Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Μόσχα ο Σολτς την Τρίτη, τελευταία έκκληση στον Πούτιν

Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος, προειδοποιεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Μήνυμα για «βαριές συνέπειες» μεταφέρει ο Γερμανός καγκελάριος, όμως το Βερολίνο δεν αναμένει απτά αποτελέσματα.

Στη Μόσχα ο Σολτς την Τρίτη, τελευταία έκκληση στον Πούτιν

Σε λίγα 24ωρα μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν και την προειδοποίηση του Αμερικάνου προέδρου για το «σοβαρό κόστος» που θα έχει οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς πρόκειται να πει στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια συνάντηση που θα έχουν αυτήν την εβδομάδα, ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «βαριές συνέπειες», εάν επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως το Βερολίνο δεν αναμένει απτά αποτελέσματα από τις συνομιλίες, είπε σήμερα μια κυβερνητική πηγή.

Ο Όλαφ Σολτς ταξιδεύει στο Κίεβο Δευτέρα, για να συναντηθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι και στη Μόσχα την Τρίτη για να συναντηθεί με τον Πούτιν, στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών αποκλιμάκωσης της έντασης.

«Ο καγκελάριος θα καταστήσει σαφές ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον της Ουκρανίας θα επιφέρει βαριές συνέπειες… και ότι κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την ενότητα μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των ΗΠΑ και της Βρετανίας», είπε η πηγή από τη γερμανική κυβέρνηση.

Ο Σολτς θα πει στον Πούτιν ότι η ενίσχυση των στρατευμάτων θα μπορούσε να «ερμηνευθεί μονάχα ως μια απειλή», ανέφερε η πηγή σε μια ενημέρωση με δημοσιογράφους, προσθέτοντας:

«Δεν αναμένω απτά αποτελέσματα, όμως αυτές οι απευθείας συνομιλίες είναι σημαντικές».

Ένα μορατόριουμ σε οποιαδήποτε ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν αποτελεί μέρος της «εργαλειοθήκης» του Σολτς, τόνισε η πηγή, συμπληρώνοντας πως «το τι θα συμβεί στο πεδίο» θα καθορίσει εάν η Ρωσία αποκλιμακώνει την ένταση.

«Η υφιστάμενη κατάσταση είναι καθαυτού μια αποσταθεροποιητική κατάσταση που μπορεί να βγει εκτός ελέγχου», υπογράμμισε η πηγή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η πηγή είπε, επίσης, ότι ο Σολτς ελπίζει να συζητήσει με τους Ζελένσκι και Πούτιν τρόπους για να καταγραφεί πρόοδος στην εφαρμογή των ειρηνευτικών συμφωνιών του Μινσκ, οι οποίες στοχεύουν στον τερματισμό της αυτονομιστικής σύρραξης στην ανατολική Ουκρανία.

«Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος έχει μιλήσει σχετικά με αυτά τα θέματα στον Πούτιν, ούτε θα είναι η τελευταία», σχολίασε η πηγή.

"Στα πρόθυρα πολέμου η Ευρώπη"

Μπορεί να βρισκόμαστε στα πρόθυρα ενός πολέμου στην Ευρώπη, δήλωσε ο Αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Πολιτικής για το Κλίμα Ρόμπερτ Χάμπεκ, αναφερόμενος στην ουκρανική κρίση.

«Έχουμε μεγάλους στρατούς με τεθωρακισμένα παραταγμένους από τη μία πλευρά και από την άλλη. Είναι απολύτως ανησυχητικό και απειλητικό», επισήμανε ο κ. Χάμπεκ μιλώντας στα τηλεοπτικά δίκτυα ntv/RTL. Αναφερόμενος ακόμη στην επικείμενη επίσκεψη του Καγκελάριου Όλαφ Σολτς αύριο στο Κίεβο και την Τρίτη στη Μόσχα, έκανε λόγο για δείγμα αφενός ότι «δεν αφήνουμε την Ουκρανία μόνη» και αφετέρου ότι «προσπαθούμε να χτίσουμε μια γέφυρα η οποία δεν είναι απαραίτητα ορατή αυτή τη στιγμή».

