Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα από έρευνα στο ανοσοποιητικό

Αυστραλοί επιστήμονες κατέγραψαν απροσδόκητη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος γυναίκας που νοσηλεύτηκε με Covid-19 και έγινε καλά χωρίς να λάβει καν αντιβίωση ή αντιικά φάρμακα. Θετικά μηνύματα και από Κίνα.

Κορωνοϊός: Ενθαρρυντικά μηνύματα από έρευνα στο ανοσοποιητικό

Η πιο λεπτομερής έως σήμερα έρευνα σε ασθενή του κορωνοϊού στέλνει ενθαρρυντικά μηνύματα για το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα και την ικανότητά του να πολεμήσει τον ιό, γράφουν οι Financial Times.

Ερευνητές στο Peter Doherty Institute της Αυστραλίας ανέλυσαν δείγματα αίματος από μια 47χρονη γυναίκα που αντιμετώπισε τον Covid-19 και βρήκαν ότι η ανάκαμψη οφειλόταν σε μια απροσδόκητη αντίδραση του ανοσοποιητικού της συστήματος.

Το αίμα της γυναίκας ελέγχθηκε σε τέσσερα διαφορετικά σημεία κατά τη διάρκεια της ασθένειας. Η ίδια είχε ταξιδέψει στη Μελβούρνη από την Κίνα και εισήχθη στο νοσοκομείο με τυπικά συμπτώματα του ιού, που ξεκίνησαν τέσσερις ημέρες νωρίτερα: λήθαργο, ερεθισμένος λαιμός, ξηρός βήχας, πόνος στο στήθος, έλλειψη αναπνοής και πυρετός.

«Δείξαμε ότι παρότι η Covid-19 προκλήθηκε από ένα νέο ιό, σε ένα κατά τα άλλα υγιή άνθρωπο, μια στιβαρή αντίδραση του ανοσοποιητικού σε διαφορετικά κύτταρα σχετίστηκε με την κλινική ανάκαμψη, κάτι παρόμοιο με αυτό που βλέπουμε στη γρίπη», δήλωσε η καθηγητής Katherine Kedzierska.

Το στήθος της είχε καθαρίσει 10 ημέρες αφότου είχε μπει στο νοσοκομείο, έλαβε εξιτήριο την 11η και όλα τα συμπτώματα είχαν εξαφανιστεί τη 13η ημέρα. Αντισώματα κατά του ιού που προκαλεί την Covid-19 συνέχισαν να αναπτύσσονται μέχρι την ολοκλήρωση της έρευνας την 20ή ημέρα.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Medicine και σύμφωνα με τον Oahn Nguyen, άλλο μέλος της ομάδας, ήταν η πρώτη έκθεση για τις ευρύτερες αντιδράσεις ανοσίας.

Η πιο σημαντική επιστημονική αβεβαιότητα για την πανδημία είναι η ισχύς και η μακροβιότητα της αντίδρασης του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος, και ειδικά το εάν αυτό είναι επαρκές για να χτίσει διαρκή ανοσία σε ανθρώπους που έχουν προσβληθεί ή αυτούς που θα λαμβάνουν εμβόλιο (δεν έχει ανακαλυφθεί) κατά του ιού.

Αυτή η μελέτη δείχνει μια ισχυρή αρχική αντίδραση, αλλά δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή ασθενής που να έχει ανακάμψει για ικανό διάστημα, ώστε να κριθεί η μακροβιότητα.

«Ερευνήσαμε όλο το εύρος της αντίδρασης του ανοσοποιητικού σε αυτή την ασθενή χρησιμοποιώντας τη γνώση που έχουμε από ασθενείς που νοσηλεύτηκαν για γρίπη», είπε ο Nguyen. «Τρεις ημέρες μετά την εισαγωγή, είδαμε μεγάλους πληθυσμούς από συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού, που συχνά είναι σημάδια ανάκαμψης κατά την περίοδο της εποχικής γρίπης, και προβλέψαμε ότι η ασθενής θα ανακάμψει σε τρεις ημέρες, κάτι που έγινε».

Η ασθενής έλαβε ενδοφλέβια υγρά για να ενυδατωθεί αλλά όχι αντιβιοτικά, στεροειδή ή αντιικά φάρμακα και δεν χρειάστηκε οξυγόνωση.

«Είναι ένα απίθανο βήμα προς τα μπρος, στο να καταλάβουμε τι οδηγεί σε ανάκαμψη από την Covid-19. Αλλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις μεθόδους μας για να καταλάβουν τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού και τι λείπει σε αυτούς που υπάρχουν μοιραία αποτελέσματα», είπε ο καθηγητής Kedzierska.

Ενθαρρυντικά είναι τα σημάδια για την αντίδραση του ανοσοποιητικού και σε μια άλλη έρευνα στο Peking Union Medical College της Κίνας, που μόλυνε με τον ιό μαϊμούδες. Βρέθηκε ότι οι τελευταίες παρήγαγαν αρκετά αντισώματα για να αντισταθούν σε νέα προσβολή.

Αν και απαιτείται προσοχή στην επέκταση των αποτελεσμάτων από πειράματα σε ζώα στους ανθρώπους, οι Κινέζοι ερευνητές υπονόησαν ότι άνθρωποι θα μπορούσαν επίσης να αντιδράσουν αρκετά ισχυρά για να αποφευχθεί επαναπροσβολή και να γίνει εφικτό να αναπτυχθούν αποτελεσματικά εμβόλια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v