωνία αποχώρησης, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει σε αίτημα για την ανάκληση του άρθρου 50 σε περίπτωση που απορριφθεί και πάλι η συμφωνία. Υπονόησε, ωστόσο, ότι θα επιτρέψει τη διεξαγωγή ενδεικτικών ψηφοφοριών στο κοινοβούλιο για την ανάδειξη μιας πρότασης που θα έχει την υποστήριξη του Σώματος.

Ωστόσο, η συνάντηση κρίθηκε μάλλον αποτυχημένη, από τους ίδιους τους παριστάμενους, καθώς η Τερέζα Μέι επανέλαβε στους συμμετέχοντες την θέση της για την συμφωνία αποχώρησης, χωρίς να λάβει σοβαρά υπόψιν τις εναλλακτικές που της προτάθηκαν, ενώ ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν, αποχώρησε πριν καν ξεκινήσει η συζήτηση.

Εκπρόσωπος του Εργατικού κόμματος δήλωσε ότι «δεν επρόκειτο για τη συνάντηση που είχε συμφωνηθεί και οι όροι παραβιάστηκαν» και ότι «η Ντάουνινγκ Στριτ βρίσκεται σε τέτοιο χάος που δεν μπόρεσε να διαχειριστεί την δική της πρόταση για συνάντηση. Βρισκόμαστε σε συζητήσεις για τη διεξαγωγή διμερούς συνάντησης με την πρωθυπουργό, όπως πρότεινε ο Τζέρεμι Κόρμπιν». Πάντως, αμέσως μετά την αποχώρηση του ηγέτη του Εργατικού κόμματος, ξέσπασε καταιγίδα μηνυμάτων στο twitter - μεταξύ άλλων και από παριστάμενους στην συνάντηση - που υποστήριζαν ότι η αποχώρησή του οφείλεται στην συμμετοχή μελών της Ανεξάρτητης Ομάδας.

Ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατών, Βινς Κέιμπλ, και ο εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Ομάδας, Τσούκα Ουμούνα, σχολίασαν ότι «είναι μάλλον περίεργος ο τρόπος συμπεριφοράς σε μία εθνική κρίση».

Το μήνυμα Τουσκ

Μια σύντομη παράταση της διορίας του Brexit είναι εφικτή, τόνισε την Τετάρτη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, λέγοντας πως συζήτησε με την Βρετανίδα πρωθυπουργό Τερέζα Μέι την πρόταση της για παράταση του Άρθρου 50 ως τις 30 Ιουνίου.

Ο κ. Τουσκ τόνισε ωστόσο πως οποιαδήποτε βραχυπρόθεσμη καθυστέρηση του Brexit πρέπει να έχει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας αποχώρησης στην οποία κατέληξε η κα. Μέι με τις Βρυξέλλες.

Υπενθυμίζεται πως η συμφωνία της κα. Μέι έχει απορριφθεί ήδη δύο φορές από το κοινοβούλιο. Η βρετανική κυβέρνηση ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία για τρίτη φορά, αλλά ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων, Τζον Μέκροου, είχε «μπλοκάρει» τη διαδικασία. 

Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε πάντως πως παραμένουν ακόμα ερωτήματα σχετικά με τη διάρκεια που θα έχει η παράταση. «Η πρόταση της πρωθυπουργού Μέι για την 30η Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματα της, δημιουργεί μια σειρά από ερωτήματα νομικής και πολιτικής φύσης» επισήμανε. 

Παράλληλα, υποστήριξε πως δεν χρειάζεται έκτακτη σύγκληση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να εγκριθεί η μετάθεση της διορίας για το Brexit, αλλά μπορεί να επιτευχθεί μέσω μιας γραπτής διαδικασίας. 


Η επιστολή Τουσκ στους «27» για την αναβολή του Brexit

Eπιτρέψτε μου να ξεκινήσω με το Brexit, το οποίο θα είναι το πρώτο θέμα των συζητήσεών μας», αναφέρει ο Τουσκ στην επιστολή του, σύμφωνα με το real.gr.

«Σήμερα έλαβα μια επιστολή από την πρωθυπουργό Μέι, με την οποία απευθύνει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δύο αιτήματα: να εγκρίνει τη λεγόμενη συμφωνία του Στρασβούργου μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και Κομισιόν και να παρατείνει την περίοδο του άρθρου 50 μέχρι τις 30 Ιουνίου 2019», ανακοινώνει.

