Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Covid-19 φέσωσε κάθε Ιταλό με 5.000 ευρώ περισσότερο χρέος

Η προοπτική να λήξει το PEPP τον Μάρτιο η ΕΚΤ, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το μπλοκ των 19 χωρών.

Η Covid-19 φέσωσε κάθε Ιταλό με 5.000 ευρώ περισσότερο χρέος

Η Ιταλία, που υφίσταται ήδη ένα από τα μεγαλύτερα βάρη του δημόσιου χρέους ανάμεσα στις πιο ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες του πλανήτη, είδε μέσα στην πανδημία να διογκώνεται περαιτέρω.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, η Covid-19 φέσωσε κάθε Ιταλό με 5.000 ευρώ περισσότερο δημόσιο χρέος, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό του κατά κεφαλήν χρέους στις 46.400 ευρώ.

Ανάμεσα στον Μάρτιο του 2020 και τον Ιούλιο του 2021, αυξήθηκε με μέσο μηνιαίο ρυθμό 342 ευρώ, έναντι εκτίμησης 59 ευρώ πριν από την πανδημία.

Από τον Ιούλιο, αυτό το φορτίο άρχισε να συρρικνώνεται χάρη στον αυξανόμενο ρυθμό ανόδου του πληθωρισμού και τον περιορισμό των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης, που ωθούσαν το χρέος υψηλότερα.

Η Ιταλία αντιμετωπίζει νέα ερωτήματα σχετικά με τη βιωσιμότητα του κρατικού χρέους της, καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πριονίζει την υποστήριξη έκτακτης ανάγκης, που βοήθησε τις πιο χρεωμένες οικονομίες της ευρωζώνης να επιβιώσουν από την πανδημία του κορωνοϊού.

Η καταπολέμηση της οικονομικής και υγειονομικής κρίσης ήταν δαπανηρή, με τις κυβερνήσεις να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά. Το δημόσιο χρέος της Ιταλίας αυξήθηκε από 134,8% του ΑΕΠ το 2019 σε 153,5% φέτος.

Από τον Μάρτιο του 2020, οι αγορές από την ΕΚΤ 250 δισ. ευρώ ιταλικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του Πανδημικού Προγράμματος Έκτακτης Αγοράς (PEPP) έχει περιορίσει το κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου χαμηλότερη τώρα από ό,τι πριν από την πανδημία στο 0,9%.

Αλλά η προοπτική να λήξει το PEPP τον Μάρτιο, όπως σχεδιάζει η ΕΚΤ, έχει αναζωπυρώσει τις ανησυχίες για την Ιταλία, την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, η οποία έχει χρόνιο πρόβλημα ανάπτυξης και είναι αρκετά μεγάλη ώστε να αποσταθεροποιήσει ολόκληρο το νομισματικό μπλοκ των 19 χωρών, σχολιάζουν αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v