Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Repubblica: Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιταλίας από την Κομισιόν

Στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δηλώνεται ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές της Ρώμης έχουν επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη, ενώ συνέβαλαν στην οικονομική της επιβράδυνση, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα.

Repubblica: Διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ιταλίας από την Κομισιόν

Νομική δράση -διαδικασία επί παραβάσει- κατά της Ιταλίας αναμένεται να ξεκινήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική της, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα Repubblica.

Σύμφωνα με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να προσφύγει δικαστικώς (διαδικασία επί παραβάσει) κατά κράτους-μέλους το οποίο δεν εφαρμόζει το δίκαιο της Ένωσης. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει τη δυνατότητα, σύμφωνα με τη νομοθετική διαδικασία του μπλοκ, να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο, σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, σε προσχέδιο της επιστολής που θα αποσταλεί από την Κομισιόν δηλώνεται ότι η έλλειψη δημοσιονομικής σύνεσης θα μπορούσε να εκθέσει την Ιταλία σε δυνητική απώλεια-σοκ εμπιστοσύνης από την αγορά.

Σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα, στην επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρεται επίσης ότι οι δημοσιονομικές πολιτικές έχουν επιφέρει πλήγμα στην εμπιστοσύνη, ενώ συνέβαλαν στην οικονομική της επιβράδυνση.

Η εφημερίδα επίσης σημειώνει ότι η Κομισιόν θα ζητήσει από τη Ρώμη να προχωρήσει σε περικοπές στον προϋπολογισμό, ύψους περίπου 3-4 δισ. ευρώ, για να αποφύγει τις κυρώσεις της ΕΕ, αν και το ιταλικό μέσο ενημέρωσης δεν αποδίδει αυτή την είδηση στο προσχέδιο της επιστολής. 

Η διαδικασία που προβλέπεται

Σε περίπτωση που το κράτος-μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα για την πλήρη μεταφορά των διατάξεων των οδηγιών, ή δεν διορθώσει την εικαζόμενη παραβίαση της νομοθεσίας της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει. Η διαδικασία περιλαμβάνει συγκεκριμένα στάδια που καθορίζονται στις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Καθένα από τα στάδια αυτά ολοκληρώνεται με μια επίσημη απόφαση:

*Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποστέλλει επίσημη επιστολή ζητώντας περισσότερες πληροφορίες από το συγκεκριμένο κράτος-μέλος, το οποίο με τη σειρά του πρέπει να αποστείλει αιτιολογημένη απάντηση εντός συγκεκριμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.

*Εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το κράτος-μέλος αδυνατεί να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που υπέχει από το δίκαιο της Ένωσης, έχει δικαίωμα να διαβιβάσει αιτιολογημένη γνώμη: πρόκειται για επίσημο αίτημα συμμόρφωσης με το δίκαιο της ΕΕ. Εξηγεί τους λόγους για τους οποίους θεωρεί ότι το κράτος-μέλος παραβιάζει το δίκαιο της ΕΕ. Καλεί επίσης το κράτος-μέλος να την ενημερώσει σχετικά με τα μέτρα που έλαβε, εντός ορισμένης προθεσμίας, συνήθως 2 μηνών.

*Αν το κράτος-μέλος εξακολουθεί να μη συμμορφώνεται, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να παραπέμψει την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι περισσότερες περιπτώσεις επιλύονται χωρίς να χρειαστεί η προσφυγή στο Δικαστήριο.

*Εάν το κράτος-μέλος δεν κοινοποιήσει μέτρα έγκαιρης εφαρμογής των διατάξεων μιας οδηγίας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να ζητήσει από το Δικαστήριο την επιβολή κυρώσεων.

*Εάν το Δικαστήριο κρίνει ότι το κράτος-μέλος έχει παραβιάσει το δίκαιο της ΕΕ, οι εθνικές αρχές πρέπει να λάβουν μέτρα για να συμμορφωθούν με την απόφαση του Δικαστηρίου.

Μη συμμόρφωση με δικαστική απόφαση

Εάν, παρά την απόφαση του Δικαστηρίου, το κράτος-μέλος εξακολουθεί να μην επανορθώνει την κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να το παραπέμψει εκ νέου στο Δικαστήριο.

Οικονομικές κυρώσεις

Κατά την παραπομπή ενός κράτους-μέλους στο Δικαστήριο για δεύτερη φορά, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει στο Δικαστήριο την επιβολή οικονομικών κυρώσεων, οι οποίες συνίστανται σε ένα κατ’ αποκοπή ποσό και/ή μια ημερήσια αποζημίωση.

Οι κυρώσεις αυτές υπολογίζονται αφού ληφθούν υπόψη:

*Η σπουδαιότητα των κανόνων που παραβιάστηκαν και οι συνέπειες της παραβίασης αυτής στα γενικά και ειδικά συμφέροντα.

*Η περίοδος μη εφαρμογής της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

*Η ικανότητα του κράτους-μέλους να πληρώσει, με εξασφάλιση του αποτρεπτικού χαρακτήρα των κυρώσεων.

*Το ποσό που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να τροποποιηθεί στην απόφαση του Δικαστηρίου.

Συμφωνία Ντι Μάιο με Σαλβίνι να εργαστούν από κοινού

Οι δύο αντιπρόεδροι της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάιο και Ματέο Σαλβίνι κατέληξαν σήμερα σε μια συμφωνία «κοινής λογικής», για να εργαστούν μαζί προς όφελος της πολιτικής σταθερότητας, όπως δήλωσε ο Ντι Μάιο.

Οι δύο πολιτικοί αντίπαλοι, οι οποίοι συνεργάστηκαν μετά τις εκλογές πέρυσι για να σχηματίσουν έναν κυβερνητικό συνασπισμό, έχουν προστριβές εδώ και μήνες, προκαλώντας εκνευρισμό στους επενδυτές και διαρρέοντας φήμες ότι η κυβέρνησή τους θα καταρρεύσει.

Τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε απείλησε να τα παρατήσει, αν οι δύο πλευρές συνεχίσουν την αντιπαράθεσή τους.

«Τηλεφώνησα στον Σαλβίνι σήμερα το πρωί και ο ένας άκουσε τον άλλον. Καταλήξαμε σε μια λύση κοινής λογικής», είπε ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ντι Μάιο στους δημοσιογράφους στη Ρώμη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v