«Υπό το πρίσμα των διαβουλεύσεων που διεξάγω τις τελευταίες ημέρες, πιστεύω ότι θα μπορούσαμε να εξετάσουμε μια σύντομη παράταση υπό τον όρο της θετικής ψηφοφορίας σχετικά με τη Συμφωνία Απόσυρσης στη Βουλή των Κοινοτήτων", προτείνει στους 27 ο Πρόεδρος και διευκρινίζει ότι "το ερώτημα παραμένει ανοικτό ως προς τη διάρκεια μιας τέτοιας παράτασης».

«Η πρόταση της Πρωθυπουργού Μέι για την 30η Ιουνίου, η οποία έχει τα πλεονεκτήματά της, δημιουργεί μια σειρά ζητημάτων νομικού και πολιτικού χαρακτήρα», σημειώνει και προτρέπει: «θα τα συζητήσουμε αύριο λεπτομερώς».

«Όταν πρόκειται για την έγκριση της συμφωνίας του Στρασβούργου, πιστεύω ότι αυτό είναι δυνατό και κατά τη γνώμη μου δεν δημιουργεί κινδύνους. Ειδικά για να βοηθηθεί η διαδικασία επικύρωσης στο Ηνωμένο Βασίλειο», συμπληρώνει ο Πρόεδρος Τουσκ.

Συνεχίζει δε λέγοντας «προς το παρόν δεν προβλέπω έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Εάν επρόκειτο να εγκρίνετε τις συστάσεις μου και εάν υπάρξει θετική ψήφος στη Βουλή των Κοινοτήτων την επόμενη εβδομάδα, θα μπορούσαμε να ολοκληρώσουμε και να επισημοποιήσουμε την απόφαση για την επέκταση χρησιμοποιώντας τη γραπτή διαδικασία».

«Ακόμη και αν η ελπίδα για μια τελική επιτυχία μπορεί να φαίνεται αδύναμη, ή ακόμη και απατηλή, και παρόλο που η κούραση του Brexit γίνεται ολοένα και περισσότερο ορατή και δικαιολογημένη, δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε την αναζήτηση - μέχρι την τελευταία στιγμή - μιας θετικής λύσης, φυσικά χωρίς το άνοιγμα της Συμφωνίας Αποχώρησης», σημειώνει και τονίζει ότι «έχουμε αντιδράσει με υπομονή και καλή θέληση σε πολλές περιόδους γεγονότων και είμαι βέβαιος ότι και τώρα θα έχουμε την ίδια υπομονή και καλή θέληση σε αυτό το πιο κρίσιμο σημείο αυτής της διαδικασίας», καταλήγει σχετικά με το brexit.

Η υπόλοιπη ατζέντα

Σε ό,τι αφορά την υπόλοιπη ατζέντα ο Πρόεδρος αναφέρει: «πέρα από το Brexit θα εξετάσουμε επίσης τα πιο μακροπρόθεσμα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε καθώς σε έναν πιο ασταθή κόσμο, αναστατωμένο από νέες παγκόσμιες, τεχνολογικές και περιβαλλοντικές πραγματικότητες, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μόνο μαζί μπορούμε να θέσουμε τη δική μας πορεία και να υπερασπιστούμε τα στρατηγικά συμφέροντα της Ένωσης».

«Αυτό ισχύει είτε μιλάμε για την ενίσχυση της οικονομικής μας βάσης, την καταπολέμηση αθέμιτων πρακτικών ή την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής" και ως εκ τούτου, θα συζητήσουμε πώς να χρησιμοποιήσουμε όλους τους μοχλούς που έχουμε στη διάθεσή μας για να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των πολιτών και των εταιρειών μας», σημειώνει ο Ντ.Τουσκ.

«Η Κίνα είναι βασικός παγκόσμιος παράγοντας σε όλα αυτά τα θέματα. Θα έχουμε μια εις βάθος ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την κατεύθυνση των συνολικών μας σχέσεων με την Κίνα, ενόψει της προσεχούς διάσκεψης κορυφής ΕΕ-Κίνας", τονίζει. "Στην Ουκρανία, πέντε χρόνια μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας για ουκρανική κυριαρχία και θα εγκρίνουμε συμπεράσματα υπενθυμίζοντας την αποφασιστικότητά μας», αναφέρει.

«Τέλος, ο καθορισμός της δικής μας πορείας σημαίνει επίσης την προστασία των δημοκρατιών μας από τη χειραγώγηση και την παρέμβαση από εντός και εκτός της ΕΕ. Θα επιστρέψουμε στις προσπάθειες για την καταπολέμηση της απειλής της παραπληροφόρησης και για την προστασία των εκλογών σε ολόκληρη την ΕΕ», τονίζει.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v