Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέσεις χρήματος από το Πεκίνο για στήριξη της οικονομίας

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ενημέρωσε ότι θα χρησιμοποιήσει πράξεις ανοικτής αγοράς και άλλα μέσα νομισματικής πολιτικής για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα.

Ενέσεις χρήματος από το Πεκίνο για στήριξη της οικονομίας

Δισεκατομμύρια ρίχνει η κινεζική κυβέρνηση για να βοηθήσει όσους επηρεάζονται από τον νέο ιό, την ώρα που οι αναλυτές αναμένουν ότι θα έρθει περισσότερη υποστήριξη της οικονομίας συνολικά.

Oπως θυμίζει το CNBC, ο κοροναϊός έχει ήδη προκαλέσει αναταραχές στην κινεζική οικονομία, χωρίς ωστόσο να είναι σαφής η επίπτωση που θα έχει συνολικά.

«Αναμένουμε ότι το Πεκίνο θα λάβει μία σειρά από μέτρα για την παροχή ρευστότητας και πιστωτικής στήριξης της οικονομίας», δηλώνει ο Ting Lu, επικεφαλής οικονομολόγος για την Κίνα στην Nomura.

«Παρ’ όλα αυτά, δεν πιστεύουμε ότι με αυτά τα μέτρα (νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής) θα ανακάμψει η οικονομία βραχυπρόθεσμα, καθώς η εξάπλωση του ιού μπορεί να αποδυναμώσει περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση και να κάνει λιγότερο αποτελεσματική την επικείμενη πολιτική», προσθέτει.

Το κινεζικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι μέχρι την Τετάρτη είχε εκδώσει 27,3 δισ. γουάν (3,94 δισ. δολάρια) σε επιδοτήσεις για την αποφυγή και τον έλεγχο του ιού.

Την Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών και η Εθνική Επιτροπή Υγείας δημοσιοποίησαν επίσης ένα σχέδιο για την κάλυψη των προσωπικών εξόδων όσων έχουν επιβεβαιωθεί ως κρούσματα, καθώς και για την επιχορήγηση του ιατρικού προσωπικού και άλλων εργαζομένων που απασχολούνται στην πρόληψη των ιών, με 200 έως 300 γουάν την ημέρα.

Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας σε ηλεκτρονική δήλωσή της την Τρίτη, ανέφερε ότι θα χρησιμοποιήσει πράξεις ανοικτής αγοράς (open market operations) και άλλα μέσα νομισματικής πολιτικής για να εξασφαλίσει επαρκή ρευστότητα.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η ρυθμιστική αρχή τραπεζών και ασφαλιστικών ενθάρρυνε επίσης τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να στηρίξουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τον ιό, με ορισμένα μέτρα, όπως η μείωση των επιτοκίων δανείων για τις επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Ενόψει των μεγάλων οικονομικών πιέσεων, η Κίνα θα χρειαστεί να αυξήσει τα επίπεδα του χρέους της, ειδικά καθώς το Πεκίνο προσπαθεί να ενισχύσει τη χρηματοδότηση ιδιωτικών επιχειρήσεων. Αυτές οι επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο κομμάτι της ανάπτυξης στην Κίνα, αλλά συχνά δυσκολεύονται περισσότερο από ότι οι κρατικές επιχειρήσεις όσον αφορά την πρόσβαση στη χρηματοδότηση των μεγάλων κρατικών τραπεζών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v