Κάντε το όπως η Ταϊβάν: Χωρίς κρούσμα Covid επί 200 ημέρες!

Η Ταϊβάν, με τον πληθυσμό των 23 εκατ. ανθρώπων της, από την αρχή της πανδημίας έχει καταγράψει 553 επιβεβαιωμένα κρούσματα και μόλις 7 θανάτους. Ποια μέτρα έλαβε η χώρα, για να περιορίσει την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Κάντε το όπως η Ταϊβάν: Χωρίς κρούσμα Covid επί 200 ημέρες!

Την ώρα που επιστρέφουν τα lockdowns σε Γαλλία και Γερμανία και τα κρούσματα κορωνοϊού εκτινάσσονται σε νέα ύψη στις ΗΠΑ, στην άλλη άκρη της Γης, στην Ταϊβάν, δεν έχουν ούτε ένα εγχώριο κρούσμα κορωνοϊού εδώ και 200 ημέρες.

Η Ταϊβάν εμφανίζει μέχρι σήμερα μακράν τις καλύτερες επιδόσεις σε ό,τι αφορά την πανδημία, με το τελευταίο εγχώριο κρούσμα της να καταγράφεται στις 12 Απριλίου· έκτοτε, δεν έχει υπάρξει δεύτερο κύμα.

Τι ήταν, όμως, αυτό που έκανε σωστά και κατέγραψε μόλις 553 επιβεβαιωμένα κρούσματα και επτά θανάτους, σε έναν πληθυσμό 23 εκατ. ανθρώπων;

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ειδικοί εκτιμούν πως το κλείσιμο των συνόρων εγκαίρως και ο αυστηρός έλεγχος των ταξιδίων έχουν συμβάλει πολύ στην καταπολέμηση του ιού. Άλλοι παράγοντες είναι η αυστηρή ιχνηλάτηση επαφών, η μέσω τεχνολογίας αναγκαστική καραντίνα και η ευρεία χρήση μάσκας. Άλλωστε, η Ταϊβάν είχε ήδη τη θανατηφόρα εμπειρία του SARS και έτσι ο κόσμος από φόβο συμμορφώθηκε εύκολα.

Βέβαια, η Ταϊβάν δεν έχει ξεφύγει ακόμα του κινδύνου, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τρία ακόμα εισαγόμενα κρούσματα χθες Πέμπτη, από τις Φιλιππίνες, τις ΗΠΑ και την Ινδονησία, και τις τελευταίες δύο εβδομάδες κατέγραψε περισσότερα από 20 εισαγόμενα κρούσματα. Σημειώνεται πως και άλλες χώρες που αρχικά καταπολέμησαν αποτελεσματικά τον κορωνοϊό, όπως η Σιγκαπούρη και η Ιαπωνία, εμφάνισαν αργότερα απότομη αύξηση των κρουσμάτων.

Αυτό που μπορούν να πάρουν ως μάθημα από την Ταϊβάν οι χώρες στις οποίες υπάρχει έξαρση κρουσμάτων είναι πως τίποτα δεν θα είναι αποτελεσματικό, χωρίς την ιχνηλάτηση των επαφών των ανθρώπων που έχουν βγει θετικοί στα τεστ για κορωνοϊό και στη συνέχεια την καραντίνα τους, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του ο πρώην αντιπρόεδρος της Ταϊβάν, ο επιδημιολόγος Chen Chien-jen.

Επίσης, καθώς δεν είναι εύκολο να αναγκάσεις τον κόσμο να παραμείνει σε καραντίνα, η Ταϊβάν έλαβε μέτρα για να τους πηγαίνουν με delivery γεύματα και ψώνια, ενώ τους παρείχε επίσης κάποια φιλική επαφή μέσω του Line Bot, ενός ρομπότ που γράφει και κάνει chat. Ταυτόχρονα, προέβλεψε και τιμωρίες, καθώς αυτοί που σπάνε την καραντίνα αντιμετωπίζουν πρόστιμα έως και 35.000 δολαρίων.  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v