Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φρενάρει την πράσινη μετάβαση στη Γερμανία

Δεν βιάζεται να αποχαιρετήσει τον άνθρακα η Γερμανία, μετά τις αναταράξεις που προκαλεί στην αγορά φυσικού αερίου -και στον αγωγό Nord Stream 2- η ρωσική εισβολή. Οι πράσινοι στόχοι μπορούν να περιμένουν, υπογραμμίζεται, και μάλιστα διά στόματος Πρασίνων.

Πώς ο πόλεμος στην Ουκρανία φρενάρει την πράσινη μετάβαση στη Γερμανία

Η Γερμανία εξετάζει μια πιο αργή έξοδο από την ενέργεια με βάση τον άνθρακα, σε περίπτωση που η Ρωσία σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη, δήλωσε σήμερα ο Γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας και Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, o άνθρωπος Νο 2 στο συγκυβερνών κόμμα των Πρασίνων.

Σε δηλώσεις του στο κρατικό δημόσιο ραδιόφωνο της χώρας εξήγησε πώς η κλιμακούμενη κρίση στην Ουκρανία επηρεάζει τη σχεδιαζόμενη στροφή της Γερμανίας σε μηδενικές εκπομπές άνθρακα.

Οσα υποστήριξε θα ήταν αδιανόητα για έναν «πράσινο» πολιτικό μέχρι πριν από μια εβδομάδα, όπως γράφει ο Guardian. Ειδικότερα, ο Χάμπεκ είπε:

«Προληπτικά, και για να είμαστε προετοιμασμένοι για το χειρότερο, πρέπει βραχυπρόθεσμανα να διατηρήσουμε σε ετοιμότητα εργοστάσια που βασίζονται στον άνθρακα, ίσως και να τα αφήσουμε να λειτουργήσουν. Ο πραγματισμός πρέπει να υπερισχύει κάθε δέσμευσης. Η ασφάλεια των προμηθειών πρέπει να μην κινδυνεύσει».

Αντιδρώντας στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία την περασμένη Πέμπτη, ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς τράβηξε την πρίζα από τον αγωγό Nord Stream 2, που είχε εσχεδιαστεί για να μεταφέρει φυσικό αέριο απευθείας από τη Ρωσία στη Γερμανία. Επίσης, έχει ανακοινώσει σχέδια για την κατασκευή δύο τερματικών σταθμών για τη διαχείριση των εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), ως εναλλακτική λύση στο ρωσικό αέριο, καθώς και για τη δημιουργία εθνικού αποθέματος φυσικού αερίου και άνθρακα.

Η γερμανική κυβέρνηση, τέλος, είχε προγραμματίσει να κλείσει τους πυρηνικούς σταθμούς της μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους και να καταργήσει σταδιακά τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030, αλλά η κρίση ίσως οδηγεί σε αναθεώρηση των σχεδίων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v