Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιταλία: Συμφωνία με Ε.Ε. για αποζημίωση τραπεζικών μετόχων από «bail-in»

Επιστροφή χρημάτων σε μετόχους και ομολογιούχους οι οποίοι υπέστησαν απώλειες σε διασώσεις τραπεζών προβλέπει συμφωνία της ιταλικής κυβέρνησης με τις Βρυξέλλες σύμφωνα με το Reuters.

Ιταλία: Συμφωνία με Ε.Ε. για αποζημίωση τραπεζικών μετόχων από «bail-in»

Η ιταλική κυβέρνηση και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχουν καταλήξει σε προκαταρκτική συμφωνία για την αποζημίωση κάποιων επενδυτών οι οποίοι αγόρασαν μετοχές χρεοκοπημένων τραπεζών, δήλωσε στο Reuters Ιταλός αξιωματούχος.

Με βάση τους κανόνες που επέβαλε η Ευρωπαϊκή Ένωση για το «bail-in» το 2016, το βάρος για τις διασώσεις τραπεζών επωμίζονται οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των τραπεζικών ιδρυμάτων και όχι οι φορολογούμενοι.

Στην Ιταλία, οι μέτοχοι, πρωτίστως, αλλά και ομολογιούχοι των τραπεζών που διασώθηκαν μετά το 2016, συμπεριλαμβανομένης της Monte dei Paschi, συνεισέφεραν για την αναδιάρθρωση των τραπεζών στις οποίες είχαν επενδύσει.

Αλλά με βάση τη νέα προκαταρκτική συμφωνία ανάμεσα στις Βρυξέλλες και τη Ρώμη, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι των χρεοκοπημένων ιταλικών τραπεζών μπορούν να διεκδικήσουν τα χρήματα τους πίσω, σημείωσε ο Ιταλός αξιωματούχος.

«Η Επιτροπή βρίσκεται σε εποικοδομητικές επαφές με την Ιταλία για τα προτεινόμενα μέτρα» ανέφερε ο επίτροπος της Ε.Ε. για χρηματοοικονομικά θέματα, Βλάντις Ντομπρόβσκις.

H συμφωνία προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι μέτοχοι με ετήσιο εισόδημα χαμηλότερο των 35.000 ευρώ και περιουσία κάτω των 100.000 ευρώ θα αποζημιωθούν αυτόματα για τις απώλειες από τις τραπεζικές διασώσεις, υποστήριξε ο αξιωματούχος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v