Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανάπτυξη 6,9% στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Ηταν το πιο δυνατό αποτέλεσμα τριμήνου τον τελευταίο χρόνο και καλύτερο από το 5,5% που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Στο 5,7% η ανάπτυξη για το σύνολο του 2021. Κατηφόρισαν οι παραγγελίες για made in USA διαρκή προϊόντα.

Ανάπτυξη 6,9% στις ΗΠΑ το τελευταίο τρίμηνο του 2021

Με πολύ καλύτερο ρυθμό από αυτόν που αναμενόταν αναπτύχθηκε η αμερικανική οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2021, αν και η επιτάχυνση πιθανότατα υποχώρησε, καθώς η εξάπλωση της παραλλαγής Ομικρον του κορωνοϊού έβαλε φρένο στις προσλήψεις και περαιτέρω εμπόδια στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του CNBC, το ΑΕΠ των ΗΠΑ κατά την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου, αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 6,9%, όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη το υπουργείο Εμπορίου. Ηταν η πιο δυνατή ανάπτυξη τριμήνου τον τελευταίο χρόνο και περισσότερο. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Dow Jones ανέμεναν άνοδο κατά 5,5%. 

Η κίνηση αντανακλά μία συνολικά σταθερή περίοδο για την οικονομία μετά τη σημαντική επιβράδυνση του καλοκαιριού - το ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο είχε αυξηθεί κατά 2,3% σε ετήσια βάση. Τα ζητήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας που συνδέονται με την πανδημία σε συνδυασμό με την ισχυρή ζήτηση που στηρίχτηκε από πρωτοφανή κίνητρα από το Κογκρέσο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ οδήγησαν σε ανισορροπίες σε όλο το οικονομικό φάσμα.

Για το σύνολο του 2021, η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 5,7%, τον υψηλότερο από το 1984.

Πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας

Ο αριθμός των Αμερικανών που υπέβαλαν αίτημα για επίδομα ανεργίας την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 20 Ιανοαρίου υποχώρησε κατά 30.000. Ειδικότερα, οι νέες αιτήσεις βούτηξαν στις 260.000 από 290.000 την προηγούμενη εβδομάδα. Οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση στις 265.000. Είναι η πρώτη φορά εντός του 2022 που σημειώνεται εβδομαδιαία πτώση στις αιτήσεις για επίδομα ανεργίας.

Ο μέσος όρος των αιτήσεων τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες, μια λιγότερο ευμετάβλητη μέτρηση, αυξήθηκε στις 247.000 από 232.000 προηγουμένως. Εν τω μεταξύ, ο αριθμός των Αμερικανών που συνεχίζουν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας ενισχύθηκε στο 1,675 εκατ. από 1,653 εκατ. 

Κατηφόρισαν οι παραγγελίες για made in USA διαρκή προϊόντα

Κατά 0,9% υποχώρησαν οι παραγγελίες διαρκών αγαθών στις Ηνωμένες Πολιτείες τον Δεκέμβριο σε σύγκριση με το αναθεωρημένο ποσοστό του Νοεμβρίου, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Υπηρεσίας Απογραφής των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

Οι παραγγελίες μειώθηκαν περισσότερο από το εκτιμώμενο 0,6% και είχαν συνολική αξία περίπου 267,6 δισ. δολαρίων.

Εξαιρουμένων των μεταφορών, οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν κατά 0,4%. Εξαιρουμένης της άμυνας, ενισχύθηκαν κατά 0,1%. Ο εξοπλισμός μεταφορών, που έχει κινηθεί καθοδικά τους τρεις από τους τελευταίους τέσσερις μήνες, οδήγησε την πτώση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v