Γιατί το πετρέλαιο θα παραμείνει στα ύψη

Υποχωρεί 1% κάτω από τα $110 το αμερικανικό αργό μετά την παρέμβαση του Ιράν αλλά εκτιμάται ότι θα παραμείνει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Γιατί οι traders αποφεύγουν συναλλαγές με Ρώσους προμηθευτές.

Γιατί το πετρέλαιο θα παραμείνει στα ύψη

Οι αναλυτές δεν βλέπουν στον ορίζοντα πολλά περιθώρια ανακούφισης για το αργό πετρέλαιο, με τις αγορές να τιμολογούν σημαντικές διαταραχές στην προσφορά ρωσικού πετρελαίου.

Προς το παρόν, το ρωσικό πετρέλαιο κρατείται εκτός αγοράς μέσω «αυτοκυρώσεων», καθώς οι τράπεζες και οι traders αποφεύγουν το αργό πετρέλαιο της χώρας για να προστατεύσουν τη φήμη τους αλλά και από φόβο για τυχόν κυρώσεις που ενδέχεται να επέλθουν.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, κανείς δεν θέλει να μείνει με ένα φορτίο 200 εκατομμυρίων δολαρίων ρωσικού πετρελαίου που δεν μπορεί να πουλήσει. Ομοίως, κανείς δεν θέλει να κατηγορηθεί ότι χρηματοδοτεί την πολεμική προσπάθεια της Ρωσίας.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπάθησε να καταπνίξει το ράλι του πετρελαίου επιμένοντας ότι δεν σκοπεύει να βάλει στο στόχαστρο τη ρωσική ενέργεια. Όμως, καθώς εντείνονται οι προσπάθειες να τιμωρηθεί ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτό έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν άφησε χθες ανοιχτή την πόρτα σε κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια, λέγοντας ότι «τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού», απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την πιθανότητα εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο.

Την ίδια στιγμή, η συμμαχία των παραγωγών πετρελαίου του ΟΠΕΚ+, η οποία περιλαμβάνει τη Ρωσία, δεν σκοπεύει να καλύψει το κενό που δημιουργείται στην αγορά. Ανακοίνωσε χθες ότι εμμένει στα σχέδια να αυξήσει σταδιακά την παραγωγή.

Η προσπάθεια του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας να απελευθερώσει 60 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από κρατικά στρατηγικά αποθέματα απορρίφθηκε σχεδόν αμέσως από τους traders ως ανεπαρκής. Η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι το μόνο πράγμα που απομένει για να ασκήσει καθοδική πίεση στις τιμές είναι όταν το πετρέλαιο γίνει αρκετά ακριβό, ώστε οι καταναλωτές να αρχίσουν να μειώνουν τις αγορές, κάτι που δεν είναι πιθανό μέχρι να αυξηθούν περαιτέρω οι τιμές.

Το Ιράν πάγωσε το ράλι του αργού

Στη Νέα Υόρκη, η τιμή του συμβολαίου της αμερικανικής ποικιλίας του αργού υποχωρεί 1% στα 109 δολάρια ανά βαρέλι, μετά την ανακοίνωση του Ιράν ότι σκοπεύει να αυξήσει στο μέγιστο την παραγωγή.

Ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Τζαβάντ Οουτζί δήλωσε ότι η εγχώρια παραγωγή πετρελαίου μπορεί να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων της σε λιγότερο από δύο μήνες μετά την επίτευξη συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Το Ιράν έχει τα τέταρτα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο αλλά η παραγωγή έχει μειωθεί σημαντικά μετά το 2018.

Νέο limit up στο κόστος του ρεύματος

Ακόμα ψηλότερα σκαρφαλώνει το χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος. Σήμερα, στην αγορά Επόμενης Ημέρας η μέση χονδρεμπορική τιμή είναι στα 281,75 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας αύξηση κατά 10,5% σε σχέση με τη χθεσινή.

Από την προηγούμενη Δευτέρα και μέσα σε τέσσερις ημέρες το χονδρεμπορικό κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε αθροιστικά κατά 36,5%, με μια μικρή επουσιώδη «ανάπαυλα» χθες, Τετάρτη, οπότε έπεσε κατά 0,19%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v