Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚΤ: Αντιμέτωπη με επικίνδυνο κατακερματισμό η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά

Ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ, Λούις ντε Γκουίντος προειδοποίησε ότι οι τράπεζες της ευρωζώνης έχουν περιορίσει μετά την κρίση τις διασυνοριακές δραστηριότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την τραπεζική ένωση.

ΕΚΤ: Αντιμέτωπη με επικίνδυνο κατακερματισμό η ευρωπαϊκή τραπεζική αγορά

Oι τράπεζες της ευρωζώνης περιορίζουν τις διασυνοριακές δραστηριότητες, θέτοντας σε κίνδυνο την τραπεζική ένωση του μπλοκ και αυξάνοντας το ρίσκο ενός επικίνδυνο κατακερματισμού, δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Λούις ντε Γκουίντος.

«Οι τράπεζες με έδρα την ευρωζώνη έχουν μειώσει σημαντικά τις διασυνοριακές απαιτήσεις τους μετά την κρίση και περίπου το 60% της συνολικής έκθεσης των τραπεζών αφορά τη χώρα τους» σημείωσε ο κ. Ντε Γκουίντος σε συνέδριο στις Βρυξέλλες.

«Τούτο είναι ανησυχητικό σε μια εποχή όπου υποχωρεί το πολιτικό momentum για ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης» πρόσθεσε. «Αυτό μπορεί να οδηγήσει τις τράπεζες να εστιάσουν εκ νέου τις δραστηριότητες τους στις εγχώριες αγορές καθώς θεωρούν ότι η τραπεζική ένωση θα παραμείνει ατελής, το οποίο θα φέρει ακόμα μεγαλύτερο κατακερματισμό» προειδοποίησε ο ίδιος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο κ. Ντε Γκουίντος υποστήριξε ότι στις πιθανές λύσεις περιλαμβάνεται η δημιουργία ενός ασφαλούς ευρωπαϊκού στοιχείου ενεργητικού, μια πρόταση που έχει ήδη πέσει στο τραπέζι αλλά έχει συναντήσει ισχυρή αντίσταση από το Βερολίνο.

«Αν σχεδιαστεί με σωστό τρόπο, ένα τέτοιο ευρωπαϊκό στοιχείο ενεργητικού θα μπορούσε να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τους επενδυτές στις αγορές κεφαλαίου της Ε.Ε., να μειώσει τα κίνητρα για φυγή κεφαλαίων από τα κρατικά ομόλογα στην ευρωζώνη και να συμβάλλει στη μείωση του ρίσκου στους ισολογισμούς των τραπεζών» επισήμανε ο κ. Ντε Γκουίντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v