Ρωσία προς ΕΕ: Φερθείτε μας καλά για να έχετε αέριο!

Η κρίση θα επιλυθεί πιο γρήγορα, αν η ΕΕ σταματήσει να αντιμετωπίζει τη Ρωσία ως «αντίπαλο», τονίζει ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Μόσχας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. «Κάνε τον αντίπαλο εταίρο και τα πράγματα επιλύονται πιο εύκολα...», τονίζει.

Ρωσία προς ΕΕ: Φερθείτε μας καλά για να έχετε αέριο!

Να βελτιώσει τις σχέσεις της με τη Μόσχα προκειμένου να αποφύγει τις μελλοντικές ελλείψεις φυσικού αερίου, κάλεσε την Ευρώπη ο πρεσβευτής του Κρεμλίνου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επιμένοντας ωστόσο ότι η Ρωσία δεν έχει καμία σχέση με το πρόσφατο άλμα στις τιμές.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Vladimir Chizov, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην ΕΕ, δήλωσε ότι αναμένει από την Gazprom, την κρατική εταιρεία εξαγωγών που προμηθεύει το 35% των ευρωπαϊκών αναγκών αερίου, να ανταποκριθεί γρήγορα στις οδηγίες από τον πρόεδρο Vladimir Putin για προσαρμογή της παραγωγής.

Η δράση, η οποία θα βοηθούσε να μπει φρένο στην αύξηση των τιμών χονδρικής, πιθανόν να έρθει όσο το δυνατόν συντομότερα, είπε. Ο Putin «συμβούλευσε την Gazprom να είναι πιο ευέλικτη. Και κάτι με κάνει να πιστεύω ότι η Gazprom θα ακούσει», είπε ο Chizov στους Financial Times.

«Η ουσία του πράγματος είναι θέμα φρασεολογίας. Κάνε τον αντίπαλο εταίρο και τα πράγματα επιλύονται πιο εύκολα... Οταν η ΕΕ βρει αρκετή πολιτική βούληση για να το κάνει αυτό, θα ξέρουν πού να μας βρουν».
Υπενθυμίζεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχουν φτάσει σε ιστορικά ρεκόρ τις προηγούμενες ημέρες, αυξάνοντας τους φόβους για χειμερινή κρίση καυσίμων και θέτοντας σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη.

Ο Chizov επέμεινε ότι η Μόσχα δεν ενδιαφέρεται να αυξηθούν οι τιμές. «Αυτό δεν προάγει τη σταθερότητα. Ο κόσμος θα αρχίσει να ψάχνει, να γυρίσει πίσω στον άνθρακα, το οποίο κάνουν ήδη μερικοί».

Ο Chizov ανέφερε ότι οι ενεργειακές πολιτικές της ΕΕ έχουν επιδεινώσει την κατάσταση στο μπλοκ, όπως και η απροθυμία των ευρωπαϊκών εταιρειών ενέργειας να πληρώσουν περισσότερα, για να αναπληρώσουν τα αποθέματά τους. «Ολα τα προβλήμτα που προκύπτουν, έχουν τεχνητά δημιουργηθεί. Πρωτίστως για πολιτικούς λόγους», πρόσθεσε.

Ο Chizov ανέφερε επίσης ότι η κρίση επιδεινώθηκε από τους κανονισμούς της ΕΕ που αναγκάζουν την Gazprom να προμηθεύει ένα ποσοστό φυσικού αερίου στην Ευρώπη με όρους ελεύθερης αγοράς και όχι μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων, τις οποίες οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν ότι δεν είναι ανταγωνιστικές.

«Τα μακροχρόνια συμβόλαια... παρείχαν ασφάλεια εφοδιασμού και σταθερότητα όγκων και τιμών. Κατόπιν ήρθε αυτή η ιδέα, που προέρχεται από τις Βρυξέλλες, ότι το σύστημα πρέπει να αλλάξει. Γνωρίζουμε ότι οι κανόνες της αγοράς μπορεί να είναι βοηθητικοί σε κάποιες περιπτώσεις, αλλά δεν είναι χρήσιμοι σε άλλες. Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. Και όντως άλλαξαν».

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα, η Gazprom εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της έναντι των Ευρωπαίων πελατών σχετικά με τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια προμηθειών, αλλά ήταν επιφυλακτική να διαθέσει πρόσθετους όγκους στην αγορά άμεσης παράδοσης, αντί να προμηθεύει τις εγχώριες εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Ο Chizov ανέφερε ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές ενεργειακές εταιρείες καθυστερούσαν τις επιπλέον αγορές, με την ελπίδα ότι οι τιμές θα πέσουν.

«Εάν οι τιμές κυμαίνονται ελεύθερα στην αγορά, φυσικά και οποιαδήποτε εταιρεία ενέργειας στην Ευρώπη θα σκεφτεί ποια είναι η καλύτερη στιγμή για να παραγγείλει πρόσθετους όγκους. Οι σοβαροί αγοραστές γνωρίζουν πολύ καλά τι συμβαίνει... Εχουν τους δικούς τους υπολογισμούς», σημείωσε.

Αλλά ο Chizov είπε ότι πιστεύει πως η Κομισιόν, της οποίας η εμβληματική πρωτοβουλία για τη μεταρρύθμιση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στοχεύει να επιτύχει καθαρές μηδενικές εκπομπές έως το 2050, «υποτιμά τον μελλοντικό ρόλο του φυσικού αερίου» ως ευρωπαϊκή πηγή ενέργειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v