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος

Οι οικονομικές κυρώσεις που θα πλήξουν τη ρωσική οικονομία δεν θα έχουν καμία σχέση με αυτές που είχαν επιβληθεί στο παρελθόν, διαμηνύει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με αφορμή την τοποθέτηση του πρέσβη της Ρωσίας στη Σουηδία, ο οποίος είχε δηλώσει ότι η Μόσχα «δεν δίνει δεκάρα» για τον κίνδυνο της επιβολής κυρώσεων από την Δύση. Απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού σταθμού Star, εκπρόσωπος τους αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με διεθνή απομόνωση και ένα μακροπρόθεσμα δυσβάστακτο στρατηγικό κόστος.

Όπως τόνισε, «(Η Ρωσία) θα αντιμετωπίσει μια πιο αποφασιστική διατλαντική κοινότητα. Θα πρέπει να κάνει περισσότερες παραχωρήσεις στην Κίνα. Θα αντιμετωπίσει μαζική πίεση στην οικονομία της και τους ελέγχους των εξαγωγών που θα διαβρώσουν την αμυντική της βιομηχανική βάση. Και θα αντιμετωπίσει ένα κύμα καταδίκης από όλο τον κόσμο».

Σχετικά με την απάντηση της Ουάσινγκτον στο ενδεχόμενο να σημειωθεί μια περαιτέρω ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος ξεκαθάρισε ότι η Ουάσινγκτον δεν θα υιοθετήσει την παραδοσιακή προσέγγιση που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν.

«Αντιθέτως, θα υιοθετήσουμε μια προσέγγιση "ξεκίνα ψηλά, μείνε ψηλά" στην οποία – σε συντονισμό με τους συμμάχους και τους εταίρους μας – θα επιβάλουμε σοβαρό κόστος στην οικονομία της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του χρηματοπιστωτικού της συστήματος, και άνευ προηγουμένου ελέγχους εξαγωγών σε τομείς που θεωρούνται κρίσιμοι για το Κρεμλίνο και τις φιλοδοξίες του προέδρου Πούτιν. Όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι. Με τις αυστηρές ενέργειες που θα επιβάλουμε, το ήδη εξαντλημένο απόθεμα κεφαλαίου της Ρωσίας θα στερηθεί της τόσο αναγκαίας χρηματοδότησης και άμεσων επενδύσεων.

Η αποσύνδεση της Ρωσίας από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σε συνδυασμό με την αφαίρεση βασικών εισροών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία, θα βλάψει την παραγωγική ικανότητα της Ρωσίας και θα κάνει την οικονομία της ακόμα πιο εύθραυστη και τις φιλοδοξίες της να ασκήσει επιρροή στην παγκόσμια σκηνή. Αυτά τα έκτακτα και άνευ προηγουμένου μέτρα εξετάζονται μόνο για σενάρια στα οποία η Ρωσία εισβάλλει περαιτέρω στην Ουκρανία. Το αν αυτές οι συνέπειες πλήττουν ή όχι τη ρωσική οικονομία είναι στα χέρια του Πούτιν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Μπάιντεν και Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν την "αποτροπή" έναντι της Μόσχας

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και ο Ουκρανός ομόλογός του Βολοντίμιρ Ζελένσκι συμφώνησαν να συνεχίσουν τη "διπλωματία" και την "αποτροπή" έναντι της Ρωσίας, κατά την τηλεφωνική τους συνομιλία σήμερα που διήρκησε 50 λεπτά, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

"Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία της συνέχισης της διπλωματίας και της αποτροπής σε απάντηση στη ρωσική στρατιωτική ενίσχυση στα σύνορα της Ουκρανίας", σύμφωνα με την αναφορά της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά τη συνομιλία αυτή, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε εκ νέου "γρήγορη και αποφασιστική" απάντηση των ΗΠΑ, σε συντονισμό με τους συμμάχους τους, σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.

ΗΠΑ: Η ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε σήμερα μια ρωσική εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει οποιαδήποτε ημέρα και οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να μοιράζονται τα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών με τις άλλες χώρες, προκειμένου να στερήσουν από τη Μόσχα τη δυνατότητα να στήσει μια αιφνίδια επιχείρηση αντιπερισπασμού προκειμένου να εξαπολύσει μια επίθεση.

