Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα ζήτησε η Ρωσία

Αμερικανοί αξιωματούχοι αποκαλύπτουν στους Financial Times ότι η Μόσχα ζητά εξοπλισμό από την Κίνα. Οι πληροφορίες για εξάντληση στρατιωτικού υλικού μετά από τρεις εβδομάδες μαχών. Κινέζικη πρεσβεία στην Ουάσιγκτον: Δεν το έχουμε ακούσει...

Στρατιωτική βοήθεια από την Κίνα ζήτησε η Ρωσία

Η Ρωσία ζήτησε από την Κίνα στρατιωτικό εξοπλισμό για να υποστηρίξει την εισβολή της στην Ουκρανία, προκαλώντας ανησυχία στον Λευκό Οίκο ότι το Πεκίνο μπορεί να υπονομεύσει τις δυτικές προσπάθειες να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις να υπερασπιστούν τη χώρα τους.

Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι η Ρωσία είχε ζητήσει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια μετά την έναρξη της εισβολής. Αρνήθηκαν να δώσουν λεπτομέρειες σχετικά με το υλικό που είχε ζητήσει η Ρωσία.

Αλλη πηγή με γνώση της κατάστασης δήλωσε ότι οι ΗΠΑ ετοιμάζονται να προειδοποιήσουν τους συμμάχους για την κατάσταση εν μέσω ορισμένων ενδείξεων ότι η Κίνα μπορεί να προετοιμάζεται να βοηθήσει τη Ρωσία. Άλλοι Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι υπήρχαν ενδείξεις ότι η Ρωσία ξεμένει από κάποια είδη όπλων, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα.

Ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε.

Η αποκάλυψη έρχεται καθώς ο Τζέικ Σάλιβαν, σύμβουλος εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ, μεταβαίνει στη Ρώμη για συνομιλίες τη Δευτέρα με τον Γιανγκ Τζιέτσι, τον κορυφαίο αξιωματούχο σε ότι αφορά την εξωτερική πολιτική της Κίνας. Πηγές που γνωρίζουν την κατάσταση δήλωσαν ότι ο Σάλιβαν θα προειδοποιήσει αυστηρά την Κίνα ότι οποιεσδήποτε προσπάθειες να βοηθήσει τη Ρωσία θα έχουν συνέπειες.

Το ρωσικό αίτημα για εξοπλισμό έρχεται καθώς ο ρωσικός στρατός αγωνίζεται να πετύχει πρόοδο στα ουκρανικά μέτωπα. Εγείρει επίσης νέα ερωτήματα σχετικά με τη σχέση Κίνας-Ρωσίας, η οποία γίνεται ολοένα και πιο ισχυρή, καθώς και οι δύο χώρες εκφράζουν την αντίθεσή τους στις ΗΠΑ για τα πάντα, από το ΝΑΤΟ έως τις κυρώσεις.

Η Κίνα έχει παρουσιάσει τον εαυτό της ως ουδέτερο παράγοντα στην κρίση της Ουκρανίας και αρνήθηκε να καταδικάσει τη Ρωσία για εισβολή στη χώρα. Οι ΗΠΑ επίσης δεν έχουν δει κανένα σημάδι ότι ο Κινέζος πρόεδρος Xi Jinping είναι πρόθυμος να ασκήσει οποιαδήποτε πίεση στον Βλαντιμίρ Πούτιν, τον Ρώσο ομόλογό του.

Οι δύο ηγέτες υπέγραψαν κοινή δήλωση στο Πεκίνο τον περασμένο μήνα, περιγράφοντας τη συνεργασία Πεκίνου-Μόσχας ως «χωρίς όρια», σε μια άλλη ένδειξη ότι οι δύο πρωτεύουσες πλησιάζουν ακόμη περισσότερο. 

Κινέζικη πρεσβεία της Ουάσιγκτον: Δεν το έχουμε ακούσει

Εκπρόσωπος της πρεσβείας της Κίνας στην Ουάσιγκτον απάντησε στο δημοσίευμα δηλώνοντας ότι: «Δεν το έχω ακούσει ποτέ».

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο Liu Pengyu, είπε ότι η προτεραιότητα της Κίνας είναι να αποτρέψει την ήδη τεταμένη κατάσταση στην Ουκρανία να βγει εκτός ελέγχου. «Η τρέχουσα κατάσταση στην Ουκρανία είναι πράγματι ανησυχητική», είπε σε απάντηση μέσω email. «Η υψηλή προτεραιότητα τώρα είναι να αποτραπεί η κλιμάκωση της τεταμένης κατάστασης ή ακόμη και να βγει εκτός ελέγχου».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v