Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλές στην ανεξαρτησία κεντρικών τραπεζών βλέπει η Fitch

Καμπανάκι από τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης για τις πολιτικές πιέσεις που απειλούν την ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών. Η σημασία και ο πειρασμός των ισχυρών ισολογισμών.

Απειλές στην ανεξαρτησία κεντρικών τραπεζών βλέπει η Fitch

Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θέτει προκλήσεις στην ανεξαρτησία των κεντρικών τραπεζών σε έναν αριθμό χωρών, υποστηρίζει σε ανάλυσή της η Fitch. Η επισήμανση του αμερικανικού οίκου αφορά τόσο αναπτυσσόμενες όσο και αναπτυγμένες, όπου οι ισχυροί ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών τραβούν την προσοχή των πολιτικών.

Η Fitch εκφράζει την πεποίθηση πως οι επενδυτές πρέπει να λαμβάνουν υπόψιν τις ενδεχόμενες επιπτώσεις από την αυξανόμενη πίεση που μπορεί να ασκήσει το πολιτικό σύστημα ώστε «να υποστηριχθεί η οικονομική ανάπτυξη ενδεχομένως με μη συμβατικά μέσα», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει. 

Η Fitch υπογραμμίζει τη σημασία που έχει για τις κεντρικές τράπεζες η εμπιστοσύνη που δείχνει σε αυτές το επενδυτικό κοινό και σχολιάζει πως αυτή η εμπιστοσύνη βασίζεται στους ισχυρούς ισολογισμούς και στη σωφροσύνη που διέπει τη διαχείριση των οικονομικών στοιχείων τους. Το γεγονός ότι σε ορισμένες χώρες διαπιστώνεται η ύπαρξη ισολογισμών που είναι ισχυροί για τις κεντρικές τράπεζες αλλά αδύναμοι για τις κυβερνήσεις προκαλεί ανησυχία πως οι διαμορφωτές πολιτικής θα στραφούν προς τις τράπεζες για την επίλυση των προβλημάτων που οι ίδιοι αντιμετωπίζουν.

Το τελικό αποτέλεσμα θα είναι η αποδυνάμωση των ισολογισμών και ο κλονισμός της εμπιστοσύνης, με τα οφέλη από τον μειωμένο πληθωρισμό να εξανεμίζονται. Στην περίπτωση των ΗΠΑ, σημειώνει η Fitch, το αποτέλεσμα μίας τέτοιας πολιτικής παρέμβασης θα ήταν να εξανεμιστούν τα οφέλη που απολαμβάνει σήμερα το δολάριο ως το βασικό αποθεματικό νόμισμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v