Μιλώντας στην εκπομπή του CNN "State of the Union", ο Σάλιβαν απέφυγε να πει εάν οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών πιστεύουν ότι η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο μιας επίθεσης την προσεχή Τετάρτη, σύμφωνα με ορισμένες αναφορές.

«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε απόλυτα την ημέρα, όμως λέμε εδώ και κάποιο καιρό ότι βρισκόμαστε κοντά και μια εισβολή θα μπορούσε να ξεκινήσει, μια μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να ξεκινήσει από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε ημέρα τώρα. Αυτό περιλαμβάνει την επόμενη εβδομάδα πριν από το τέλος των Ολυμπιακών Αγώνων», σημείωσε ο Σάλιβαν.

Από την πλευρά του, πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του Πενταγώνου Τζον Κίρμπι δήλωσε σήμερα ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει στην Ουκρανία την Τετάρτη.

«Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω αυτές τις αναφορές», δήλωσε ο Κίρμπι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο "Fox News Sunday", προσθέτοντας πως οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι μια «μεγάλη στρατιωτική δράση θα μπορούσε να συμβεί οποιαδήποτε ημέρα τώρα».

Ζ. Μπορέλ: Ανοιχτές οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ

Οι διπλωματικές αποστολές της ΕΕ στην Ουκρανία παραμένουν ανοιχτές, αναφέρει ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε εκ μέρους της ΕΕ, προσθέτει ότι «συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές», ενώ επισημαίνει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας «θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ τίμημα ως απάντηση».

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μπορέλ αναφέρει ότι «η ΕΕ και τα κράτη-μέλη της συντονίζουν τις ενέργειές τους ενόψει των σημερινών απειλών στην Ουκρανία».

Συμπληρώνει ότι «οι διπλωματικές μας αποστολές δεν κλείνουν. Παραμένουν στο Κίεβο και συνεχίζουν να δραστηριοποιούνται για την υποστήριξη των πολιτών της ΕΕ και σε συνεργασία με τις ουκρανικές αρχές. Η παρουσία του προσωπικού και οι ταξιδιωτικές συμβουλές προς τους πολίτες της ΕΕ προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες για να ληφθούν υπόψη οι συνθήκες ασφαλείας».

«Επιβεβαιώνουμε τη συνεχή υποστήριξή μας στην εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και στις διπλωματικές προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Υπενθυμίζουμε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω στρατιωτική επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες και βαρύ τίμημα ως απάντηση»

«Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο» λέει ο ΥΠΕΞ της Ουκρανίας

Λίγες ώρες μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν-Πούτιν και την προειδοποίηση του Αμερικάνου προέδρου για το «σοβαρό κόστος» που θα έχει οποιαδήποτε κίνηση της Ρωσίας για εισβολή στην Ουκρανία, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας υποβάθμισε τις εντάσεις στα σύνορα με τη Ρωσία, λέγοντας πως δεν υπάρχει κάποια «καίριας σημασίας αλλαγή», όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Όπως δήλωσε συγκεκριμένα ο Ουκρανός ΥΠΕΞ Dmytro Kuleba, δεν υπάρχει καμία «καίριας σημασίας αλλαγή» στην κατάσταση στα σύνορα και τα κατεχόμενα εδάφη τις τελευταίες ημέρες.

Η Ουκρανία «συνεχίζει να συνεργάζεται ενεργά με τους εταίρους μας και εντός της χώρας» είπε, προσθέτοντας πως η διπλωματία παραμένει ο μόνος τρόπος για να επιλυθεί η κρίση. «Η Ουκρανία δεν είναι μόνη. Η κατάσταση παραμένει υπό έλεγχο και η Ουκρανία είναι έτοιμη για οποιοδήποτε σενάριο».

Ανοικτός ο εναέριος χώρος παρά τη ρωσική απειλή

Η ουκρανική κυβέρνηση υποσχέθηκε σήμερα να διατηρήσει ανοικτό τον εναέριο χώρο της, παρά την απειλή εισβολής από τη Ρωσία.

«Ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία παραμένει ανοικτός, το κράτος εργάζεται για την πρόληψη των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρείες», ανέφερε το υπουργείο Υποδομών σε μια ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο Facebook.

