Εκτακτη άδεια χρήσης του remdesivir ετοιμάζονται να εκδώσουν οι ΗΠΑ

Βελτίωση εμφάνισε το 50% ασθενών που έλαβαν το φάρμακο της Gilead, σύμφωνα με μελέτη. Το remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του κορωνοϊού, τόνισε ο σύμβουλος του Τραμπ Άντονι Φάουτσι.

Εκτακτη άδεια χρήσης του remdesivir ετοιμάζονται να εκδώσουν οι ΗΠΑ

Η αρμόδια αρχή των ΗΠΑ, η FDA, ετοιμάζεται να εκδώσει ακόμα και σήμερα την αδειοδότηση έκτακτης χρήσης του remdesivir για ασθενείς με κορωνοϊό, μεταδίδουν οι New York Times.

H εξέλιξη έρχεται αφότου νωρίτερα η Gilead Sciences, η εταιρεία που το παρασκευάζει, ανακοίνωσε «θετικά αποτελέσματα» από τη χρήση του αντιιικού φαρμάκου σε ασθενείς με Covid-19. 

Όπως μεταδίδει το CNBC, η μελέτη έδειξε πως το 50% των ασθενών που λάμβανε το φάρμακο remdesivir για πέντε ημέρες παρουσίασε βελτίωση και πάνω από τους μισούς αποχώρησαν από το νοσοκομείο εντός δύο εβδομάδων. 

Η μελέτη είναι «ενός σκέλους», το οποίο σημαίνει πως δεν αξιολογεί την απόδοση του φαρμάκου έναντι ομάδας ασθενών που δεν το έλαβαν. Σε αυτή εξετάστηκαν 1.063 ασθενείς που έλαβαν το remdesivir ή ένα εικονικό φάρμακο. Ο χρόνος ανάρρωσης ήταν κατά μέσο όρο 11 ημέρες σε όσους πήραν το σκεύασμα έναντι 15 ημερών σε όσους δεν τους χορηγήθηκε. 

Ο Αμερικανός επιδημιολόγος και σύμβουλος του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Άντονι Φάουτσι, δήλωσε ότι το αντιιικό φάρμακο remdesivir είχε «σαφή» επίδραση στη θεραπεία του νέου κορωνοϊού. «Τα δεδομένα δείχνουν ότι το remdesivir είχε σαφές, σημαντικό και θετικό αποτέλεσμα» στη μείωση του χρόνου αποθεραπείας των ασθενών» και αυτό αποδεικνύει ότι «ένα φάρμακο μπορεί να αντιμετωπίσει τον ιό», εκτίμησε ο Φάουτσι, κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων στον Λευκό Οίκο.

H μετοχή της φαρμακευτικής έκανε ράλι 9%.

Yπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημοσίευσε κατά λάθος έγγραφα που έδειχναν ότι με βάση τα αποτελέσματα κινεζικής μελέτης το φάρμακο, δεν βελτίωσε την κατάσταση των ασθενών ούτε μείωσε την παρουσία του παθογόνου στο αίμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v