Παράλληλα, ένας υψηλόβαθμος Ουκρανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο της.

«Το σημαντικό είναι ότι η Ουκρανία δεν βλέπει κανέναν λόγο να κλείσει τον εναέριο χώρο. Αυτά είναι ανοησίες. Και, κατά την άποψή μου, είναι κάτι που θα έμοιαζε σε ενός είδους μερικό αποκλεισμό», είπε ο Μικαΐλο Ποντόλιακ, ένας σύμβουλος του προσωπάρχη του Ουκρανού προέδρου.

«Εάν συγκεκριμένες αεροπορικές εταιρείες αποφασίσουν να αναδιαμορφώσουν το πρόγραμμα πτήσεων τους, αυτό δεν έχει σίγουρα καμία σχέση με τις αποφάσεις ή τις πολιτικές του κράτους μας», σημείωσε σε δηλώσεις του στο Reuters.

Μπροστά στον αυξημένο κίνδυνο, η ολλανδική εταιρεία KLM ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει, μέχρι νεωτέρας, όλες τις πτήσεις στον ουκρανικό εναέριο χώρο. Την ίδια ώρα, η γερμανική Lufthansa γνωστοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναστείλει τις πτήσεις της.

Ένα αεροσκάφος της ουκρανικής εταιρείας SkyUP που εκτελούσε δρομολόγιο από τη Μαδέρα της Πορτογαλίας στο Κίεβο, χρειάστηκε να προσγειωθεί χθες στο Κισινάου, στη Μολδαβία, καθώς ο Ιρλανδός ιδιοκτήτης του μισθωμένου αεροσκάφους του απαγόρευσε να εισέλθει στον ουκρανικό εναέριο χώρο.

«Το κλείσιμο του εναέριου χώρου αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της Ουκρανίας και καμία απόφαση δεν λήφθηκε προς αυτήν την κατεύθυνση», συμπλήρωσε το ουκρανικό υπουργείο Υποδομών, έπειτα από μια συνεδρίαση με τη συμμετοχή αξιωματούχων της προεδρίας, αεροδρομίων και ουκρανικών αεροπορικών εταιρειών.

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες συνεχίζουν τα δρομολόγιά τους, διαβεβαιώνει το υπουργείο Υποδομών της Ουκρανίας, διευκρινίζοντας πως αυτήν τη στιγμή 29 διεθνείς αεροπορικές εταιρείες πραγματοποιούν πτήσεις από 34 χώρες.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας ακύρωσε τις διακοπές του

O υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Μπεν Ουάλας επιστρέφει από τις διακοπές που είχε πάει στο εξωτερικό για να αντιμετωπίσει αυτό που ο ίδιος αποκάλεσε «επιδεινούμενη» κρίση στην Ουκρανία.

Ο Ουάλας σχεδίαζε να περάσει το τριήμερο στο εξωτερικό με την οικογένειά του, αφότου επισκέφθηκε τη Μόσχα την περασμένη εβδομάδα για διπλωματικές συνομιλίες. Το ITV News μετέδωσε πως ο υπουργός ανακοίνωσε την αλλαγή των σχεδίων του, αφότου ένας από τους δημοσιογράφους τους τον εντόπισε σε ένα ευρωπαϊκό θέρετρο και το τηλεοπτικό δίκτυο ζήτησε από τον υπουργό Άμυνας να σχολιάσει.

«Έχοντας επιστρέψει από τη Μόσχα νωρίς το Σάββατο το πρωί και επειδή ανησυχούμε για την επιδεινούμενη κατάσταση στην Ουκρανία, ακύρωσα το τριήμερο που είχα σχεδιάσει στο εξωτερικό με την οικογένειά μου και επιστρέφω», έγραψε ο Γουάλας στο Twitter.

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον κλήθηκε να αποπέμψει τον τότε υπουργό Εξωτερικών του Ντομινίκ Ράαμπ και άλλους υψηλόβαθμους αξιωματούχους, αφότου πήγαν διακοπές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν Καμπούλ και η βρετανική κυβέρνηση δυσκολεύτηκε να απομακρύνει τους υπηκόους της.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v